blog placeholder

Wie zorgt er voor de kinderen als jullie allebei zijn overleden? Je staat er natuurlijk niet graag bij stil, maar het is wel van belang dat je een regeling treft voor als de kinderen er ineens alleen voor staan. In een testament kun je iemand aanwijzen die voor de kinderen moet zorgen als jullie er allebei niet meer zijn. Dit heet een voogdijregeling.

Wie heeft het gezag?

Meestal hebben ouders van een minderjarig kind samen het ouderlijk gezag. Dit geldt in principe voor gehuwde ouders. Voor ongehuwde ouders moet het gezag worden geregeld. Ook gescheiden ouders hebben vaak samen het gezag. Als beide ouders het gezag hebben en een van hen overlijdt, dan houdt de ander het ouderliijk gezag. Als ook de laatste ouder overlijdt, dan benoemt de rechter een voogd. In een testament kun je ook zelf een voogd aanwijzen. Na je overlijden neemt deze de verzorging en opvoeding van de (minderjarige) kinderen over. Bovendien zorgt de voogd voor het beheer van de erfenis ten behoeve van de kinderen.

De door jou aangewezen persoon hoeft pas na jouw overlijden kenbaar te maken of hij voogd wil zijn. Hij kan dus ook weigeren, bijvoorbeeld omdat hij wegens ziekte niet in staat is om voor je kinderen te zorgen. Daarom is het te adviseren om een ‘reservevoogd’ in het testament te benoemen. Deze komt pas in aanmerking als de eerst aangewezen voogd niet kan of niet wil. Als je kinderen achttien jaar zijn, treedt de meerderjarigheid in. De voogdij eindigt dan. Met het eindigen van de voogdij krijgen de kinderen de beschikking over je erfenis. Als je de kinderen nog te jong vindt om de hele erfenis in handen te krijgen, kun je in het testament ook een bewindvoerder benoemen. Deze beheert dan de erfenis voor de kinderen totdat zij de in je testament genoemde leeftijd hebben bereikt.