blog placeholder

De eerste van Oktober Movement was een zelfbenoemde organisatie van de Indonesische Nationale Strijdkracht Leden die in de vroege uren van 1 Oktober 1965 zes Indonesische Leger Generaals hebben vermoord in een Abortive Coupe d’état. Later die zelfde ochtend verklaarde de organisatie dat de reden was dat het ging om controle over de Media te houden en controle over de Communicatie Verkoop Punten en dat zij President Sekarno onder hun bescherming hadden genomen. Tegen het einde van de dag, werd bekend dat de Coup Faalde in Jakarta, Indonesia, ondertussen in het centrum van Java was er een poging om Controle over het Leger te nemen en over diverse Steden. Tegen de tijd dat deze opstand werd neer gedrukt, waren twee Hoge Officieren al dood.

                   Indonesia

Officieel is de Republiek Indonesia een Soevereine Island in Zuid-Oost Azië en Oceania. Het is het grootste eilanden groep in de Wereld, met meer dan 14.000 eilanden. Indonesia heeft een geschatte bevolking van méér dan 255 miljoen mensen en is de vierde meest bevolkte Land in de Wereld en heeft een Moslim Meerderheid. S’werelds meest dichtbevolkte Eiland is Java en deze bevat méér dan de helft van de bevolking van het Land.

Indonesia’s Reppublican vorm van Government includeerd een Verkozen Legislature (Wetgever) en President. Indonesia heeft 34 Provincies in welk vijf een Special Admiistrative Status hebben. De Capital City is Jakarta. Het Land deelt zijn grenzen met Papua New Guinea, East Timor en de Malaysian Borneo andere Buur Landen zijn Singapore, de Philippines, Australia, Palau en de Indian Territory of the Andaman en Nicobar Islands. Indonesia is een Founding (oprichter) Member van ASEAN en een Member van the G-20 Major Economies. De Indonesian Economy is S’Werelds 16de Grootste bij de Nominal GDP en de 8ste Grootste bij GDP at PPP.

Indonesia is een Republiek met een Presidential System. Als een Unitary State, is de Power geconcentreerd in de Central Government. Naar aanleiding van het aftreden van President Soeharto in 1998, heben Indonesian Political en Governmental Strutures een belangrijke Reform (hervorming) ondergaan. Vier Amendments aan de 1945 Constitution of Indonesia hebben de Judicial, Executive en Legislative Branches vernieuwd.

De President of Indonesia is de Head of State en Head of Government Commander in Chief of de Indonesian National Armed Forces en de Director of Domestic Governance, Policy Making en Foreign Affairs. De President benoemt een Council van Ministers in welk deze Niet Verkozen Members zijn van de Legislature. De 2004 Presidential Election (verkiezing) was de éérste in welk de People (de bevoking) de President en de Vice-President Direct Kiezen De President mag maximaal Twee Consecutive (dat is opeenvolgende termijnen) van Vijf Jaar Terms.

De hoogste Representative Body at National Level is Majelis Permusyawaratan Rakyat de People’s Consultative Assembly of ook wel de MPR. De belangrijkste functies zijn het supporten en ondersteunen van de Constitution, Inaugurating (inwijden) van de President en Formaliseren van de Broad Outlines (hoofdlijnen) van de State Policy. Zij hebben de Power om de President te Beschuldigen. De MPR comprises (bestaat) uit Twee Houses ; Dewan Perwakilan Rakyat – de People’s Representative Council ook wel de DPR met 560 Members en Dewan Perwakilan Daerah – de Regional Representative Council ook wel de DPD met 132 Members De DPR Paseert Legislation en Monitort de Executive Branch ; Party-Aligned Members zijn verkozen voor 5 jaar term bij Proportional Representation. Reforms sedert 1998 zijn aanmerkelijk toegenomen onder leiding van de DPR’s rol in National Governance. De DPD is een New Chamber voor zaken betreffende Regional Management.

De meeste Civil Disputes verschijnen voor Pengadilan Negeri dat is  de State Court, Appeals (beroepen) worden gehoord voor de Pengadila Tinggi dat is de High Court en Hoort het Final Cessation Appeals (Defenitieve Stopzetting Beroep) en Conducts Case Reviews (Voert Geval Beoordeling). Andere Courts (Rechtbanken) includeren State Administrative Court dat is de Pengadilan Tata Negara deze hoort administrative law cases tégen de Government ; Constitutional Court dat is de Mahkamah Konstitusi deze hoort geschillen betreffende de legaliteit van de law, general elections, dissolution (ontbinding) van Political Parties en de reikwijdte van Authority of State Institutions en de Religious Court dat is de Pengadilan Agama in welk omgaat met Codified Sharia Law cases.

Sinds 1999 is Indonesia een Meer Partijen Stelsel (Multi Party System). De Indonesian Democratic Party of Struggle is de Party of Joko Widodo, de Indonesian President. De Great Indonesian Movement Party is de Derde Grootste Political Party.

                       

 Indonesia ligt aan de rand van de Stille Oceaan, Euroasian en de Australian Tectonic Plates maakt het dé plek van een groot aantal vulkanen en frequente aardbevingen. Indonesia heeft ten minste 150 active vulkanen, waaronder de Krakatoa en Tambora, beiden zijn bekend om hun verwoestende uitbarstingen in de 19e Eeuw. De uitbarsting van de Toba de Super Vulcano ongeveer 70.000 jaar geleden was één van de grootste uitbarstingen bekend. Recente rampen als gevolg van Seismische Activiteit onder meer de Tsunami van 2004 dat naar schatting 167.736 Mensen Levens kostte en de Aardbeving in Yogyakarta in 2006. Echter Vulkaniscche As is een belangrijke bijdrage aan de hoge Agrarische Vruchtbaarheid die in het verleden heeft geleden aan de hoge bevolkingsdichtheid van Java en Bali.

Terwijl Godsdienst Vrijheid vastgelegd is in de Indonesische Constitution (Grondwet) heeft de Government officieel zes Religies erkent, waaronder; Islam, Protestantism, Roman Catholicism, Hinduism, Buddhism en Confucianism. Indonesia is de Werelds meest Muslim Majority met 87.2% in 2010. The Shias en Ahmadis respectievelijk 0.5% en 0.2% van de Muslim Populatie.

 

Coup d’état de 30 September Movement

In de dagen en weken die volgden kreeg het Leger de schuld van de Poging tot een Staatsgreep op de Communistische Partij de PKI. Al gauw begon er een Campagne voor een Mass Killing (massa moord) in welk restulteerde in de dood van honderden vermeende Communisten.

 

                                       President Suharto

Onder de New Order de Regime van President Suharto de Movement werd meestal aangeduid als de G30S / PKI door degenen die het willen associëren met de PKI en Propaganda zou verwijzen naar de groep als Gestapu vanwege de gelijkenis met Gestapo als de naam van de Nazi Geheime Politie.

Rond 03:15 op 1 Oktober werden zeven detachementen van de troepen gezonden in vrachtwagens en bussen door Lieutenant Col. Untung Syamsuri, Commander of Tjakrabirawa, the Presidential Guard, bestaande uit troepen uit de Tjakrabirawa de Presidentiële Garde, de Diponegoro (Midden-Java) en Brawijaya (Oost-Java). De Members van de Beweging verlieten de Basis bij Halim Perdanakusumah de Luchtmacht Basis net ten Zuiden van Jakarta om Zeven Generaals te Kidnappen (Ontvoeren) en alle Members van het Army General Staff.

Drie van de beoogde slachtoffers, Minister / Commander van de Army Lieutenant General Ahmad Yani, Major General M.T. Haryono en Brigadier General D.I. Panjaitan zijn vermoord in hun huizen, in welk drie meer Major General Soeprapto, Major General S. Parman en Brigadier General Sutoyo zijn levend meegenomen. In de tussentijd werd het hoofd doel de Coördinating Minister for Defense en Security en Armed Forces Chief of Staff, General Abdul Haris Nasution slaagden erin om te ontsnappen van de kidnap door over de tuinmuur heen te klimmen van de Irak Embassy. Hoewel First Lieutenant Pierre Tendean gevangen werd genomen door een fout, nadat hij verward werd voor Nasution in het donker. Nasution’s vijf jaar oude dochter, Ade Irma Suryani Nasution werd neergeschoten door de aanvallende groep en stierf op 6 Oktober. Daarnaast werd Nasution’s buurman/vrouw bewaakt door Second Inspector Karel Satsuit Tubun, deze was beschoten en vermoord door de kidnap groep. Een laatste slachtoffer was Albert Naiborhu, General Pandjaitan’s neef welk vermoord was gedurende de rel voor de Generaal zijn huis. De Generaal en de andere lichamen van hun dode collega’s werden meegenomen naar een plaats bekend als Lubang Buaya vlakbij Halim, waar deze nog steeds levend werden neergeschoten. De lichamen van alle slachtoffers werden gebroken en gegooid in een waterput vlakbij de Luchtmacht Basis.

Later in de ochtend bezette rond 2000 Troepen Machten wat nu de Lapangan Merdeka is het park rond het Nationaal Monument in het Centrum van Jakarta met inbegrip van de RRI dat is de Radio Republiek Indonesia gebouw. De Troepen bestonden uit Java gebaseerde divisies (de 454e Bataljon van de Diponegoro Divisie en het 530e Battaljon uit de Brawijaya Division.

Naar aanleiding van het nieuws om 7 uur, RRI broadcast een bericht van Lieutenant-Colonel Untung Syamsun, Commander of de Cakrabirawa, Presidential Guard Regiment om het effect dat de 30 September Movement had, een Interne Leger Organisatie had de controle over Strategische Locaties in Jakarta ingenomen, met behulp van andere Militaire Units. Ze verkondigden dat dit was om een Poging tot een Staatsgreep door een Council geholpen dor de Central Intelligence Agency, met de bedoeling voor het Verwijderen van President Soekarno op Dag van de Strijdkrachten, dat is 5 Oktober. Er werd ook beweerd, dat President Soekarno bij de Movement onder Bescherming stond. President Soekarno reisde naar Halim, nadat hij leerde dat er Troepen in de buurt van het Paleis op de noord kant van Lapangan Merdeka waren en voerde dit ook aan dat dit zo was, maar op deze manier kon hij dichtbij een vliegtuig komen om Jakarta uit vliegen. Verdere Radio Mededelingen van de RRI later die dag meldde dat er 45 Members van de G30S Movement aanwezig waren en verklaarden dat álle Army Ranks (Rangen) boven die van Lieutenant Colonel zouden worden afgeschaft.

 

President Soekarno

Om 05:30 uur President Suharto, Commander van de Army’s Strategic Reserve werd gewekt door zijn naaste en vertelde van de verdwijningen van de Generaals en de Schiet Partij op hun Huizen. Hij ging naar Kostrad Head Quarters en probeerde contact met andere Hoge Officieren. Hij slaagde erin om contat op te nemen met de Naval en Police Commanders, maar was niet in staat om contact met de Air Force Commander op te nemen. Hij nam toen zelf het Bevel van de Army en Beval Alle Troepen Terug Naar De Barracks.

Vanwege de slechte planning, hadden de Coup Leiders niet aan voorzieningen gedacht voor de Troepen op Lapangan Merdeka, in welk Heet en Dorstig geworden waren. Ze waren onder de indruk dat ze met het bewaken van de President in het Paleis verzorgd zouden zijn. In de de loop van de middag, werd President Suharto overgehaald om beide Bataljons op te geven zónder een gevecht, éérst de Brawijaya Troeen, die naar Kostrad Head Quarters en dan de Diponegoro Troepen die trok naar Halim. Deze Troepen hebben de Untung Krachten binnen het Radio Station een ultimatum gegeven en ook deze trokken zich terug. Om 07:00 PM was President Suharto in de controle van alle installaties die eerder in het bezit van de 30 Troepn van de September Movement waren. Nu in gezelschap van Nasution om 09:00 PM kondigde hij over de Radio dat hij nu het Bevel van het Leger had en dat hij de Contra Revolutionary Forces zou vernietigen en President Sukarno heeft beveiligd. Hij gaf hierna een ander ultimatum, deze keer aan de Troepen bij Halim. Later in de avond, President Soekarno verliet Halim en arriveert in Bogor, waar nog een Presidential Palace is.

Het was pas op 3 Oktober, toen alle lichamen van álle 7 die werden gedood en in de put gegooid waren gevonden werden. Zij werden begraven op 5 Oktober, dat is de Dag van de Strijdkrachten.

                                           Wayang Poppenspel - Cultuur Indonesië