Iedereen krijgt wel eens slecht nieuws. Ik ook! In dit artikel zet ik uiteen hoe ik de wet van Murphy aan den lijve ondervond.
Iedereen krijgt wel eens slecht nieuws. Echter, soms volgt het slechte nieuws zich zo snel op, dat er sprake lijkt te zijn van een slecht-nieuws-aanval.
Ikzelf zit momenteel in zo’n bad-news-flow. Het ene nare bericht wordt gevolgd door het andere. Ik wordt er gek van en mijn humeur lijdt er onder. Het zette me aan het denken. Het eerste wat in me op kwam was de zogenaamde Wet van Murphy.
De Wet van Murphy werd – en dat zal niemand verbazen – opgesteld door Edward A. Murphy (1918–1990). De wet luidt: als er meer dan één manier is om een taak te doen en één van die manieren zal in een ramp resulteren, dan zal iemand het zo doen.
Deze formulering was bedoeld om de nadelige kant van de wet van de grote aantallen bij het grote publiek bekend te maken: als een gebeurtenis zich een oneindig aantal keer herhaalt en iedere keer is er een kleine kans dat iets misgaat, dan gaat het vroeg of laat ook een keer goed mis.
Hoewel ik de wet voorheen altijd anders interpreteerde, is het me nu geheel duidelijk. Dat wil zeggen, als ik de wet toepas op mijn eigen handelen.
Al die jaren heb ik met mijn kop in het zand geleefd. Ik wilde de risico’s en nadelen van mijn handelen niet onder ogen zien. Ik wist ergens wel dat er een kans was dat ik uiteindelijk tegen de muur zou lopen, maar heb de problemen die zich op dat moment voordeden afgedaan met de ‘dat-kan-wel-wachten-mentaliteit’.
Ik voel vooralsnog geen behoefte om de aard van mijn problemen toe te lichten, maar weet wel dat de huidige slecht-nieuws-flow een gevolg is van jaren verwaarlozing.
Wat ik dan nu ook op zeer harde manier ervaar, is dat je je eigen problemen niet kunt laten verdwijnen door ze te negeren. Nee! Dat werkt niet. Uiteindelijk krijg je dan alsnog de rekening gepresenteerd en die rekening is in mijn geval letterlijk vele malen hoger dan had gehoeven.
Mijn advies aan iedereen met problemen en zaken die hij/zij niet onder ogen wil zien: los ze op! Confronteer jezelf er mee, vooral nu het nog niet te laat is. De wet van Murphy heerst namelijk op de achtegrond en leert ons dat problemen niet uit zichzelf verholpen worden!
Ab uno disce omnes