blog placeholder

Vroeger

 

Je kent het wel zit je te kijken naar de televisie samen met je kinderen. Je ziet allemaal nieuwe  tekenfilms voorbij komen. Snelle beelden,druk, gewelddadig, totaal andere tekenfilms dan dat jij gewend bent van vroeger. Dan komt de term ‘ vroeger was allles beter’ weer in je hoofd spoken. Of het beter is dat weet je nooit. Het heeft vooral te maken met je ervaring en herrinnering van vroeger. Het is toch iets wat je fijne herinneringen geeft. Mij althans wel. Ik ben opzoek gegaan naar de meest bekende tekenfilms uit die tijd, waar ik met mijn vrienden veel naar keek. Het zijn niet allemaal tekenfilms die in de die al waren gemaakt, soms waren ze ouder maar werden ze weer uitgezonden. Echter nu worden die niet meer uitgezonden, of zijn ze gedigitaliseerd. Hieronder een lijstje van tekenfilms die mij het meest zijn bijgebleven, en die fijne herinnering van vroeger mee geeft. De lijst begint bij een daar staat uiteraard de tekenfilm die voor mij de meest mooie herrieneringen, nostalgie, en bekendheid opleverde.

 

 1. Porno de Purno

 

Purno de Purno (oorspronkelijk alleen Purno) is een Nederlandse computeranimatieserie, uitgezonden door de VPRO van 1989 tot 1996 en van 2006 tot 2007. Ik vind dit echt de meest geniale tekenfilm ook. Zodoende dat hij bij mij op een staat. Ik vond de humor super, ik lag me nu nog steeds plat. Het is zo droog dat het leuk is.

 1. Sea-Bird

 

Dat deuntje zit nu nog in mijn hoofd. De zeehond die met zijn vriendjes de wereld gaat redden door dieren te helpen van hun bedreiging, en beter bij te dragen aan het milieu. Ik vond dit een erg goede tekenfilm omdat ze educatief iets aan kinderen bij bracht. Seabert is een van oorsprong Franse animatieserie uit 1985 rond twee kinderen en een zeehondje die opkomen voor de dierenbescherming. De serie werd gemaakt door BZZ films in Parijs onder de titel “Bibifoc” en met het doel kinderen respect voor de natuur bij te brengen.

 

 1. Alfred J Kwak

 

Alfred Jodocus Kwak, vaak kortweg Alfred J. Kwak, is een eend uit een kindermusical uit 1976, bedacht door Herman van Veen. Hij kreeg echter internationale bekendheid als de eend in de gelijknamige NederlandsDuitsJapanse tekenfilmserie, die werd geproduceerd van 1989 tot 1991. De serie is sinds 2009 weer in Nederland te zien op Pebble TV en in België op Ketnet. Tevens is de serie te zien op Netflix. Dit nog steeds mijn favoriet, ook omdat herman van veen toen veel muziek maakte voor kinderen, en ik gewoon zo’n goede herrineringen aan hem heb.

 

 1. Ducktales

DuckTales is een Amerikaanse animatieserie van eind jaren tachtig, gemaakt door Disney. De serie is gebaseerd op de Donald Duck-stripverhalen, en dan met name die over Dagobert Duck. De serie telt honderd afleveringen, verdeeld over twee seizoenen. Verder is er in 1990 een film gemaakt naar aanleiding van de serie, getiteld Het geheim van de wonderlamp.

De serie werd in Nederland uitgezonden door de NCRV, Net 5, Disney XD en Disney Channel, en in Vlaanderen door Ketnet, VTM en eveneens door Disney Channel. Tussen 1989 en 1997 zijn er verder nog 51 albums uitgebracht, gebaseerd op de tekenfilmserie.

In 2007 kwamen in Nederland dertien willekeurige afleveringen uit seizoen 1 uit op twee dvd’s. Deze afleveringen waren in de jaren 90 in Nederland al op VHS verschenen. Aflevering 12 en 13 zijn om een onduidelijke reden niet voorzien van een Nederlands audiospoor. In 2012 kwamen nog 48 afleveringen uit op dvd. Deze afleveringen werden aangeduid als seizoen 2 en 3, maar de uitgave bevatte ook afleveringen uit seizoen 1.

 

Deze tekenfilm vond ik verweg de leukste. Het is mij nog altijd bijgebleven en geeft dat heerlijke gevoel van vroeger dat ik dit samen met mijn broers keek.

 

 1. Smurfen

 

De Smurfen (Frans: Les Schtroumpfs) zijn stripfiguren bedacht door Peyo en mee vormgegeven door Yvan Delporte, waarrond een franchise is opgebouwd. Ze werden ontworpen als nevenpersonages in de reeks Johan en Pirrewiet en kregen in 1959 een eigen stripreeks. Later dienden de stripfiguren ook als inspiratie voor een tekenfilmreeks en een liveactionfilm. Tevens werd er heel wat muziek en merchandising uitgebracht onder naam van de Smurfen. Een wat oudere tekenfilm die nu nog steeds populair is. Er zijn zelfs films van gemaakt in 3D.

 1. Maya de bij

 

Opnieuw populair werd de bij Maja door een Japanse tekenfilmserie, waarvan de eerste aflevering in 1975 verscheen. In Nederland werd de serie van 1977 t/m 1983 uitgezonden door de KRO. De serie wordt nog steeds herhaald, ook in België en Nederland. Het verhaal van Maja de Bij is in de tekenfilms geheel gericht op kleuters en ontdaan van politieke parallellen. Deze serie is verschillende malen uitgebracht op dvd.

Herhalingen

 • België, Vlaanderen:
 • Nederland:

Ik heb zelf niet zoveel van deze tekenfilm mee gekregen. Alleen dat kleine kinderen het erg leuk vinden. Toch zet ik hem erin omdat het bij veel mensen wel nostalgie zal doen opwaaien.

 1. Teddy Ruxspin

 

Teddy Ruxpin is een speelgoedbeer, bedacht door David High, die in 1985 door Britse speelgoedfabrikanten werd ontworpen en waar van 1987 tot 1988 een gelijknamige animatieserie op televisie verscheen. Voor mij is dit een tekenfilm die ik me nog goed herrinner, en ik erg graag naar keek. Het gaf mij een veilig gevoel, en ik vond het altijd erg grappig.

 1. De gummie beren

 

Gummi Beren is een tekenfilmserie voor de jeugd van Disney. De tekenfilms zijn geïnspireerd op het snoepgoed “Gummibärchen”. Er zijn in totaal 94 afleveringen verspreid over 65 uitzendingen gemaakt. De originele Amerikaanse titel luidt Disney’s Adventures of the Gummi Bears, waarvan de letterlijke vertaling Disney’s avonturen van de Gummi Beren is. Het eerste seizoen van Gummi Beren werd uitgezonden door NBC en startte op 14 september 1985 in de Verenigde Staten. Later, tijdens het 5de seizoen (in september 1989), verhuisde de show naar ABC waar het onderdeel werd van The Adventures of Winnie the Pooh. De reeks werd onder andere vertaald in het Engels, Deens, Noors, Duits, Pools, Russisch, Zweeds, Frans en Nederlands en werd in verschillende landen uitgezonden.

De serie werd in Nederland uitgezonden van 25 april 1986 tot 27 september 1988. Eerst door de NCRV, later nam Kindernet deze taak op zich, tijdens het Disney Festival-blok. Sinds 2002/2003, na het einde van Kindernet, zendt NET 5 de serie afwisselend uit tijdens het hedendaagse Disney Feest-blok. Twaalf jaar na de eerste uitzendingen waren niet alle Nederlandse acteurs meer beschikbaar, zodat er een nieuwe casting plaats moest vinden.

Voor mij was dit een erg leuke tekenfilm, en bij mijn vriendinnen was hij ook erg populair.

 1. Resque rangers

 

Knabbel en Babbel Rescue Rangers of gewoon Rescue Rangers (Engelse titel: Chip ’n Dale Rescue Rangers) is een Amerikaanseanimatieserie, geproduceerd door Walt Disney Television Animation. De serie is bedacht door Tad Stones en Alan Zaslove. De serie werd van 5 maart 1989 tot 19 november 1990 uitgezonden op Disney Channel. De serie is in Nederland te zien op Disney XD en Disney Channel en in België op Ketnet. Ook was de serie in Nederland te zien tijdens het jeugdblok bij de NCRV op Nederland 1 (1992) en het Disney Festival op NET 5.

In totaal zijn er 65 afleveringen gemaakt, verdeeld over 3 seizoenen. De stemmen van de Rescue Rangers werden in de Nederlandstalige versie nagesynchroniseerd door Olaf Wijnants (Knabbel), Arnold Gelderman (Babbel), Angélique de Boer (Dotty), Evert de Vries (Monterey Jack), Reinder van der Naalt (Professor Nimnul) en Hero Muller (Spinelli). De leaderzang komt van Edward Reekers.

 

Wie kende ze niet? Ik wel in ieder geval. Ze werden veel bij het ‘ Disneyfestival’ uitgezonden, en op andere zenders was de serie los te zien. Ik was toen al iets ouder, toch vond ik het altijd erg leuk en weet ik dat veel leeftijdgenoten het kennen.

 

 1. Heidi

Heidi(アルプスの少女ハイジ, Arupusu no Shōjo Haiji, letterlijk: Heidi, het meisje van de Alpen) is een Japanseanimeserie uit 1974 gebaseerd op de roman Heidi van Johanna Spyri. De reeks begon in Duitsland op 18 september 1977, in Italië op 7 februari 1987, in Nederland op 7 september 1980 en in België in 2010. In 2015 bracht Studio 100 een 3D-versie van de animatiereeks uit. Deze 3D- versie kijkt mijn dochtertje nu zo ontzettend grappig. Ik vond dit een leuke serie om naar te kijken. Het was wel heel politiek correct, maar toch gaf het mij het gevoel van vroeger.

Ik hoop dat jullie van de lijst hebben genoten en een stukje nostalgie hebben gevoeld.