blog placeholder

Tegenwoordig zijn we allemaal erg druk met werk, kinderen,huishouden, sociale contacten enz. Door de drukte hebben we minder tijd voor dingen die we eigenlijk zouden willen. Voorlezen wordt niet veel meer gedaan, simpel weg omdat veel ouders het veelste druk hebben met andere bezigheden. Maar wist u dat voorlezen juist ontzettend ontspannend werkt voor u en uw kind, het schept namelijk een leuke band.

 Voorlezen schept band

Voorlezen, vroeger werd dat vaak voor het slapen gaan gedaan. Maar tegenwoordig is het eerder nog even snel een liedje op de tablet of ipad luisteren voordat kinderen naar bed gaan. Maar wist u dat voorlezen juist een vorm van ontspanning voor uw kind en ook voor uw zelf is. Kinderen voelen dat u de tijd voor ze neemt en kunnen zo genieten van die kleine tien a vijftien minuten even rustig aandacht. Voorlezen hoeft niet persee voor het slapen gaan. Dat kan je ook tussendoor doen, probeer daar ook echt even tijd voor te maken. Kinderen leren heel veel van de momenten tijdens het voorlezen. Ze zien dingen in boeken die wij over het hoofd zien. Ze voelen de aandacht en zorg die je besteed aan het voorlezen. En daardoor pikken ze veel meer op dan dat wij denken. Kinderen hebben vaak veel behoefte aan kleine rust momenten, even een op een aandacht van iemand om wie ze geven. Of dat nou de moeder, vader, opa, oma, tante of oppas is dat maakt niet uit. Maar even dat moment van rust en dingen leren en oppikken is vaak een groot geschenk voor ze.

voorlezen

Het eene kind is meer een type voor voorlezen dan de ander, maar je kan er ook een moment van maken om ze iets te leren. Bijvoorbeeld dingen zoeken in boeken, naar kleuren en vormen vragen. Maak het altijd zo dat uw kind er echt plezier aan beleefd. Kinderen zijn vaak in verschillende dingen geintresseerd, pas daarop uw boeken aan. Herhaling is ook erg belangrijk, de meeste kinderen willen tien keer hetzelfde boek voorgelezen hebben. Geef daaraan toe, door herhaling onthouden ze meer en leren ze alleen maar eerder bepaalde dingen. Bekijk zelf ook goed de boeken voordat u gaat voorlezen, je hebt zoveel keus. Het eene boek zal meer geschikt zijn voor uw kind dan het andere boek. Pas de boeken altijd aan naar de behoefte van uw kind en naar wat u zelf ook belangrijk vind. Denk aan gevoelens, bepaalde gebeurtenissen in het leven zoals zindelijk worden, een broertje of zusje krijgen, jarig zijn etc.

 

Tijd maken hiervoor moet te doen zijn, vaak duurt voorlezen een klein kwartiertje. Dat heeft u toch wel ergens op de dag over? U zal merken als u dit vaker doet dat de band met uw kind sterker zal worden. En u zelf ook ontzettend kan genieten van de kleine momenten op de dag. Vaak vergeten we de kleine dingen door onze drukke leven, maar u zult zelf merken als u dit gaat doen het echt een mooi moment voor uw zelf en uw kind is.

Kinderen vinden het ook leuk om aan u dingen te vertellen over boeken en andere onderwerpen. Geef het kind ook de ruimte om aan u voor te lezen en u dingen te vertellen. U zult versteld staan van hoe veel uw kind eigenlijk al weet.

Boeken hoeven niet duur te zijn, je kan je aanmelden voor een bibliotheek en daarvan een leuk uitje maken tussen u en uw kind. Online kunt u boeken bestellen of kijk eens op een rommelmarkt. 

 

Maak van het voorlezen een leuk, rustig moment. Zie hoe uw kind geniet en daardoor worden deze kleine momenten leuk en speciaal, voor beiden.