blog placeholder

Het weer is altijd van groot belang geweest voor de mens. Het weer wordt daarom al sinds mensenheugenis voorspelt. Toen de televisie zijn intrede deed was het dus logisch dat er al heel snel een dagelijkse weersverwachting op kwam. In het begin werd de weersverwachting gewoon door de nieuwslezer voorgelezen maar na verloop van tijd werd de weersverwachting een op zich staand item dat aansluitend na het journaal wordt uitgezonden.

Weersverwachting (synoniem weersvoorspelling):
De gegevens voor alle weersvoorspellingen in Nederland worden verzameld door het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). De verschillende weersvoorspellers interpreteren vervolgens de door het KNMI aangeleverde gegevens ieder op hun eigen manier. Iedere zender waar deze weersverwachting vervolgens worden uitgezonden geeft deze weersverwachting vervolgens op zijn eigen manier weer.

Weersverwachting op televisie:
De eerste op zichzelf staande weersverwachtingen op de televisie werden verzorgd door de Nederlandse Omroep Stichting (N.O.S.). Deze weersverwachtingen werden op een hele eenvoudige manier in beeld gebracht en waren bedoeld voor mensen die er uit hoofde van hun beroep, zoals agrariërs, scheepvaarders etc., belang bij hadden om te weten wat voor weer het zou worden de komende dagen. De weersvoorspelling zelf hoefde niet mooi te zijn want het weerbericht had geen concurrentie en de doelgroep was alleen geïnteresseerd in de weersverwachting. De weersverwachting werd daarom zo objectief en eenvoudig mogelijk in beeld gebracht.

weerman tonkelaar

Evolutie weersverwachting op televisie:
Bij de intrede van de commerciële televisie barstte de concurrentie tussen de weersvoorspellers los. Dit gebeurde omdat het een gegeven is dat het weerbericht één van de best bekeken items is op de televisie. De reclameopbrengsten vlak voor en vlak na het weerbericht zijn daarom hoog. In de strijd om de kijker evolueerde het weerbericht daarom van een simpele zakelijke weergave naar een gelikte hightech weer show waarbij de weerman in veel gevallen werd vervangen door een mooie weervrouw.

weather forecast, woman

Hoe kun je altijd mooi weer voorspellen?
In een weer show kan het weer met behulp van een mooi decor, mooie digitale weergaves en effecten en een mooie weervrouw altijd mooi voorspelt worden. De weersverwachting in een weer show is ook altijd mooi. Het wordt of mooi zonnig weer om te barbecueën (waarna er een reclame voor barbecuevlees van de Jumbo komt), het wordt mooi regenachtig weer om een last minute te boeken (waarna er een reclame van Sunweb, Neckermann of Arke komt) of het wordt mooi stormachtig weer om een dagje uit te waaien op het strand (waarna er een reclame van Unox komt). 

Jessica Starr shows why weather girls should not wear a Green Dress