blog placeholder

Wicca is de laatste jaren zeer populair geworden dankzij bepaalde series en films die op televisie worden uitgezonden.

Maar wat is wicca eigenlijk?

Wicca

Een levenswijze.

Wicca is een natuurreligie.

Een wicca, ook wel heks genoemd, leeft in harmonie met de natuur.  Ze geloven niet in een opperwezen dat de aarde schiep maar zoeken het goddelijke in de natuur, de maan en de zon. De Godin geeft en neemt leven, bouwt op en breekt af.  De God is de drijvende kracht achter de cyclus van de natuur.   De basis van de religie is terug te vinden in oude, voorchristelijke, Keltische gebruiken. De wicca zoals we die nu kennen is ontstaan in de jaren ’50 dankzij Gerald Gardner die de oude gebruiken aanvulde met modernere zienswijzen en dat publiceerde.  Moet je blind geloven? Nee, Dogma’s zul je niet terugvinden.   Er is maar 1 regel ; Doe wat je wil zolang het niemand schaadt. Heksen houden zich niet bezig met satanisme of zwarte magie. Wel met meditatie, divinatie, witte magie en dit om hun familie, vrienden en zichzelf te helpen. De bedoeling is om energie op te wekken en die voor positieve doeleinden te gebruiken. Een mooi voorbeeld van energie opwekken is zingen en dansen.

Wicca’s kunnen solitair werken of in een coven.

Een coven is een groep van wicca’s die samenkomen om de 8 jaarfeesten en de volle maanfeesten te vieren. In een coven wordt je opgenomen na een inwijding.  Die inwijding krijg je niet zomaar. Je hebt eerst een jaar de kans om gesprekken te voeren met de leden en uitleg te vragen voor je beslist of de betreffende coven iets voor jou is.  Een solitaire wicca is niet aangesloten bij een coven en viert de jaarfeesten alleen.

Kost het veel geld om je aan te sluiten bij een coven?

Neen, de covens vragen een jaarlijkse kleine bijdrage voor de aankoop van wierook, kaarsen, aromatische olie… om te gebruiken tijdens de feesten en rituelen. Meestal bedraagt die jaarlijkse bijdrag tussen de 20 en 30 euro.  Bij een viering brengt iedereen iets te eten en te drinken mee om met de rest te delen.  Meestal gebeuren de vieringen bij het covenlid dat de meeste plaats heeft thuis of in een beurtensysteem.

Is wicca iets dat je kan leren worden?

Eigenlijk niet. Wicca zijn is iets dat in je zit. Je wordt niet geleerd om wicca te worden. Je leert wel nieuwe perspectieven en je krijgt wat geschiedenis, maar de rest is herkenning. Je leert de termen en symbolen die ze gebruiken en de opbouw van een ritueel, maar het belangrijkste is dat je het moet voelen.

Hoe kan ik een coven vinden?

De meeste covens hebben hun eigen website en via die site kan je hen contacteren om eens af te spreken voor een inleidend gesprek.