blog placeholder

Dit artikel gaat over thuis voelen in je eigen huis in Nederland. Ik schrijf dit naar aanleiding van mijn eigen ervaring. Ik ben 4x 20 weken in het buitenland geweest. Niet naar Curacou, maar 2x Duitsland en 2x Oostenrijk. Het leven wat je dan hebt is zoveel anders dan het leven dat je bij je familie, gezin en vrienden in Nederland hebt. Door de diversiteit van alles wat je in een korte periode meemaakt krijg je een ander kijk op het leven. Dit is vaak niet te begrijpen bij het thuisfront.

 

Het voorbeeld gaat in dit geval over een mannelijke persoon die een opleiding in de toerisme-sector doet.

Iedereen heeft wel eens een uitstapje gemaakt waarbij je in een andere omgeving moest overnachten. Denk aan een logeerpartijtje met vriendjes van school of een kamp met de voetbalclub of ponyvereniging. Iedere keer moest je je aanpassen aan de regels. Bij het vriendje van school moest je bijvoorbeeld voor eten netjes een dankgebed uitspreken. Of op het voetbalkamp mocht je pas een boterham met chocopasta nadat je een boterham met worst of kaas had gegeten. Of denk eens aan de bedtijden op een schoolkamp. In dit soort situaties leerde je al dat het anders is dan thuis.

 

Denk ook eens aan de vele vakanties met je ouders of kinderen. Samen met je broertje op de achterbank richting Frankrijk. Een hete zon die op de auto brand, een chagerijnige vader die voor de zoveelste keer in een file belandt en een moeder die net op dat moment naar het toilet moet. Aangekomen op die mooie camping, bouwt papa de tent op en is mama op zoek naar het sanitairgebouw. Jij maakt al snel je eerste vriendjes bij de speeltuin en je spreekt af om samen morgen naar de knutselclub te gaan. Voor 2 weken is dit je nieuwe thuis. Samen met je veilige omgeving, je ouders en broertje, verken je de nieuwe omgeving. Alleen in je eigen tent ben je een beetje thuis. Maar de camping en het dorp, zelfs het land doen je niet denk aan thuis.

 

Een paar jaar later ga je samen met vrienden op zomervakantie. Vanaf de meivakantie ben je al druk met het sparen van geld. Iedere zaterdag werk je bij een autogarage en sta je auto’s te wassen. En als het even kan, werk je op koopavond in die te gekke kledingzaak in de stad. En als het dan eindelijk zo ver is, zit je samen met je 3 beste vrienden in een bomvolle warme bus met allemaal jongens en meiden van dezelfde leeftijd en met 1 doel: lekker feesten in het zuiden. Ook deze keer ben je weg van je veilige plek. Maar je hebt vrienden bij je waar je altijd in het weekend veel lol mee hebt. Zo ook op deze vakantie. Wie gaat er broodjes halen op de ochtend nadat je tot 4 uur ’s nachts tequilla’s en biertjes hebt gedronken? Nog een betere vraag: waar kun je nu broodjes kopen en hebben ze hier wel normaal brood? Al snel ontdek je dat het hier niet zo is als thuis.

 

Na je befaamde diploma van het middelbaar onderwijs ga je studeren. Iedere dag met het openbaar vervoer op pad. ’s ochtends vroeg op om vervolgens de hele dag braaf voor je uit te kijken en vooral goed op te letten wat er wordt vertelt. En dan…ja dan komt de grote dag dat je mag stage lopen. Voor een paar maanden mag je gaan kijken wat je “later”gaat doen. Natuurlijk ga je op zoek naar een te gek bedrijf. Al snel wordt je aangenomen en mag je beginnen. Ook hier is het weer anders dan thuis. Je voelt je op je gemak, want je wordt gezien als medewerker van een groot geheel. Je mag mee naar personeelsuitjes en met een beetje geluk mag je zelfs met de auto van het bedrijf op pad. Maar ook hier gelden weer regels. Toch even anders dan thuis, waar mams je koffiekopje afwast. Nu moet je dit zelf 3x per week doen, omdat er geen vaatwasser is.

 

En dan…ja eindelijk mag je ook in het buitenland stage lopen. Van je grote neef en je buurmeisje had je al de wilde verhalen gehoord. En dit is jou grote kans. Hotel X heeft jouw CV gezien en is in je geinteresseerd. Uiteraard laat je deze kans niet schieten en ga je meteen aan de slag om alles te regelen.Twee weken later sta je op Schiphol om je vrienden en familie achter te laten voor een half jaar. Jaaa je gaat naar Curacou. In het vliegtuig zijn je trainen snel verdwenen en denk je snel aan alle mooie dingen die komen gaan. Als je bent geland, leer je al snel nieuwe mensen kennen. Het hotel waar je werkt is te gek. Ook je huisgenoten zijn al snel je beste vrienden waar je in je vrije tijd lekker mee gaat chillen op het strand of een spannende duikcursus gaat volgen. Je kamer is leuk ingericht en je geniet van het vrije leven. Inmiddels kun je het ook goed vinden met de eigenaren van het hotel en het voelt als 1 grote familie. Samen hard werken en vervolgens lekker met een biertje in de hand genieten van een barbecue. Ineens zie je in je inbox een sms van je vrienden uit NL. Shit denk je…die ben ik helemaal vergeten. Je stuurt terug dat je het naar je zin hebt en dat je iedere avond wel een feestje hebt.

 Ondertussen gaat het leven in Nederland gewoon door. Bijna een week nadat je moeder jarig was, stuur je snel een smsje met dat je het toch zo druk had en dat je er spijt van hebt dat je haar bent vergeten. Ja je was druk met het chillen op het strand, een jeepsafari met je collega’s en een avondje stappen met je huisgenoten. En natuurlijk ben je ook druk voor je stage, want je moet verslagen maken. En dan komt het einde in zicht. Het fijne leventje dat bestond uit veel zon, vrijheid, genieten van leuke uitstapjes en gezelligheid loopt ten einde. Langzaam begin je afscheid te nemen van je collega’s op je stage-adres. Inmiddels heb je al afscheid genomen van enkele huisgenoten die een paar weken eerder zijn vertrokken. En nu is het aan jou. Je viert een gezellig afscheidsfeestje waarbij al je nieuwe vrienden en kennissen zijn uitgenodigd. De koffer staat al ingepakt klaar in het halletje. Morgenvroeg wordt je door je 2 beste vrienden naar het vliegveld gebracht. Met dikke tranen neem je afscheid van ze en van je vrije leven. Je geeft ze een dikke knuffel en beloofd snel weer wat van je te laten horen. Je loopt naar de gate en je draait je nog 1x om, om te zwaaien. En dan zit je in het vliegtuig.

 Terug naar het koude Nederland. Daar waar je iedere dinsdag en vrijdag training hebt van je sportclub en op zaterdagochtend een wedstrijd hebt. Daar waar je vrienden je op donderdagavond vragen of je weer mee gaat naar het cafe. Daar waar je moeder je was weer doet. Daar waar je meiden tegenkomt die jou toch zoo erg gemist hebben. Het land waar je netjes rechts moet rijden. En waar alle dagelijkse rompslomp weer po je af komt. Of je wel even de verzekeringspapieren wilt regelen? En wat dacht je van die belastingaangifte die net op de deurmat viel. Ohja, je oude baas belde je nog om te vragen of je weer kwam werken.

 Is dit nu je thuis waar je al die jaren van je leven je thuis voelde? Het land waar je volgens “de regeltjes”moet leven en in een hokje wordt geplaats. Het land met status en aanzien “Kijk mij eens, ik ga 4x per jaar op vakantie”. “Mijn kinderen doen het zo goed op school, ze horen bij de besten van de klas.” Ja, dit bloesje komt niet van de hema*, maar is het nieuwste top-ontwerp dan designer X”.

 Hoe het is om je thuis te voelen kun je pas merken als je van je huis bent geweest. Pas als je weet hoe het ergens anders kan gaan, dan pas kun je zeggen wat voor jou je thuis is. En voor mij persoonlijk is dat niet de ellende en de egoistische maatschappij die in Nederland heerst.

 

* ik ben niet van mening dat de Hema geen kwaliteit producten levert. De hema is een winkel waar ik zelf ook graag spullen koop.