blog placeholder

 

Lijst

 

  1. De Fabeltjeskrant

 

De Fabeltjeskrant is een dagelijks terugkerende korte uitzending juist voor kinderbedtijd op de Nederlandse televisie over de gebeurtenissen in het Grote Dierenbos in Fabeltjesland. Het nieuws wordt voorgelezen door Meneer de Uil. De serie is ook uitgezonden in Vlaanderen. In 2005 werd het programma in Nederland verkozen tot Beste Kinderprogramma Aller Tijden.[1] Momenteel is de kinderserie op RTL 8 bij Telekids te zien.

 

 

Ik ben het volledig met deze uitspraak eens, ‘ Beste Kinderprogramma Aller Tijden.’ Het was altijd kort maar krachtig, en toch inspireerde het mij. Ik wou elke dag kijken. En de kinderen genieten er nog van. Daarom een welverdiende eerste plaats op mijn lijst.

 

 

 

2.De Film van ome Willem

De Film van Ome Willem was een kinderprogramma uitgezonden door de VARA tussen 1974 en 1989, met liedjes en kleine voorstellingen. In 2000, 2004 en van 2007 t/m 2012 werden de shows in de ochtenduren in de zomervakantie herhaald op Z@ppelin.

Elke aflevering begon met Ome Willem (Edwin Rutten) die door een papieren deur kwam gelopen en die vervolgens de kinderen in de studio en de kinderen die keken uitbundig begroette. Vervolgens ontving Ome Willem tekeningen van de kinderen, begroette de geitenbreiers en gaf de grote grijze geitenbreier een kus op zijn hoofd. Hierna beklom Ome Willem zijn drumstel en zong onder begeleiding van de geitenbreiers Luister even wat ik vraag? met de bijzondere uitspraak Lust je ook een broodje poep?

 

Ik denk dat iedereen deze serie wel kent, daarom staat hij ook op plaats twee. Zelfs mijn kinderen lachen nog om de grappen van Ome Willem. Echt een geniaal programma, zo zie je het niet meer tegenwoordig.

 

3.Kulderzipken

 

Kulderzipken was een Vlaamse jeugdserie waarin een gelijknamige eenvoudige boerenjongen het toch al bizarre leven in een sprookjeskasteel soms overhoop haalt, maar vooral telkens redt. De serie werd geschreven door Hugo Matthysen. De eerste reeks van 10 afleveringen werd voor het eerst uitgezonden in 1995 op de VRT (toen nog BRTN). Een jaar later volgde een tweede reeks van nog eens 10 afleveringen. Ketnet zendt de serie af en toe opnieuw uit.

 

Mijn zus en ik keken de herhalingen zelfs weer, wat een heerlijke serie was dit.

4.Liegebeest

 

Het Liegebeest is een Vlaamsetelevisieserie uit 1983.

 

Hier bleef ik naar kijken. Daarom op deze lijst.

 

5.Bolke de beer

 

Bolke de Beer is een fictieve beer uit de gelijknamige kinderboekenserie en werd bedacht door A.D. Hildebrand in 1935.

De serie gaat over een uit het circus ontsnapte bruine beer die met zijn vrienden van alles en nog wat beleeft in het bos in de buurt van Apeldoorn waar hij woont. Bolke maakt in het bos kennis met de hazenfamilie Buizer, de vos Vlens, de egel Drubbiebuu, de kippige oude mol en het hertje Rosientje. Bolke heeft een zusje, Olke, dat ook uit het circus bevrijd wordt. Later, in deel twee ‘De Zoon van Bolke’, verhuist Bolke met zijn zusje naar het Harzgebergte bij Goslar in Midden-Duitsland, omdat de bossen bij Apeldoorn te druk en te gevaarlijk voor hen worden.

 

Ik keek dit altijd graag in vakantie’s als de VPRO het weer uitzond. De nostalgie straald ervan af.

6.Tuin van Jan Wolkers

 

De Achtertuin van Jan Wolkers was een serie die twee Seizoenen (2002, 2003) lang bij Villa Achterwerk te zien was. De eerste serie bestond uit 17 en de tweede uit 8 afleveringen.

In dit programma nam Jan Wolkers de kijker mee op ontdekkingsreis door zijn eigen achtertuin op het eiland Texel en vertelde hij op zijn typische manier over alle beestjes en planten die daar leven en groeien.

Het programma werd bedacht door Machteld van Gelder en geproduceerd door MG-TV.

 

Ik zelf was er al te oud voor maar mijn kinderen kijken de filmpjes graag, zeker waard voor deze lijst.

 

7.Loenatiek

 

Loenatik was een Nederlandsekomischetelevisieserie over de bewoners, verpleegster en directeur van de psychiatrische inrichting Zonnedael. Loenatik werd van 1995 tot en met 2001 opgenomen op Landgoed Elswout en werd uitgezonden door de VPRO. Er werden in totaal 27 afleveringen gemaakt. De serie won onder andere twee keer De Kleine Kinderkastprijs. Hoewel de serie voor de jeugd was bedoeld, keken er ook relatief veel volwassenen naar.

In 2002 werd ter afsluiting van de serie een film uitgebracht, Loenatik: De moevie. Deze film heeft onder andere een Gouden Film gewonnen en werd genomineerd voor het Gouden Kalf. In 2014 kwam het vervolg uit met als titel Loenatik, te gek!.

Ik was toen twaalf maar ik vond dit zo geniaal, de manier waarop gekken werden neer gezet, en die typische karakters, echt een leuke serie die de lijst

8.Zaai

 

Zaai was een Nederlandse serie korte filmpjes over de avonturen van twee meisjes die op het platteland woonden. Zaai was te zien in het VPRO-programma Villa Achterwerk. De afleveringen werden geschreven door Paul Groot. De serie liep van 1998 tot 2003.

De verhalen speelden zich voornamelijk af bij een weiland, waar de beste vriendinnen Irma Johanna Iepma (Plien van Bennekom) en Ingrid Mastenbreurtje (Bianca Krijgsman) bijkletsten op een hek. “Postbode Siemen Sietsema” (Joep Onderdelinden) kwam regelmatig langs en zorgde ervoor dat de meisjes zich niet meer verveelden. Andere personages, zoals het meisje Ingeborg, werden ook door Onderdelinden gespeeld.

Ik was toen al puber maar ik vond dit een geniaal programma. Het was zo simpel en saai dat het leuk was.

 

9.Paulus de boskabouter

 

Paulus de boskabouter was een Nederlandse tekststripreeks en kinderboekenreeks, geschreven en getekend door Jean Dulieu, een pseudoniem van de concertviolist Jan van Oort.[1] Hij tekende in 1946 de eerste Paulusstrip in Het Vrije Volk. De serie werd al snel een succes en werd ook in boekvorm gepubliceerd. Later volgden ook een radiohoorspelserie en een televisiepoppenserie. De boekjes werden ook vertaald, onder andere in het Duits, Engels, Zweeds en Japans.

 

Heel oud maar ik vond het altijd geweldig.

 

10.Co de boswachter show

 

In 1974 begon Burny Bos voor de AVRO een radioprogramma voor kinderen onder de naam De Ko de Boswachtershow. De show, die werd uitgezonden op de zondagmorgen [1], was een kindervariant van het programma Vroege Vogels. In de show probeerde hij, als Ko de Boswachter, kinderen kennis te laten maken met de natuur. In 1975 kreeg Bos voor het programma een eervolle vermelding tijdens de uitreiking van de Zilveren Nipkowschijf en in 1983 ontving hij, voor zijn gehele radio-oeuvre, de Zilveren Reissmicrofoon. In deze periode verschenen er ook boeken en elpees van Ko de Boswachter. De Houthakkersvormden van 1976 tot 1983 het huisorkest van het radioprogramma.[2]

Toen Bos in 1984, gevraagd werd om de jeugdtelevisieprogramma’s van de VPRO te gaan vormgeven, stopte het radioprogramma. Toen zijn contract met de VPRO in 1989 afliep richtte hij, met broer Frank Bos, televisieproductiemaatschappij Bos Bros op, dat een nieuw exclusief contract tekende bij de AVRO.

Ik vond dit altijd een erg leerzaam programma. 

 

Bron: wikipedia