Een programma als TVOH ontstaat niet zomaar. Iemand moet vragen om een nieuw programma en naar aanleiding van dat verzoek wordt het programma ontwikkeld. Voordat de eerste uitzending wordt uitgezonden is er vaak al een hoop gebeurd. En na de eerste paar uitzendingen gebeurt er dan nog veel meer … het programma wordt een hit!
Na de vele, vele talentenjachten werd het wel eens tijd voor iets nieuws. Nederland begon het concept van Idols en X-factor een beetje saai te vinden en de kijkcijfers werden steeds minder. En vooral RTL wilde met iets nieuws komen.
Het idee.
Programmadirecteur bij RTL Erland Galjaard heeft daarom John de Mol benaderd en gevraagd of hij net iets verder kon gaan dan de vorige talenten shows. John de Mol is toen gaan brainstormen met zijn team. Het was uiteindelijk Roel van Velzen die het idee gaf van de blind auditions. John de Mol heeft dit idee verder uitgewerkt met het draaien van stoelen daarbij. En dat maakt dit programma uniek. De jury ziet de kandidaten niet en moet puur op stem afgaan. Dit zorgt regelmatig voor verbaasde gezichten wanneer de jury zich dan omdraait. Ze verwachten immers een bepaald uiterlijk, maar kunnen compleet verrast zijn, wanneer iemand er heel anders uit blijkt te zien. Dit werd heel mooi duidelijk bij kandidaat Paul Turner. Paul zong tijdens zijn blind audition het liedje Valerie op geheel eigen wijze. Toen juryleden Roel en Nick&Simon omdraaiden werden ze erg blij verrast met de unieke verschijning van Paul Turner. Ze wisten toen al dat hij een finale kandidaat zou kunnen worden.
De juryleden.
John de Mol wist dat ook de juryleden niet zomaar wat namen moesten zijn. Dit moesten de topartiesten uit de Nederlandse muziekwereld worden. De eerste namen van de juryleden waren eigenlijk: Treintje Oosterhuis, Marco Borsato, en Gordon. Roel van Velzen stond altijd al vast omdat hij mede het programma bedacht had. Maar de beoogde juryleden bedankten allemaal, vooral omdat hun agenda al zo vol zat. Daarom werden de juryleden van seizoen 1: Angela Groothuizen, Jeroen van de Boom, Nick&Simon en Roel van Velzen. Ook dit zijn natuurlijk respectabele namen in de muziekwereld, maar achteraf werd ook bekend dat Anouk voor Angela Groothuizen benaderd was, maar die bedankte met de woorden: “Ach joh, dat is niks voor mij, dan loop ik halverwege toch weer weg!” Het programma is mede een succes geworden door de interactie van de coaches onderling. Leuke kritieken en voldoende zelfspot is ook een goed onderdeel van het programma geworden. In seizoen 2 kwam Marco Borsato in de plaats van Jeroen van de Boom. Naar mening van vele mensen is nu de interactie van de juryleden nog leuker en spontaner geworden. Dus Marco past goed in het bestaande team. Voor het 3e seizoen wordt Angela Groothuizen bedankt. Iets waar ze zelf al vrij snel vrede mee had. Haar opvolger wordt nu wel Treintje Oosterhuis. Treintje is een goede vriending van Angela, dus ze hebben hier wel eerst contact over gehad. Angela laat constant zien wat voor proffesional ze is. Treintje heeft nu wel tijd vrij in haar agenda voor alle opnamens en Angela gunt haar vriendin het beste. Daarom kunnen we alleen maar lof aan Angela geven!
De kandidaten.
De kandidaten die meedoen aan de blind auditions komen daar niet zomaar optreden. Iedereen kan zich opgeven voor TVOH, maar ze moeten dan eerst auditie doen. Deze auditie wordt niet gefilmd. Alleen de kandidaten die echt goed kunnen zingen komen bij de blind auditions. Dit is dus ook een groot verschil met de X-factor en Idols, waarbij een groot gedeelte van de eerste afleveringen draait om het vermaak van slecht zingende kandidaten. Hierin onderscheid TVOH zich dus van alle andere talentenjachten.
Omdat John de Mol wil benadrukken dat zowel jong als oud en bekende en minder bekende mensen mee kunnen doen met dit programma, kunnen er ook mensen uitgenodigd worden om auditie te doen. De juryleden weten echter niet wie er auditie doen, dus beoordelen de kandidaten alleen op stem. Hierdoor kan het dus ook gebeuren dat er niemand draait voor relatief bekende namen. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij Chaira Borderslee. Zij is een bekende musicalster, die daarnaast ook niet erg goed kan dansen en zingen. Tijdens haar auditie draaide er geen jurylid om, waardoor ze niet verder in het programma kwam. Dit tot haar eigen ontsteltenis. Hierdoor werd ze zo boos, dat ze verschillende negatieve uitlatingen over het programma had. Dit leverde haar een boete van 5.000 euro op. Deze boete heeft ze tot nu toe nog niet betaald.
De toekomst.
Het programma TVOH wordt al in meerdere landen uitgezonden. Waarschijnlijk zal dit alleen nog maar blijven groeien. In elk land waar het wordt uitgezonden slaat het concept goed aan. Dit betekend dat John de Mol hier ook financieel goede zaken mee doet. Maar aan de andere kant heeft hij ook dit concept bedacht en goed op de markt gebracht. Hij komt in contact met de juiste personen in het buitenland en door een goede marketing kan dit programma zo groot worden.
Maar ook in Nederland heeft John de Mol niet stilgezeten. Daarom dat na de finale van seizoen 2 er een nieuwe versie van TVOH op de buis is geweest. Namelijk The Voice kids. Het aantal plaatsen voor de eerste audities waren al razendsnel vol. De opzet van het programma was hetzelfde. Dezelfde blind auditions en dezelfde juryleden. Maar dan wel zonder Roel van Velzen, want die werd papa en dat is ook belangrijk! The Voice Kids bleek bijna net zo populair als The Voice. Het niveau van de kinderen was erg hoog en de kijkcijfers van het programma waren erg goed. Ook de kinderen kregen dus hun eigen concert. Een concert die natuurlijk ook gewoon weer uitverkocht was. Aankomend seizoen zal Roel van Velzen er natuurlijk wel weer gewoon bij zijn.
Hoe groot het programma in de toekomst nog gaat worden weten we niet, maar dat dit concept een succes is geworden door vernieuwing is duidelijk. Nederland en de rest van de wereld zal hier