blog placeholder

Waarom doen we zo moeilijk als er nieuwe dingen op ons pad komen? Welke belemmeringen werpen mensen zoal op om te voorkomen dat ze nieuwe wegen inslaan.

Obstakels

Vaak leven we niet voluit omdat we onze eigen obstakels creëeren. Het eerste idee dat mensen over kanker hebben is toch de associatie met doodgaan, ik had dat ook. Hoewel heel eventjes maar. Daarna besefte ik al snel dat kanker vooral met nu en het leven te maken heeft. Doordat we doodgaan als een obstakel zien, gaan we het uit de weg, lopen we er met een grote boog omheen of lopen snel door zodat we het er vooral niet over hoeven te hebben. En daarmee belemmeren we onszelf! Een leuk gesprek, een mooie ontmoeting of een inspirerend inzicht gaan we gewoon uit de weg omdat we een belemmering creëeren. 

Soms gaat het over iets eenvoudigs zoals ik in mijn korte verhaal beschreef over mijn vriendin die niet wist of ze alle hotelkamers al vast moest reserveren en mezelf waarbij ik opeens niet meer wist of ik wel op vakantie moest gaan. 

Ik vroeg me af waarom we deze obstakels creëeren? Ze belemmeren ons om voluit te leven en ik hoor het vaak om me heen. ‘Ik zou graag…., maar…..’’, daarna komt er een lijst aan excuses of belemmeringen waarom iemand iets wat hij of zij graag wilt uitstelt of zichzelf ontzegd. 

We blijven uitstellen, wachten op een beter moment of we vinden dat we niet voldoen nniet aan de eisen. Eerst een cursus of een workshop volgen, dan pas kunnen we gaan doen waar ons hart ligt, eerst de kinderen groter of die verbouwing realiseren…..herken je je daarin?

Je eigen criticus die je behoedt om voluit te leven? We laten ons op verschillende manieren tegenhouden om voluit te leven.

Als ondernemer had ik er helemaal geen last van, was ik nogal resoluut zeg maar of ronduit eigenwijs. Als anderen zeiden dat ik iets niet moest doen of iets geen goed plan was dacht ik ‘So what, waarom niet, ik probeer het gewoon.’ In mijn eigen leven was ik toch een stuk voorzichtiger. Ik had nooit gedacht dat ik de moed zou hebben om te stoppen met mijn bedrijven. Van wat moet ik dan, en ons inkomen dan, ik heb er altijd gewerkt, ik krijg vast spijt en zo goed krijg ik het nooit weer, kan ik wel wat anders, stel dat ik verder nergens goed in ben?

Ik kan het samenvatten als de belemmering, de grote angst voor het onbekende. We blijven onszelf liever wentelen in het comfortabele van wat we nu hebben. Niet aan iets nieuws beginnen omdat wat we hebben goed is. Dat we daarmee ons zelf tegenhouden vergeten we liever.

Een ander obstakel waar ik zelf achteraf last van gehad heb is dat ik maar bleef doen wat anderen van mijn verwachtten. Het was niet eens echt uitgesproken maar ik bleef maar bezig met iets omdat anderen van me afhankelijk waren en verwachtten van mij dat ik dit altijd bleef doen. Het hield me lang in de greep. Ik kon pas veranderen toen ik borstkanker kreeg en inzag dat ik wat anders wilde en ik mijn verwachtingen van mezelf naast me neer kon leggen. Verwacht jij iets van een ander? Of juist van jezelf? Storen ze je? Of vind je het juist prima?

Onze eigen criticus die ons constant influistert dat we niet goed genoeg zijn.  Het stemmetje dat zegt dat je het toch niet kan of we bij voorbaat iets als een mislukking lanceren, ‘het zal toch niet lukken.’ Ons zelfvertrouwen wat continu hapert en ons niet instaat stelt voluit te leven. Ons leert inhouden en voorkomt dat we nieuwe wegen bewandelen. Ben je het me eens dat niet proberen altijd nog erger dan mislukken?

 

Welke obstakels creëer jij? Waardoor laat jij je tegenhouden? Is het je eigen stem die je belemmert om voluit te leven, een label wat anderen je hebben opgelegd en waarnaar je bent gaan leven of ben je bang dat je minder zult hebben dan je nu hebt? Ben je bang iets te verliezen of kwijt te raken?

Zijn het steeds dezelfde obstakels die je creëert? Hebben de obstakels op jouw weg een gemene deler? Waarom lukt het je niet om jouw wegen te bewandelen?

Het helpt als je je bewust wordt van wat je denkt en creëert. Door ze alleen al waar te nemen kun je er misschien om heen lopen of worden ze kleiner als je dichterbij ze komt. Je weg zal ruimer worden en makkelijker te bewandelen. Op een weg zonder obstakels lkom je makkelijker bij je bestemming aan dan via een weg met allerlei versperringen. Ruim ze uit de weg en als je ze tegenkomt besef dan dat het iets is wat door jezelf gecreëerd is.