blog placeholder

Voordat je echt kunt gaan persen, moet je een tijd de weeen wegzuchten. Dit kan pijnlijk en vervelend zijn. Het moment van persen is dan bijna een opluchting. Er is geen vaste houding om te persen, het is maar net wat zelf prettig vindt.

Op de baarkruk

Wanneer je zo perst, pers je naar beneden. Je kunt spanning zetten door bijvoorbeeld met je ellebogen achterover op een tafel te leunen. Als je partner achter je zit, kun je je ellebogen ook op zijn bovenbenen plaatsen om kracht te zetten.

Half zittend

Belangrijk bij deze houding is dat je in een hoek van zeventig graden ten opzichte van het matras zit. Hierbij kun je steunen op een ruggensteun  of je partner. Zet extra kracht door je benen of het bed vast te pakken en houd je benen op het bed.

Op handen en knieen

Leun met je bovenlichaam op een bed of stoel. In deze houding kun je de spieren aan de zijkant van de romp aanspannen.

Zijligging

Ga op je zij liggen en laat je bovenste been op een stoel of kussen rusten. Je kunt je voet ook in de heup of zij van iemand die naast het bed staat zetten. Nu kun je persen.

Hurkend

Laat je partner achter je zitten en zet vervolgens je voeten stevig op de grond. Ondersteun jezelf door met je armen over de benen van je partner te leunen. Deze steun kun je gebruiken om extra kracht te zetten.

Rugligging

Als je besluit op je rug te liggen, laat iemand dan je hoofd ondersteunen als jij je kin tijdens het persen richting je borst brengt. Als je het prettiger vindt om je knieen naar je toe te trekken, zorg er dan voor dat je rug niet bol komt te staan.