blog placeholder

Kleine en grote tips om de puberteit er met zo min mogelijk kleerscheuren vanaf te komen.

Waar kijken we naar
De meningen van leeftijdgenoten zijn vandaag de dag erg belangrijk bij de pubers.

Ook spreekt het uiterlijk bij de meeste pubers een grote rol voor het gevoel van eigenwaarde.
Hoewel dit voor meisjes meer geldt dan voor jongens.
Bij meisjes blijft het uiterlijk vaak nog na de puberteit belangrijk.

Natuurlijk heb je ook laatbloeiers, die kan het allemaal niks schelen en lijken nergens last van te hebben.
Puberteit? Wat is dat? Deze pubers hebben automatisch een goed gevoel van eigenwaarde, zitten goed in hun velletje, omdat ze nergens ‘last’ van hebben, blijven gewoon nog lekker hangen in hun kinderrol, blijven lekker spelen met waar ze voorheen ook altijd mee hebben gespeeld en denken: ‘Jullie doen maar lekker.’

Maar, bewust, of onbewust ga je wel in de malle molen mee, de één wat meer dan de ander.
Voor de doorsnee puber spelen sommige factoren een grote rol. Het is een bepaalde houding die je jezelf aanneemt.
Scoor je goed op school, of juist niet? Wat is ‘cool’? Heb je leuke vrienden? Ga je goed mee in de groep? 
Al met al is het belangrijk om een goed gevoel van eigenwaarde te behouden. Dat is makkelijker geschreven dan gedaan.
Iedere puber heeft natuurlijk hun eigen karakter, waardoor het voor de één een moeilijkere periode is als voor de ander.
Ben je jaloers op de popi-jopi van je school? Niet doen.
Laat hem/haar maar lekker popi-jopi zijn, blijf zelf lekker op de achtergrond en ga geen ‘gekke’ dingen doen om in de toom te vallen. Verander je zelf niet naar een persoon die je eigenlijk niet bent. Dat maakt je leven veel makkelijker. Ga lekker met je eigen ‘soort’ om. Dat is veel relaxter.
Natuurlijk hoef je er niet te lang bij stil te blijven staan. Als je nergens last van hebt, dan heb je nergens last van. Je hoeft dan ook niet te zoeken. Je wordt gewoon wat ouder, bent geen kind meer, dat is logisch. Je kunt geen kind blijven, natuurlijk.

Veranderingen
Jeugdpuistjes zijn natuurlijk ook een storende factor, maar hier heeft natuurlijk bijna iedere puber last van: je bent gelukkig niet de enige.
In één keer verschijnt er ‘overal’ haar, krijgen de jongens de baard in de keel en worden de meisjes ‘oma’.
Er staat je nogal een lange weg op school te wachten. Je moet beslissen wat je later gaat of wilt worden. Gaat dat allemaal wel lukken? Is het de juiste keuze?
Er gebeurt nogal wat.
Blijf in elk geval bij jezelf en bedenk: het is een fase die ik doorga, net als al mijn leeftijdgenoten. Net als dat miljoenen vrouwen een baby ter wereld zetten, net als wanneer duizenden kinderen voor het eerst naar de middelbare school gaan, zo zitten er duizenden kinderen in de puberteit dus je zit met z’n allen in hetzelfde schuitje. Geweldig, toch?

Hou van jezelf
De grootste kunst is om tijdens de puberteit te houden van jezelf.
Alleen dan kun je het ook opbrengen om van een ander te houden en om de puberteit een beetje goed door te komen.
Op die manier breng je je eigenwaarde ook goed op peil en hoeft er niks aan de hand te zijn.

Spaar je ouders
Het feit blijft dat de rol van de ouders een belangrijke factor is.
Hoe moeilijk het ook kan zijn: denk eens na bij het opzetten van een grote mond of juist het negeren van je ouders. Wees er eens van bewust en probeer je je in hen te verplaatsen. Zij weten het ook niet meer, staan radeloos. Ook al kan het je in deze periode niks schelen, dat kan, maar weet dat je ze er echt pijn mee doet. Zij zijn wel de enigen die er écht voor je zijn, al zie je dat nu misschien niet zo. Je weet wel dat het zo is, natuurlijk. Want je hebt ook nog een beetje gezond verstand. Je mag je niet altijd verschuilen achter je rol.
Open een beetje je hart, al is het maar een klein beetje. Probeer niet nare dingen te doen waar je later, wanneer je deze fase door bent, diep en pijnlijk spijt van krijgt ten opzichte van je ouders. 

Positief
Je kunt deze fase ook positief bekijken. “Hee, ik ben nu ook één van hen, ik was al zo nieuwsgierig hoe dat was.”
Ga eens na, misschien kun je van te voren alvast bedenken hoe je ermee om gaat. Hoe wil je je gaan gedragen? Op school, tegen leraren, thuis. Je kunt je lekker nonchalant gaan opstellen onder het mom van ‘Ach, ik zit toch in de puberteit, ik mag dat.” 
Óf je kan denken: ‘Nee, ik gedraag me lekker ‘cool’, dus: aardig tegen iedereen, ik probeer wat van m’n school te maken en hou zoveel mogelijk mensen te vriend.’ En ‘Hee, ik kan nu mooi gaan studeren voor hetgeen waar ik altijd over heb gedroomd en ik ga ervoor.’  
Puberteit hoeft natuurlijk niet per definitie één grote boze droom te zijn. Het is maar net wat je er zelf mee gaat en wil doen. 
Dit geldt natuurlijk niet alleen voor deze puberteit, maar voor alle leeftijden. Als je van te voren denkt: ‘ik heb zin in ruzie en die ga ik zoeken’. Ja, dan is dat natuurlijk zo gepiept, maar zo zit je niet in elkaar, want wanneer je denkt: ik wil het leuk hebben in m’n leven en ik wil dat mensen aardig tegen me zijn, ik wil niet dat ze me boos aankijken, dan krijg je vanzelf al de positieve energie en straal je die uit. 
Het leven wordt een stuk makkelijker. Denk aan kleine dingetjes die o zo belangrijk zijn: gewoon even glimlachen naar iemand waar je bijvoorbeeld (bijna) tegenaanstootte, of tegen iemand die je op straat tegenkomt; mensen worden er zo blij van en je krijgt er enorm veel voor terug.