blog placeholder

Onbeveiligde trappen zijn een groot risico vanaf het moment dat je kind gaat kruipen. Plaats goedgekeurde traphekjes (officieel heten ze 'veiligheidshekjes') boven- en onderaan de trap om deze te beveiligen.

Een goed traphekje voldoet aan de volgende eisen:

– de hoogte vanaf de vloer is minimaal 75 cm

– de ruimte tussen vloer en onderkant is maximaal 5 cm

– het heeft verticale spijlen met tussenafstanden van 6-7,5 cm

– het is stevig, ook als je kind eraan hangt of tegenaan leunt

– de vergrendeling kan niet losschieten en je kind kan hem niet zelf openen. Jij moet zelf de vergrendeling met een hand kunnen openen (zo kun je veilig je kind op de andere arm dragen)

Let op: een harmonicahekje voldoet niet aan deze eisen en is absoluut onveilig. Wen jezelf en eventuele oudere kineren eraan om het traphekje steeds achter je te sluiten.

Traphekjes zijn veilig, maar je kind moet ook leren om zelf de trap op en af te kunnen. In het begin moet je zeer consequent achter hem aan lopen als hij naar boven gaat, of voor hem lopen als hij naar beneden wil. Leer hem in eerste instantie zittend naar beneden te gaan en klauterend naar boven te gaan, waarbij hij de traptreden vasthoudt.

Kan je kind al goed lopen, leer hem dan de volgende dingen:

– houd je altijd vast aan de trapleuning

– houd niks in je hand als je de trap op- of afloopt, maar geef de spullen aan papa of mama

– heeft de trap een bocht, loop dan altijd aan de brede zijde van de treden

– maak van het traplopen geen spelletje

– bij een gladde trap: loop niet op sokken naar boven of beneden

– als er iets op de trap ligt, laat dat gewoon liggen

Eigenlijk zou er niets op de trap mogen liggen, maar de ervaring leert dat de trap gebruikt wordt voor het neerleggen van brieven, de krant en spullen die naar boven moeten. Bedenk dat je kind erover kan struikelen of in de verleiding komt om het op te pakken. Vooral bij het naar beneden lopen is dat gevaarlijk, omdat de meeste kinderen niet stilstaan bij het gevaar van de trap. In plaats van een paar treden voorbij het voorwerp te lopen dat ze willen pakken, zullen ze zich vanaf een hoger gelegen trede naar voren buigen.

Valpartijen komen veel voor bij kinderen van nul tot vier jaar. De meeste ongelukken gebeuren in en om het huis, waarbij vallen van de trap, een stoel, de stoeprand of het bed het meest voorkomen. In vergelijking met oudere kinderen levert een val van een jong kind relatief vaak hersenletsel op, naast natuurlijk de veel voorkomende botbreuken.