blog placeholder

Wat kan je allemaal in de zwangerschap verwachten? en wat mag je nou precies eten tijdens de zwangerschap en waarom niet?

De test geeft aan je bent zwanger.Je straalt van geluk want het is je gelukt! Er groeit een kindje in je buik waar je samen voor kan staan.
Maar wat gebeurt er nou precies allemaal in je buik? en wat kan je allemaal verwachten?

De eerste 3 maanden worden de “kritiekste” maanden genoemd.In deze maanden zijn de risico’s van een zwangerschap namelijk het grootst.
Risico op een een miskraam is nu het grootst waardoor vele zwangere vrouwen niet veel meer durven te doen bang voor een miskraam.
De oorzaak van een vroege miskraam is bijna altijd een aanlegstoornis Het vruchtje is niet in orde, en de natuur vindt als het ware een logische oplossing: het groeit niet verder en het lichaam stoot het af.
Eigelijk is dat toch goed geregeld door de natuur,maar natuurlijk niet leuk voor de vrouwen.

Na deze beruchte 12 weken, zit je dan al vaak in de “veilige zone”. Deze eerste fase is ook de belangrijkste fase van de zwangerschap,daarom is het ook belangrijk om goed te eten,en natuurlijk veel vitaminen en mineralen eten en goed te drinken.
In de zwangerschap is het beste om vitamine pil te slikken voor zwangere vrouwen en waar foliumzuur in zit,dit is belangrijk voor je ongeboren kindje.
Na de eerste 3 maanden heb je eigenlijk al een mini-mens in je buik zitten met alles erop en eraan, het enige wat het nog moet doen van nu uit, is groeien! De baby weegt na de eerste 12 weken zo rond de 60 gram.

Wat mag je nou precies eten en wat niet? de volgende dingen mag je niet eten later schrijf ik er bij waarom niet.

-Biefstuk/filet americain
-lever worst/leverpastei
-rauwe melk

Biefstuk – In rauw of halfgaar vlees (filet americain, niet goed doorbakken biefstuk of tartaar) kunnen eitjes zitten van een parasiet. Besmetting hiermee kan ’toxoplasmose’ veroorzaken, een infectieziekte. Zelf merk je daar weinig van, maar je kind kan er via jou besmet mee raken.
Je kind kan er ernstige afwijkingen door krijgen, of te vroeg (of dood) geboren worden.

Lever worst – Lever en leverproducten zijn in het bijzonder rijk aan vitamine A, dus het beste is deze producten Niet te veel te eten.
Als je te veel vitamine A binnen krijgt kan dit een aangeboren afwijking veroorzaken aan je ongeboren kind.

Rauwe melk Dit kan je beter even koken voor dat je het drinkt, dit dood eventuele bacterien, in rauwe melk kan de listeria bacterie zitten.
Dit is niet gevaarlijk voor de volwassene zelf maar wel voor het ongeboren kind  het kan zelfs een miskraam veroorzaken!

Verder is het lekker genieten van je kindje!
Ik wil deze dingen graag op schrijven voor andere zwangere vrouwen om hun vragen zo beantwoord te krijgen,zelf ben ik nu 16 weken zwanger en deze vragen gingen allemaal door mijn hoofd,en door deze dingen aan mijn verloskundige te vragen heb ik iets meer kennis gekregen over de zwangerschap

Sporten tijdens zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap mag je gewoon blijven sporten zo lang jij je er goed bij voelt.
Sporten zo als boxen of voetbal zou ik rond de 20 week wel mee op houden omdat je een tik in je buik kan krijgen.
Maar zo als zwemmen,hardlopen,fietsen paardrijden,dit kan allemaal zo lang je geen buikpijn er van krijgt.
Bewegen blijft gezond of je nou zwanger bent of niet.
Het is juist goed om een goede conditie te houden,en zo krijg je ook minder last van bepaalde kwaaltjes zoals : bekkeninstabiliteit en striae.
En over het algemeen beval je wat gemakkelijker.
Luister naar je lichaam,En overdrijf niet,zodra je buikpijn heb na sporten ben je te fanatiek geweest en moet je het de volgende keer rustiger aan gaan doen.

Welke sporten kunnen wel,en welke niet?

Aerobics- Gewoon door gaan in zwangerschap maar niet te fanatiek

aquarobics-gewoon doorgaan,of zelfs starten in de zwangerschap! Zeer goede oefening voor hart en bloedsomloop zonder dat bewegingsapparaat te veel belast wordt.

Badminton- Gewoon door gaan in zwangerschap,wel wat rustiger aan doen.

Basketbal – gewoon toegestaan maar pas op met stoten in de buik en ga niet te hard het duel in.

Duiken- Niet toegestaan in de zwangerschap! De Kans op afwijking bij de foetus is hoger als de moeder duikt in de zwangerschap.

Krachttraining : Geen hoge gewichten gebruiken! met buikspieren stoppen met 6 maanden! na 7 maanden helemaal stoppen met kracht training.

Wat doet een zwangerschap nou precies met je lichaam??

Sommige vrouwen worden allemaal vrolijk van hun baby in de buik,andere zijn misselijk en hebben onuitstaanbare buien .

Gespannen borsten zijn de eerste tekenen dat je zwanger bent.

Die spanning komt door toename van het vrouwelijke hormoon oestrogeen.

Sommige vrouwen zijn misselijk tijdens de zwangerschap dit kom door het hormoon HCG.

Vele vrouwen voelen zich na de 3de maand al een stuk beter,En tussen de derde en achtste maand barsten de mama’s van de energie!

In die tussen tijd kan je alles regelen zo als kraamzorg,baby kamer,en kan je zorgen dat je alles tot in de puntjes geregeld hebt.

Daarna word het steeds zwaarder,je buik gaat in de weg zitten en je bent moe,en word zat van je dikke buik.

Zorg dat je veel rust en slaapt,dit is alleen maar Goed voor als je gaat bevallen.

Zo heb je veel energie bewaard voor dat het echte werk begint!