blog placeholder

Na de eerste aflevering werd gelijk besloten dat deze tekenfilm vaker uitgezonden mocht worden. Al snel bereikte het succes van SpongeBob ook Europa en de rest van de wereld. Maar hoe is SpongeBob ontstaan en wie zijn de stemmen achter de karakters in de tekenfilm

De bedenker.

In 1999 is de karakter SpongeBob bedacht door de Amerikaan Stephen Hillenburg. Dit ging niet zomaar. In eerste instantie was deze man biologie leraar, maar zijn tweede passie was om animator te worden. Hij had al verschillende goede ideeën gehad voor verschillende tekenfilms. In 1998 ontwierp hij een karakter van een spons. Deze karakter noemde hij Spongeboy, maar omdat deze naam met copyright beschermd was, veranderde hij de naam in SpongeBob SquarePants.

De eerste aflevering van SpongeBob heette Help Wanted en werd op 1 mei 1999 in Amerika uitgezonden. Dit is een link naar de eerste aflevering.

Nu draait de tekenfilm al 8 seizoenen en zijn er zo’n 165 afleveringen gemaakt. Nickelodeon heeft al aangegeven dat er in 2012 een 9e seizoen gaat komen en dat er in dit jaar ook de 200e aflevering uitgezonden gaat worden. Een moment waar veel fans nu al naar uitkijken.

Nederland.

Ook in Nederland slaat deze tekenfilm aan. En niet alleen bij kinderen. Ook veel tieners vinden SpongeBob erg leuk om naar te kijken. De jaarlijkse SpongeBob Top 100 op Nickelodeon wordt dan ook altijd erg goed bekeken. Ook komen er steeds meer artikelen op de markt, waar SpongeBob zijn naam aan verbonden heeft. Denk aan tandpasta, Roosvicee-drank; lego; speelgoed en alle knuffels en plaatjes die te krijgen zijn. Al deze goederen worden door jong en oud gekocht.

De Nederlandse stem van SpongeBob wordt door Lex Passchier vertolkt. Dit doet hij nu al meer dan tien jaar. Vooral de legendarische woorden: Ben er klaar voor, ben er klaar voor blijven bij veel mensen hangen. Voor veel Nederlanders is hij de stem van SpongeBob en is het lastig om de originele Engelse versie te horen. Andere bekende namen die de Nederlandse stemmen vertolken zijn: Just Meijer als Patrick; Sander de Heer als Meneer Krabs en Bas Westerweel als Plankton. Naast deze karakters spelen er nog meer karakters mee in de tekenfilm. Meer informatie hierover vind je hier.

lexjustsanderbas

spongepatrickkrabsplankton

SpongeBob de film.

In 2005 is er ook de SpongeBob film uitgebracht, met als titel: SpongeBob Squarepants The Movie. Deze film kwam in het eerste weekend goed binnen. Na dit weekend werd het helaas een stuk minder omdat er grote concurrentie was van andere films, zoals The Incredibles en Polar Express. Toch bracht de film nog ruim 140.161.732 dollar op. Dit tegen een productieprijs van 30 miljoen dollar, was voldoende winst. De grote fans blijven maar denken dat er op zeer korte termijn nog een film uit gaat komen, maar dit blijft tot nu toe enkel bij geruchten.

movie