blog placeholder

Lijstjes. Elk mens maakt ze en elk mens gebruikt ze, lijstjes. Lijstjes zijn handig om zaken op orde te brengen, om af te strepen wat je al gedaan hebt en wat je nog moet doen. Lijstjes komen in alle vormen op een kladblaadje, in een schrift, op je computer of in je telefoon.

Een lijstje kan je samenstellen als krabbel, je kan zitten nadenken wat er op je lijstje moet komen te staan en je kan je lijstje door derden laten maken. Ook ik maak lijstjes, voor mezelf en voor anderen. Lijstjes helpen mij te onthouden wat ik moet doen, wanneer ik dingen moet doen en soms zelfs waarom ik dingen moet doen. Mijn lijstjes zijn kort en krachtig, samenvattend in een kernwoord per punt. Niet iedereen weet of kan lijstjes maken, daarom een aantal tips om lijstjes te maken.

1. Bedenk het onderwerp van je lijstje. Bijvoorbeeld welke werkzaamheden doe ik vandaag of welke huishoudelijke klussen moeten gedaan worden? Houd je aan het onderwerp.

2. Noteer per punt niet meer dan maximaal 3 woorden. Wees duidelijk naar jezelf op je lijstje wat je wilt met dat punt.

3. Maak je lijstje in volgorde van afwerken. Begin bij punt 1 dan punt 2 etc. Klinkt makkelijk genoeg.

4. Houd een maximaal aantal punten per lijstje. Als je onderwerp is wat voor huishoudelijke klussen je gaat doen, houd dan een maximum aan wat ook echt te doen is. (Je kan altijd weer een nieuw lijstje maken, wanneer er meer dingen gedaan moeten worden.)

5. Streep af wat je gedaan hebt. Probeer hier iets positiefs aan te draaien, bijvoorbeeld een krulletje.

6. Wanneer je tijd om je lijstje af te werken om is en je nog open punten op je lijstje hebt staan, kan je ervoor kiezen om het volgende moment weer een nieuw lijstje te maken. Stel ik heb op maandag 8 van de 10 klussen gedaan, dinsdag maak ik een nieuw lijstje met daarop de 2 open punten van maandag. Op die manier hou ik korte overzichtelijke lijstjes.

Waarom je moet gaan voor korte overzichtelijke lijstjes is heel simpel en stiekem een beetje zelf bedrog. Met korte lijstjes lijkt het sneller alsof je heel veel doet. En met het idee dat ik veel doe, krijgt mijn ego een boost en raak ik niet ontmoedigt van de hoeveelheid werk die ik anders voor mezelf had kunnen bedenken. 😉