blog placeholder

Soms vraag je je af waar al je geld toch naar toe gaat! Hoog tijd om je bewust te worden waar je je geld precies aan uitgeeft. En belangrijker nog: hoe en waar je op kunt besparen! Geld besparen is vaak makkelijker dan je denkt. Dit artikel legt je uit hoe je vandaag al kunt beginnen met besparen!

1. Geef minder uit

Deze tip ligt natuurlijk voor de hand: des te minder geld je uitgeeft, des te meer je kunt sparen. Het gaat er vooral om dat je je bewust bent waar je je geld aan uitgeeft. Vraag jezelf altijd af of je datgene wat je van plan bent te kopen wel echt nodig hebt! In plaats van naar de bioscoop te gaan kun je bijvoorbeeld ook wachten tot de film op dvd verschijnt. Dat boek dat je van plan bent te kopen kun je wellicht ook lenen bij de bibliotheek!

2. Stel een budget op

Pak een pen en papier en stel voor jezelf een budget op. Dit helpt je om een inzicht te krijgen waar je je geld aan uitgeeft. Kijk naar je inkomen en zorg er in elk geval voor dat je niet meer uitgeeft dan dat er binnen komt! Kijk op welke aspecten je kunt besparen.

3. Koop “groot” in

Op de lange termijn ben je bijvoorbeeld goedkoper uit als je een zak aardappelen van 10 kilo koopt in plaats van een zak van slechts 1 kilo. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat aardappelen kunnen bederven, dus die zak van 10 kilo moet wel leeg zijn voordat je aardappelen bedorven zijn!

4. Koop tweedehands producten

Hier kun je heel veel geld besparen! Een auto en meubels kun je heel goed tweedehands kopen. Wat voor verschil maakt het nu of je “nieuwe” auto 2 jaar oud is? De lijst van producten die je tweedehands kunt kopen is eindeloos, de mogelijkheden om geld te besparen dus ook!

5. Wacht op de uitverkoop

Wacht op de uitverkoop en je bespaart al snel de helft van de oorspronkelijke prijs!

6. Kook zelf in plaats van uit te gaan eten

Ook hier kun je enorm veel geld besparen. Een kopje koffie op het terras kost je minstens 20(!) keer zoveel als wanneer je thuis zelf je koffie zou zetten!

7. Koop slim

Voor merken betaal je meer, terwijl het huismerk van de supermarkt wellicht net zo goed is. Schakel de “tussenpersoon” uit en koop je eieren bij de boer in plaats van in de supermarkt.

8. Gebruik minder

Een voor de hand liggende tip! Kijk waar je je gebruik zou kunnen verminderen. Wellicht kan de thermostaat een paar graadjes lager. Een klein beetje shampoo is al voldoende om je haar te wassen. Pak dus een pen en papier en schrijf op hoe en waarvan je het gebruik zou kunnen verminderen!

Succes met besparen!