blog placeholder

Schulden maken, iedereen vind het de verantwoording van zichzelf. Maar soms is de werkelijkheid heel anders….

Schulden maken, iedereen vind het de verantwoording van zichzelf. Vaak kijken ze naar je uitgaven, en dan is het verhaal al duidelijk. Te veel uitgegeven, dus maak je schulden. Op die manier is de hele hulpverlening ingesteld op mensen die door “eigen schuld” in de problemen zijn gekomen. Elke instantie waar je terecht komt heeft zijn eigen regeltjes waar ze zich aan houden, en als je buiten het “vakje” valt, mag je naar het volgende loket.

 Maar heel soms blijven alle loketten gesloten, en is er niemand die je kan helpen. Iedereen verstaat prima zijn eigen vakgebied, en zullen hun best doen als ze je kunnen helpen. Je kan dan niet eens echt boos worden op de persoon die voor je zit en je sterkte wenst en je zonder hoop weer wegstuurt. Want immers was dit zijn vakgebied niet.

 Meedenken, het neemt teveel tijd in beslag, en ze moeten nog zoveel mensen helpen. Dus het wordt duidelijk dat je hun tijd verknoeit als eenmaal duidelijk is dat ze niets voor je kunnen betekenen. Zo blijf je dus van loket naar loket worden gestuurd, en niemand die echt kan helpen.

 Schulden kunnen veroorzaakt worden omdat je teveel uitgeeft. Maar ze kunnen dus ook veroorzaakt worden door afpersing en bedreigingen. Iedereen die het dan erg voor je vind, maar nog steeds zul je de vakjes en hokjes moeten blijven volgen die er voorradig zijn.

 Geen inkomsten meer omdat je gezin is bedreigd, en jij je werk niet kan doen. Op naar een uitkering. Je hebt een eigen huis, dus die moet eerst worden verkocht, want anders heb je vermogen, en dan kunnen ze je niets geven. En op het moment dat je huis is verkocht, ben je niet meer ingeschreven en heb je geen recht op een uitkering. Dat je lieve vrienden niet in gevaar wil brengen door je daar in te schrijven, dat snapt iedereen. Maar toch heb je een adres nodig, anders val je buiten het vakje. Een woning is niet te krijgen, want je hebt immers geen inkomen meer. Geen woning, geen uitkering. Geen uitkering, geen woning.

 Als je gaat werken, zal er beslag worden gelegd op je salaris. Er bestaat dan geen grens. Ze leggen beslag voor het hele bedrag. Ook al zou je dan een woning hebben kunnen vinden, zou je nog de huur niet kunnen voldoen en ook dit weer kwijtraken. Dat woningbouwverenigingen dan overgaan tot ontruiming van je huis, moet je civiel aanvechten. Je moet dus een advocaat inhuren. Maar geen inkomsten, geen geld, dus ook niet voor een advocaat.

 Schuldhulpsanering, een mooi woord voor iemand die je helpt met je schulden. Eerst moet je huis verkocht, want dan weet je pas wat de schade daadwerkelijk is. Als je dit niet doet zal die schuld naderhand gewoon voor jezelf zijn naast je sanering. Dus moet je wel wachten tot alles is verkocht. Dat je daarna iets huurt waar je weer uitgegooid wordt heeft als gevolg dat al je papieren ook in een vuilcontainer zijn beland. Echter, blijft men in zijn eigen vakgebied werken. Geen papieren, geen schuldsanering. Geen schuldsanering, geen werk. Geen werk, geen huis. Geen huis, geen uitkering. Geen uitkering, geen eten.

Voor de bedreigingen bestaat het vakje Politie. De politie doet echter iets aan diegene die voor je deur staat, en niet aan zijn opdrachtgever. De opdrachtgever blijft op die manier zijn eigen mannetjes inhuren. Als er eentje vast zit, stuur je de volgende. Op die manier kom je als slachtoffer niet af van je belagers.

Inschrijven in een huis, betekend dat je bekend staat. En breng je je gezin of diegene waar je woont in gevaar, maar dat is niet het vakgebied van de uitkeringsinstantie. Daar moet je zijn ingeschreven, en komen ze zelfs controleren of je er wel woont.

Jammer dat er niet een algemeen orgaan bestaat die in het leven wordt geroepen, voor mensen die buiten alle vakjes en hokjes vallen.