blog placeholder

Als je ook maar een beetje met muziek bezig bent dan heb je wel eens gehoord over Fruity Loops. (FL Studio) Veel artiesten zijn er bekend mee geworden maar zijn later naar andere software gestapt. Dit is deels onterecht maar wel begrijpelijk en dat zal ik aan het einde uitleggen.

Voordelen

 • FL Studio is een uistekend programma om mee te beginnen, wanneer je het programma opstart krijg je een voorbeeldnummer te zien. Alle knoppen zijn zeer intuitief geplaatst.
 • De grafische interface van het programma is vertrouwd en ziet er goed uit. Er is niet onnodig veel aandacht aan besteed en consumeert niet veel CPU of RAM.
 • Elke moderne VST werkt in FL studio, je kan met 1 druk op de knop instrumenten en effecten toevoegen.
 • in Fruity Loops heb je een enorm aantal mixer kanalen tot je beschikkinfg, je zal dat nooit tekort komen.
 • Door de zogeheten Piano Roll kan je heel gemakkelijk visueel een melodie tekenen als je nieuw bent met muziek. De gevorderde gebruiker kan zijn input opnemen en eventueel bijstellen.
 • FL Studio heeft volledige ondersteuning voor MIDI. Je kan een instrument nemen, een midi openen en zonder moeite speelt het instrument in 1 keer de midi af. Recente versies van FL Studio kunnen een melodie ook exporteren als MIDI.
 • Zang opnemen is totaal geen probleem, met de juiste geluidskaart en driver kan je in bijzonder hoge kwaliteit je nummer inzingen. Je kan realtime effecten over je stem gooien door jezelf gewoon in een mixer kanaal te zetten.
 • Als je veel werkt met hardware om op te spelen dan wil je beschikking hebben over zoveel mogelijk controllers. Met FL studio klik je gewoon op een knop en die koppek je aan een controler. Dit geldt ook voor effecten en instrumenten. Je kan tientallen duizenden controllers hebben als je dat zou willen
 • Andere mensen gebruiken ook FL Studio, je zal als artiest in contact willen komen met anderen die ook muziek maken en die zullen zeer waarschijnlijk beginnen met FL Studio.
 • Er zijn duizenden tutorials op het internet over hoe je FL studio moet gebruiken. Elke vraag is al 100 keer eerder gesteld dus je kan op forums alles vinden dat je maar wil vinden.

Nadelen

 • Het is moeilijker om een nummer op zijn best te laten klinken in FL Studio. Als beginner vind je dat niet zo erg maar als beroemde artiest wil je dat je nummer zo zwaar en zuiver mogelijk gerenderd (opgenomen) wordt. Bekende nummers die wel met FL Studio zijn gemaakt zijn vaak daarna nog gemasted door een professional.
 • Je hebt een moderne computer nodig om dit programma te kunnen draaien. 
 • Wanneer je een VST instrument in je project file hebt en om een bepaalde reden zorgt die VST dat je FL studio crasht, dan is er een grotere kans dat je bestand niet meer te openen is dan in andere sequencers.
 • Het duurt bij de ontwikkeling van FL Studio iets langer voordat het nieuwste van het nieuwste ondersteund wordt.
 • Fruity Loops is iets instabieler dan de andere producten. Als je veel ingewikkelde dingen doet dan raakt het programma eerder in de war.

De hele discussie

Een aantal jaar geleden was FL Studio achter in de ontwikkeling. Andere programma’s zoals Reason waren op dat moment vele malen beter. Die achterstand is echter ingehaald en FL Studio is een programma waar veel bekende artiesten nog steeds mee werken, of men het nou leuk vindt of niet. Het ondersteunt blijvend moderne technologie en is constant in ontwikkeling.
De geruchten dat FL Studio minder goed is komen voornamelijk omdat dat in het verleden dus zo was. Toch hoor je dat veel artiesten die bekend worden overstappen naar wat anders. Dat is begrijpelijk want als bekende artiest wil je kunnen samenwerken met andere artiesten. Je kiest er dan snel voor om dezelfde software te gaan gebruiken als zij. Ook wil je graag dat je nummer zo goed mogelijk klinkt en zoals ik heb aangegeven is dat moeilijker in FL Studio.
Toch is het verschil tussen een opname uit FL Studio niet te onderscheiden van een nummer dat in een ander programma is gemaakt, dat hoor je simpelweg niet.