blog placeholder

Friends is een Amerikaanse televisieserie die wordt uitgegeven door Warner Bros. Van 1994 tot 2004 is er elk jaar een een nieuw seizoen gemaakt, er zijn dus 10 seizoenen uitgekomen. Het overgrote deel van de serie speelt zich af in New York. Hier wonen zes hele goede vrienden wiens vrij komische dagelijks leven gevolgd wordt.

Afleveringen

De eerste Friends aflevering kwam in de Verenigde Staten uit op 22 september 1994. Sinsdien zijn er 10 seizoenen uitgekomen, die totaal 236 afleveringen tellen. Momenteel worden er geen nieuwe afleveringen meer gemaakt, al gaan er wel geruchten dat er gewerkt wordt aan een ‘Friends the Movie’. Een Friends aflevering duurt ongeveer 22 minuten, elke afleveringen bestaan uit twee delen, en duren dus vanzelfsprekend ongeveer 44 minuten.

Omdat de makers van Friends ervan overtuigd waren dat fans van televisieseries afleveringen aanduiden met ‘die ene aflevering waarin…’, en dan de belangrijkste gebeurtenis van die aflevering, hebben alle afleveringen een naam die begint met ‘The one…’, zoals ‘The one where Estelle dies’.  Een uitzondering hierop is de laatste aflevering, die ‘The last one’ heet.

Friends werd zo populair dat de acteurs bij de laatste seizoenen maarliefst 1 miljoen dollar per aflevering betaald kregen.

Hoofdpersonen

[Leeswaarschuwing: de volgende tekst kan delen van het plot verklappen.] De hoofdpersonen in Friends zijn Monica Geller, Ross Geller, Rachel Green, Chandler Bing, Phoebe Buffey en Joey Tribbiani. Allemaal zijn ze goed bevriend met elkaar. Inde loop van de serie krijgen Ross en Rachel een aantal keer een relatie met elkaar, en ook Monica en Chandler worden een stelletje en gaan op het laatst zelfs trouwen.

Monica en Ross zijn broer en zus en wonen toevallig bij elkaar in de buurt. Monica is heel netjes en wil altijd alles onder controle hebben. Ross is een paleontoloog en trouwt in de serie meerdere malen. Phoebe is het begin huisgenote van Monica en heeft een nogal ruige jeugd gehad. Ze is masseuse maar maakt daarnaast ook rare liedjes op haar gitaar. Rachel is een oude schoolvriendin van Monica en is bij het altaar weggelopen toen ze ging trouwen. Chandler is een schoolvriend van Ross en woont tegenover monica. Hij staat bekend om zijn flauwe grappen en wordt vaak aangezien voor homoseksueel. Joey is in de serie lange tijd Chandlers huisgenoot. Hij is nogal dom maar versiert altijd heel veel vrouwen. Naast vrouwen heeft hij ook een grote passie voor eten.

Spin-off

Friends heeft één spin-off, genaamd Joey. Dit gaat over Joey, hetzelfde personage als dat van Friends, die dan door zijn acteerwerkzaamheden rijk is geworden. De andere personages van Friends komen er niet in voor. 

In tegenstelling tot Friends, dat mateloos populair en wereldberoemd is geworden, werd Joey een flop. Er zijn 46 afleveringen gemaakt, maar slechts 38 daarvan zijn uitgezonden.