blog placeholder

Als je aan het hashtag tekentje denkt,  denk je vaak aan Twitter, Instagram en Path. Nu heeft Facebook ook besloten om hier iets mee te gaan doen. Maar of het hashtaggen op Facebook zijn vruchten af gaat werpen is nog maar de vraag. 

 

#?
Hashtag werd in eerste instantie gebruikt op Twitter en is een manier om berichten te categoriseren. Het wordt gebruikt bij allerlei evenementen, congressen en nieuwsberichten om alle berichten over een gebeurtenis makkelijk vindbaar te maken. Een hashtag is dus een hekje (#) met daarachter de tag.  Nu Facebook vorige week woensdag heeft aangekondigd om ook de hashtag de gaan implementeren heb ik mij hier eens in verdiept.

Samenhang hashtag en concurrent Twitter
Eind mei gaf Sheryl Sandberg, operationeel directeur van Facebook nog aan in een interview tijdens een conferentie over technologie in Californie dat de concurrentie van andere sociale media als Twqitter en Tumblr toenemen.  In het blog van 2 mei zien wij deze verschuivingen ook terug. Het aantal tieners op Facebook neemt af en het lijkt wel alsof er een vergrijzing aan het plaatsvinden is. Dit zou weleens een reden kunnen zijn geweest om de hashtags te introduceren. Facebook is op dit moment nog  marktleider en wil dit ook graag blijven, daarom zijn zij genoodzaakt om zichzelf te blijven verbeteren en in te spelen op trends en ontwikkelingen. 

Een andere en waarschijnlijk de  meest belangrijkste reden is dat Facebook meer adverteerders wil aantrekken.  Zo schrijft Facebooks Justin Osofsky dat er tijdens populaire televisieseries tussen de 88 en 100 miljoen Amerikanen bezig zijn met Facebook. Om een beeld de schetsen is dat grofweg de grootte van het publiek tijdens de Super Bowl.  Naast de gewone hasthags introduceren zij ook trending hashtags en hiermee kunnen gebruikers snel zien wat er speelt. Hier zit natuurlijk ook een financieel dingetje aan vast. Tijdens grote evenementen in Amerika zoals de Oscaruitreiking registreerde het 66,5 miljoen interacties op het sociale netwerk. Het bedrijf ziet op zulke momenten dan ook grote advertentiemogelijkheden. En dan te bedenken dat concurrent Twitter in april van dit jaar een van de grootste deals heeft weten binnen te slepen met het bedrijf Publicis’ Starcom MediaVest Group (SMG) waarmee zij enkele honderden miljoenen mee verdienen over de komende jaren. Het Onderzoeksbureau eMarketer schat dat de advertentie-omzet van Twitter in 2013 bijna verdubbelt naar 582,8 miljoen dollar en dat is niet aan Facebook voorbij gegaan.

Steekproef
Na een kleine steekproef te hebben gehouden, heb ik gemerkt dat de hashtag op Facebook nog niet zo heel populair is.  Dit misschien omdat het nog in de kinderschoenen staat. Veel mensen zijn nog niet op de hoogte dat het # tekentje het daadwerkelijk doet. Ook zien de meeste mensen het nut hier niet van in en vinden de hashtag meer een Twitter ‘dingetje’ . Voor privé gebruik zal het # tekentje dan ook niet snel gebruikt worden, maar wanneer het er om gaat om een grotere doelgroep te benaderen biedt hashtag een uitkomst. Zo zegt een deel van de mensen dat zij voor zakelijk gebruik hier al of in de toekomst gebruik van zullen maken.

 

En voor wie nog enkele tips nodig heeft;

Hashtag Tips

  • Plaats je Hashtags onderaan de tekst om overzicht te houden
  • Gebruik niet teveel hashtags, overdrijf niet.  (Max 3 #Facebook #Advertentie #SocialMedia)
  • Hou de hashtags leesbaar (evt. hoofdletters tussenplaatsen #FacebookAdvertentie)
  • Maak de de tekst niet te lang (#Hashtagsopfacebooksuccesvoljaofnee)