blog placeholder

Van dale: >radio de; m 1 draadloze communicatie en al wat daarmee samenhangt 2 -’s radio-omroep 3 -’s zendstation 4 -’s ontvangtoestel: draagbare ~; autoradio 5 dat wat wordt uitgezonden

Op 6 november 1919 heeft Nederland een wereldprimeur met de eerste radio-uitzending. Deze wordt verzorgd door ir. H.H. Schotanus en Steringa Idzerda. In 1923 begint de NSF (Nederlands Seintoestellen Fabriek), met uitzendingen van de Hilversumsche Draadloze Omroep. En al snel, in 1924, begint de eerste echte radio omroep, de NCRV, met protestant gerichte uitzendingen. Al snel volgt de KRO (katholiek) en de VARA (socialistisch). In 1926 begint de VPRO met uitzendingen. En in 1928 komt de AVRO als algemene omroep.

Maar wanneer Duitsland ons land in de Tweede Wereldoorlog bezet worden de omroepen ontbonden. Deze worden dan ook vervangen door de Rijksradio Omroep, later de Nederlandse omroep. Maar ook ontstaat tijdens WO II de BBC Radio Oranje, die wordt uitgezonden van uit Engeland en elke dag 15 minuten zendtijd beschikbaar heeft.

na de oorlog veranderd het een en ander in het nederlande radio bestel. De radio wordt dan een gemeengoed, en in de jaren ’50 komt ook de transistorradio op de markt. De radio wint dan ook aan populariteit. Zo waren er in 1945 nog maar 300.000 toestellen maar in 1949 al ruim 1 miljoen. Rond 1950 wordt de radio dan ook echt als familiemedium beschouwd, waarop men gezamenlijk naar hoorspelen, nieuws en muziek luistert.

Vrije Omroep Nederland (later Veronica) begon in 1960 vanaf de kust van Scheveningen radio veronica uit te zenden. Zij zorgen dan ook samen met de Reclame-televisie Exploitatie Maatschappij in de jaren 1960 voor een ware revolutie. Ze zenden uit vanaf internationale wateren en vallen dus niet binnen de Nederlandse wetgeving. Ze waren dan ook vernieuwend om aantal redenen, ze hadden programma’s met lichte (pop)muziek, horizontale programmering. Horizontale programmering is het principe dat een bepaald radio- of televisieprogramma iedere dag op dezelfde tijd wordt uitgezonden. En reclame was belangrijk onderdeel van de programmering. Zij hebben de voorwaarden geschapen voor de commerciele omroepen en heeft de basis gelegd voor de huidige popzenders. Radio DJ’s waren er overigens bijna nooit, alhoewel dat beeld wel geschept werd. Het was de eerste muziekradio zender voor NL en er bleek grote behoefte aan te zijn

Ondertussen deed NB Hilversum vanaf 1965 het zelfde kunstje om de concurrentie aan te gaan met Veronica, maar dat kwam moeizaam van de grond. Maar meer initiatieven vanaf zee ontstonden, dat was echter een doorn in het oog van Nederlandse overheid die in 1973 dan ook het anti Veronica wetje aannam. Dit hield in dat het strafbaar was diensten/producten te verlenen aan dergelijke organisaties. Dit leidde tot het terug trekken van de zenders.

Eind jaren 70 begin jaren 80 wordt het technisch mogelijk op lokaal niveau uit te zenden, dit kennen we ook wel als de piraten zenders, zij waren in eerste instantie zeer commercieel. De overheid heeft dit vervolgens gereguleerd maar het commerciele aspect verboden, als alternartief boden zij lokale radio op vrijwilligersbasis. Deze wet/regelgeving leidt nu nog steeds tot het feit dat lokale zenders vaak een moeizaam bestaan hebben.

Eind jaren 80, 1988, is er de eerste ingebouwde auto radio. In die periode is er ook een pofessionalisering van het medium.

Pas in 1988 wordt commerciele radio door buitenlandse zenders die in Nederland ook te ontvangen zijn toegestaan, hierdoor ontstonden de zogenoemde U bocht constructies waaruit Radio 10 Gold en Sky Radio zijn ontstaan. In 1993 komt er de eerste toewijzing van etherfrequenties aan zenders in Nederland. Echter zenders als Radio Noordzee Nationaal FM, Classic FM, Sky Radio en 538 plassen naast het potje. Door de grote aanhang werden ze in 1995 in hun gelijk gesteld en kregen vanaf toen ook etherfrequentie. 

In 2003 was er een “grote veiling” van etherfrequenties (ongeclausulleerd en geclausuleerd), hieruit is het model ontstaan wat we nu kennen. In 2012 is er weer een nieuwe periode van 8 jaar.