blog placeholder

concupiscencia

In dit artikel het vervolg op verliefd-worden-is-makkelijk-het-moeilijkste-is-verliefd-blijven-deel-1 waarin ik dieper in wil gaan op het onderwerp verliefdheid. Is het werkelijk zo dat, zoals we tegenwoordig denken, verliefdheid een vaardigheid is die je jezelf aan kunt leren en waarbij iedere volgende seksuele ervaring nog stimulerender kan zijn ofschoon minder emotioneel dan de voorgaande. Zonder twijfel niet! Dit is een alleen maar een illusie en in een wereld van illusie is nagenoeg alles een leugen. Dit is de reden dat je de volgende drie regels moet volgen om de waarheid te ontdekken ten eerste is; je moet mij niet geloven, de tweede is; je moet jezelf niet geloven en de derde; geloof niemand.

Men zegt dat je de liefde niet zult tegenkomen in dingen die al gebeurt, afgerond en beëindigd zijn omdat de liefde er de voorkeur aan geeft deel te nemen aan het vormen van gebeurtenissen. De liefde komt dicht in de buurt van het bovenzinnelijke en dit heeft een risico want de hele schepping houdt altijd in de gaten wat het uiteindelijke resultaat is. Er moet vermeldt worden dat er in de liefde altijd minstens sprake is van twee mensen en dat elk van die twee de grote onbekende is in de liefdes formule omdat je nooit weet wat de ander gaat doen, dat is onmogelijk te voorzien. Beminnen betekend de deur openen naar de toekomst waar de angst zich ophoudt samen met het genot en je openstellen aan de toekomst betekend de vrijheid geven aan je zijn. Van kleins af aan definiëren we de liefde als iets abstracts, we leven het alleen en we hebben er geen angst voor. Het zou op die manier door moeten gaan maar soms hangt het niet alleen van onszelf af.

Het is heel makkelijk om individueel lief te hebben waarbij alles alleen van jezelf afhangt maar in de individuele liefde vind je geen bevrediging omdat je geen oprechte nederigheid en moed hebt. En zonder dat bestaat er geen echte liefde omdat dat een vereiste is om de liefde steeds weer te vernieuwen. Het trieste van de liefde is dat als je alleen leeft deze steeds op de rand van de nederlaag verkeerd. De liefde kan en is ook gewoonlijk net zo afschrikwekkend als de dood.

Het verschil tussen een relatie en de liefde is dat de liefde het smachten is naar en het behouden van de  begeerde persoon in tegenstelling tot de drang van het verlangen om het te verlengen. De begeerte is de wereld vergroten. Verliefd zijn is tot dienst staan van in afwachting van orders. Liefde en de lust naar macht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, geen van tweeën kan overleven als ze worden gescheiden. Als de lust gevoelens consumeren bezit de liefdeslust. Als de lust zichzelf vernietigt blijft de liefde eeuwig duren. De lust en de liefde hebben tegengestelde belangen. De liefde gaat over de eeuwigheid en de lust vermijdt deze. De liefde vecht ervoor om de begeerte eeuwig te laten duren en de begeerte probeert aan de liefde te ontsnappen.