blog placeholder

Er zijn talloze testen te doen en theorieën beschreven over persoonlijkheden van mensen. Wellicht heb je wel eens zo’n test gedaan. Een bekende en eeuwenoude test is die van het Enneagram. Deze testen zijn gemakkelijk te vinden online en geven een goed beeld van welke persoonlijkheid jij hebt. In dit artikel omschrijf ik de verschillende typen persoonlijkheden en de kenmerken per persoonlijkheid.

Enneagram persoonlijkheidstest

Er zijn 9 verschillende persoonlijkheden te onderscheiden.Iedereen heeft eigenlijk wel wat van elke persoonlijkheid, maar er is vaak veruit één persoonlijkheid die dominant is per persoon. Het is goed voor zelfreflectie om te bepalen welke persoonlijkheid jij bent. Een lijstje van verschillende persoonlijkheden met kenmerken en steekwoorden volgens het Enneagram:

 

De perfectionist: Kan goed evalueren, iets moet verantwoord zijn, kritisch in vraagstellingen naar definities en principes, kan goed redeneren, discussiëren en argumenteren, overziet consequenties van zijn daden, wilt geen fouten maken, houdt niet van collega’s die snel tevreden zijn, ergert zich aan domme en nonchalance mensen, heeft moeite met emotie uitlaten.

 

De gever: spontaan, goed inlevingsvermogen, sociaal vaardig, mensen zijn belangrijk, makkelijk contact met eigen emoties, veel persoonlijk contact, relaties zijn belangrijk, kan te behulpzaam zijn, moeite met doseren van emotionele uitlatingen, veel aandacht voor anderen weinig voor zichzelf, kan naar teveel waardering zoeken bij anderen.

 

De succesvolle werker: succes is belangrijk, wilskracht, effectief en efficiënt, kan doelen realiseren, maakt van complexiteit eenvoud, postitieve manier van praten, denken en doen, energieke verschijning, kan niet tegen falen, moeilijk toegeven wanneer iets niet goed gaat, iets is waardevol als het nuttig is.

 

De romanticus: iets moet mooi/speciaal zijn, mededogen belangrijk, houdt van authenciteit, goed in analyseren, rijke verbeelding, afwisselend introvert en extrovert, intense expressie in woorden en gebaren, houdt niet van oppervlakkige gesprekken, creatief, niet altijd positief zelfbeeld.

 

De waarnemer: afstandelijk, zelfbeschikking hoog goed, autonoom zijn is belangrijk, kan zich goed verdiepen in onderwerpen, vakkundig, kan goed alleen zijn, weet complexiteit te ordenen, goed in concepten uitwerken, discreet, kan niet tegen afhankelijkheid.

 

De loyale scepticus: loyaliteit groot goed, afspraak is afspraak, praktische toepasbaarheid belangrijk, kracht van belang, punctueel in uitvoering taken, merkt fouten snel op, goed in ontwerpen van structuur en procedures, hoog tempo van denken en doen, scant omgeving snel af, moeite met fouten maken, moeite met toegeven tekortkomingen.

 

De levensgenieter: is gefascineerd, functioneert slecht wanneer niet enthousiast, buitengewone is aantrekkelijk, veelzijdig, veel invalhoeken om iets te benaderen, vlotte prater en boeiende verteller, goed in ideeën verzinnen, verlegt grenzen, ziet altijd mogelijkheden, moeite met routine en maatregelen, paart over emotie maar toont zelf niet.

 

De baas: resultaat van belang, direct, uitdaging nodig, wilskracht, natuurlijke leider, goed in delegeren, ziet zwakke plek bij mensen snel, gevatte prater met humor, beschermend, respect voor tegenstanders, wil niet emotioneel kwetsbaar zijn.

 

De bemiddelaar: verbondenheid en eenheid belangrijk, streeft naar harmonie en evenwicht, onprettig gevoel bij slechte sfeer, mensen zijn gelijk, gelooft in goedheid van mensen, behulpzaam en zorgzaam, geduldig en harde werker, vriendelijk en straalt rust uit, wordt niet snel kwaad, moeite met conflicten waarbij hij/zij persoonlijk is betrokken, kan slecht nee zeggen en grenzen stellen.

 

Voor je persoonlijke ontwikkeling is het handig om te weten welke persoonlijkheid jij bent en waarin je jezelf kan ontwikkelen. Herken jij jezelf al in één van deze punten? Doe een Enneagram test en kom erachter wat voor persoonlijkheid jij hebt.