blog placeholder

Zuinig zijn is te omschrijven als het zo weinig mogelijk willen gebruiken of besteden. In tijden van crisis een veel nagestreefd goed voornemen. Maar vaak in de praktijk nog niet zo gemakkelijk. Met name de supermarkten puilen uit en vaak komt de klant met meer boodschappen naar buiten dan de bedoeling was.

Drie zaken zijn er in ieder geval te bedenken om zuiniger te winkelen:

1. Maak een lijstje en hou je daar strikt aan. Thuis kun je overzien wat je nodig hebt, is precies na te gaan wat je van welk product nog in huis hebt. Je weet wat je de komende dagen wilt gaan eten, je weet welke activiteiten (boenen, zemen of wat dan ook) je wilt ondernemen. Dus, als je het boodschappenlijstje goed voorbereid, hoef je in de winkel niet te aarzelen of te twijfelen. Hou je aan je lijstje! Alles wat je er buiten koopt, zijn in principe dingen die je nu niet nodig hebt. Anders had het wel op je lijstje gestaan. Je hebt er thuis immers over nagedacht!. Mocht je later ontdekken, dat je toch nog iets moet hebben, dan is het goedkoper om dat ene nog te halen. Of je zet het op het volgende lijstje.

2. Bedenk dat de winkel je tegenstander is. De winkelier is degene die van plan is jou zoveel mogelijk te laten kopen. Daarvoor zet hij lekkere dingen op ooghoogte, daarvoor maakt hij reclame met “ 3 VOOR DE PRIJS VAN 2” of heeft hij van die gezellige “rommelbakken” in het looppad met koopjes. Maak van jezelf de sterke klant die zich niet laat foppen en verleiden: ga recht op je doel af. Loop op die manier ook de winkel door, je bewust van het feit dat er mensen zijn die er op uit zijn om jou je geld uit de zak te kloppen. Bedenk: als de winkelier het voor die prijs kan aanbieden, dan heeft hij het nog goedkoper gekregen.

3. Een ander merk een andere prijs. Probeer eens een ander, goedkoper merk. Voor producten met een bekende naam betaal je doorgaans meer en vaak ontleen je daar ook het gevoel aan dat zo’n product beter is. Als je koffie van een bekend merk drinkt, denk je ook dat je die kwaliteit proeft en misschien wel nodig hebt. Maar is dat ook zo? Koop eens een huismerk of een merk bij een zogeheten prijsvechter en probeer dat eens een paar weken. Proef je nog (wel) het verschil? Is er wel verschil? Bedenk ook dat die goedkopere producten – ook als ze anders proever – nooit echt verkeerd kunnen zijn. Want je weet ook: producten in Nederland worden streng gekeurd en gecontroleerd, dus echt rommel zal het niet zijn!