blog placeholder

Iedereen is wel eens verlegen. Maar wat als uw kind zo verlegen is dat hij/zij niet eens bij een vriend(innetje) durft te spelen, en elke keer weer huilt als u wegloopt uit de klas. Er zijn een paar tips die u en uw kind een beetje kunnen helpen.

Iedereen is wel eens verlegen, maar wat als uw kind wel heel erg verlegen is. Nooit bij iemand wil spelen.Altijd huilt als hij of zij naar school moet. Als u stiekem in de klas kijkt, uw kind alleen staat of zit?

 De eerste stappen van uw verlegen kind naar school brengen zijn best hard. Het is het best om als u uw kind in de klas heeft gebracht, om elke keer hetzelfde te doen. Uw kind op een stoeltje zetten. Een kus geven, zeggen ‘mama komt je straks weer ophalen’ en weglopen. Als uw kind begint te huilen kunt u dat aan de juf overlaten. Als u steeds als uw kind gaat huilen terug komt, huilt uw kind elke keer weer, want dan komt papa of mama weer terug. De weg is korter als u hard bent.

Meestal is het verdriet over als u uit beeld bent. Is dat niet zo, dan wordt er met u overlegd wat het beste is. En daar weet de juf dan weer alles van!

Als u uw kind weer ophaalt, kan hij/zij alles negatief vinden overschool.Als u er een gewoonte van maaktdat als jullie weer thuis komen van school, gezellig gaan zitten met wat drinken en bijv. Een koekje, en praat de dag door. En alles enthousiastte beantwoorden. En zo proberen de negatieve gedachte van uw kind om te buigen. Zo zou u ook aan het eind van elk gesprek standaard kunnen zeggen, ‘nou, ben benieuwd wat je morgen allemaal voor leuks gaat doen op school. Dan weten ze direct dat het morgen weer een schooldag is.

Als het ’s ochtend ook een strijd is, kunt u uw kind afleiden door bijv. samen de kleren van die dag uit te zoeken. Samen brood te smeren. Zo begint de dag leuk voor uw kind en gaathij/zij misschien ontspannen naar school

 Als uw kind niet bij andere kinderen wilspelen, kunt u dat in stappen proberen.Door eerst mee te gaan, endaar een kopje koffie te drinken. Zo kan uw kind ontspannen spelen want u bent in de buurt. De volgende keer gaat u na een poosje weg, en weer met dezelfde harde regel als op school. Want een lang afscheid maakt het voor uw kind alleen maar moeilijker.

 U kunt uw kind ook meer vertrouwen geven bijvoorbeeld in een speeltuin. Al lijkt uw kind nog klein, Ze kunnen zich vaak heel goed redden. Als u altijd in de buurt van uw kind blijft, Is het voor uw kind ook moeilijk om het uiteindelijk zelf te moeten doen. Loop eens een stukje verder weg, zo kan uw kind er langzaam aan wennen.

 Het lijkt ook heel normaal dat uw kind andere mensen een hand geeft om ze bijv. te groeten. Voor verlegen kinderen is dat heel lastig. U hoeft uw kind hier ook niet in te stimuleren. Dat komt vanzelf wel. Als u een verlegen kind dwingt klapt het vaak helemaal dicht.Probeer in moeilijke situaties voor uw kind, als het zelf niet lukt samen een oplossing te vinden.

 Als uw kindenigetijdop school zit, groeit uw kind er meestal over heen. Helemaal over zal het niet gaan, dat hoeft ook niet. Het hoort bij het karakter van uw kind.