blog placeholder

Ik heb onlangs iemand gesproken over de samenwerking van en binnen de scholen. Hier zijn enkele tips die impact op me hebben gehad.

1) De hoofden van het gebouw moeten niet uitgenodigd worden om samenwerking te laten gebeuren, ze moeten vereisd worden om samenwerking te laten gebeuren. Er is geen sprake van onafhankelijke contractanten die werken in afzondering en hun eigen ding doen.

2) Als je je wilt vestigen en je cultuur in stand wil houden in samenwerking met je bebouw, moet je gedrag dat niet samenwerkingsverband is confronteren. Parkeerplaats gebabbel en elkaar niet verantwoordelijk houden is niet toegestaan. Wanneer een onderwerp besproken wordt, is er een overeenstemming voordat de discussie voorbij is.

3) Iedereen, van de koks tot aan de studenten, weet wie er in het gebouw werkt en wie niet. De vraag is, wat ga jij, als leider, aan problemen doen?

4)  Als je de wortel van iemand geloofssysteem niet begrijpt of persoonlijk ziet, zal je nooit iemand een duurzame verandering kunnen laten maken.

5) Beheerders moeten geen geheimen of mysteries maken als het gaat over hun opvattingen en gedachten over onderwijs. Waarom zijn de beheerders bang om te zeggen wat ze denken? Nog belangrijker, waarom delen beheerders niet wat ze denken en onderbouwen ze dit niet met waarom ze dit denken? Geen geheimen meer!

6)  Probeer iemand niet te veranderen; focus op hun gedrag en niet op hun persoonlijkheid.

7) Relaties troeven alles want wanneer je iemand moet confronteren, moet je je (tijdelijk) terugtrekken uit je sociale/emotionele positie in die situatie.

8) Zorg dat u weet hoe u leiding moet geven binnen de school. Niet alleen aan de docenten maar ook aan de leerlingen en volg eventueel workshops.

9) De cultuur in het gebouw moet veranderen van ‘jouw kinderen’ en ‘mijn kinderen’ naar ‘onze kinderen’.