blog placeholder

‘Praat niet zo wack jongen, wat je zegt slaat nergens op!’ roept Oscar. ‘Hé, loop me niet te dissen gozer,’ roept Gino terug. Oscar lacht. ‘Doe es chill gast. Ik zeg het alleen maar.’ ‘Jij mag die broek van je anders ook wel eens ophijsen, anders loop je voor lul bij je homies,’ zegt Gino grijnzend. ‘Het is dat je m’n mattie bent, maar als ik jou niet mag dissen, dis je mij ook niet, aight?’ lacht Oscar.

Als je op straat langs een groepje jongeren loopt, dat met elkaar staat te praten, moet je niet gek opkijken als je een dergelijk gesprek, zoals hierboven beschreven staat opvangt. Voor veel mensen is het wellicht onduidelijk wat er gezegd wordt, maar voor de meeste jongeren van vandaag de dag, is deze manier van communiceren de normaalste zaak van de wereld. Zij zullen dan ook moeiteloos begrijpen waar de jongeren het met elkaar over hebben.

Woorden als ‘chillen’, ‘wack’ en ‘homies’ zijn namelijk woorden die onderdeel uitmaken van de straattaal, die tegenwoordig door veel jongeren gesproken wordt. (Rule, 2002) Met name jongeren die deel uitmaken van de jeugdcultuur hiphop, maken veel gebruik van deze taal.

Bij het woord ‘hiphop’ denken dan ook veel mensen aan het leven op straat, aan rappen en aan wijde kleding, maar kloppen deze associaties eigenlijk wel?
In dit artikel wordt getracht een antwoord te vinden op de vraag: welke elementen zijn nu echt kenmerkend voor de jeugdcultuur hiphop? 

De oorsprong

Hiphop vindt zijn oorsprong al in de middeleeuwen waar Afrikaanse verhalenvertellers rappend van dorp tot dorp trokken, om op die manier hun verhaal te vertellen. Ook in de slavensongs aan het einde van de vorige eeuw zaten elementen van rap, gospel en blues.

 In de jaren 70′ wordt in de New Yorkse wijk de Bronx de definitieve basis gelegd voor hiphop. Daar draait de van oorsprong Jamaicaanse discjockey DJ Kool Herc op zijn feesten discoplaten, waarvan hij telkens bepaalde delen achter elkaar herhaalt. Over dit nieuwe ritmepatroon, de beat, laat hij mensen door middel van raps het publiek opzwepen. Deze mensen worden MC’s genoemd. MC staat voor Master of Ceremonies.

De feesten van DJ Kool Herc worden blockparties genoemd en worden razend populair. Verschillende mensen nemen zijn draaistijl over. Het publiek dat op de blockparties afkomt, ontwikkelt eigen dansstijlen, zoals breakdance en electric boogie en vereeuwigt de feesten op nabijgelegen muren in de vorm van graffiti.

Discjockeys die de feesten organiseren gebruiken op den duur drumcomputers en ontwikkelen verschillende draaitafeltechnieken, zoals scratchen, dit is het bewegen van een plaat onder de naald en transforming. Transforming is het onderbreken van het geluid via een schakelaar op het mengpaneel. Ook de menselijke beatbox, het met de mond imiteren van een drumcomputer, wordt een vast onderdeel van de blockparties. (Rule, 2002)

De vier elementen

Uit de ontstaansgeschiedenis van de hiphop cultuur, zoals die hier omschreven staat, kan worden opgemaakt dat er eigenlijk vier elementen te noemen zijn, die kenmerkend zijn voor de hiphop cultuur. Dit zijn: rap, breakdance, turntablism en graffiti.

Rappen (MC’en) is een vorm van rijmend praten, of zingen. Meestal gebeurt dit in samenwerking met een DJ, die via zijn draaitafels voor een beat zorgt. Er zijn zelfs rappers (MC’s) die zelf een beat maken door middel van mondgeluiden. Een beat maken met behulp van je mond wordt beatboxen genoemd. De bekendste beatboxer is ongetwijfeld Rahzel van rapgroep The Roots. Hij kan meerdere geluiden maken terwijl hij tegelijkertijd rapt. De beste MC’s zijn degenen die razendsnel een tekst kunnen improviseren. Om te bepalen wie de beste MC’er is, worden er regelmatig MC wedstrijden gehouden, waarbij het de bedoeling is dat twee MC’s elkaar verbaal proberen in te maken.

Breakdance is de vorm van dansen die hoort bij de hiphopcultuur. De term breakdancing komt van ‘breaks’. Een break is een door een DJ gecreëerde onderbrekingen in een muziekplaat. Op deze onderbrekingen wordt gedanst. De beste breakdancers draaien op hun hoofd en rug en kunnen liggend om hun eigen as draaien. Daarbij hebben ze de meest ingenieuze beenbewegingen. Er zijn waarschijnlijk honderden bewegingen te noemen, maar enkele bekende en veelgebruikte zijn de volgende: headspins, 1990’s, handglides, backwallovers, flares, crabs, sixsteps, windmills, backspins en freezes.

Turntablism vat alles samen wat met turntables, ofwel draaitafels te maken heeft. De turntablist (DJ) maakt gebruik van twee turntables en probeert daar het maximale uit te halen aan geluiden, ritmes en beats. Hoewel DJ’s oorspronkelijk alleen de MC’s begeleidden zijn er ook veel DJ’s die zich alleen bezig houden met het creëren van de instrumentale vorm van rapmuziek. Er worden jaarlijks grote wedstrijden gehouden waarin de DJ’s met de beste vaardigheden worden gekozen.

Graffiti, ook wel ‘spraycan-art’ genoemd vindt zijn wortels, net als rapmuziek, eind jaren 60′ en begin jaren 70′ in de Afro-Amerikaanse buurten. Jongeren schreven hun naam, of bijnaam op muren en treinen, om elkaar te beconcurreren. Ook veel bendes gebruikten deze methode om hun territorium af te bakenen. Er kwam een punt waarop de muren zo vol raakten met de graffiti handtekeningen, dat de namen van de schrijvers niet eens meer opvielen. De uitvinding van de spuitbus bood daarbij uitkomst.Om weer op te vallen werden de namen en tekeningen steeds groter en kleurrijker. De nieuwe kunstvorm werd groter en groter en er kwamen steeds meer nieuwe artiesten die hun eigen stijl introduceerden.

Tegenwoordig is graffiti een veelgezien fenomeen in elke stad en is het een wereldwijd verspreide artistieke uiting. Over het artistieke gehalte wordt overigens nog altijd gediscussieerd. Niet iedereen kan een beschilderde muur waarderen, maar dat is een kwestie van smaak en daar valt immers niet over te twisten. (Müller, 2008)

Hiphop als ‘way of life’

Tot dusver, zou je kunnen zeggen dat het beeld dat veel mensen hebben als ze denken aan het woord ‘hiphop’ gedeeltelijk klopt. Rap is inderdaad een belangrijk onderdeel van de hiphop cultuur. Ook het feit dat mensen moeten denken aan het leven op straat komt overeen met de werkelijkheid. Hiphop is immers begonnen bij blockparties, maar waar komt bijvoorbeeld het beeld van wijde kleding vandaan?

Deze vraag is gemakkelijk te beantwoorden. Hiphop is namelijk veel meer dan muziek, dans en graffiti. Vandaag de dag is hiphop een wijdverspreid fenomeen. Het is een levensstijl geworden. Hiphop heeft net zoals elke (jeugd)cultuur eigen normen en waarden, eigen taalgebruik en een eigen kledingstijl ontwikkeld. Deze normen, waarden en gebruiken zitten verweven in het dagelijks leven van vele jongeren over de hele wereld. (Smith, 2004)
Zo is respect de belangrijkste waarde voor een hiphopper in hart en nieren. Respect voor jezelf en voor anderen. Respect kun je verdienen door gebruik te maken van je talenten. Voorbeelden van nuttige talenten binnen deze cultuur, zijn goed kunnen rappen of dansen, spannende graffiti kunnen maken, veel van muziek weten, maar ook het dragen van de juiste kleding. Onder de juiste kleding wordt op dit moment verstaan het dragen van een wijde oversized broek, (sport)schoenen, T-shirts, sweaters met capuchon, of bijvoorbeeld een baseballpet. De kleding is dus over het algemeen oversized en gemakkelijk zittend, zodat je er gemakkelijk in kunt bewegen. Het kapsel is over het algemeen kort. De basis van hiphopkleding is om rebellie en ‘being different’ uit te drukken.

Ook je houding is in de hiphopcultuur erg belangrijk. Cool zijn, echt zijn, rustig proberen te blijven en tegelijkertijd een beetje stoer doen, daar gaat het om. (Rule, 2002)

Een ander sleutelwoord binnen de hiphopcultuur is originaliteit. Je mag wel nadoen en afkijken, maar dan moet je wel iets kunnen toevoegen aan hetgeen wat je nadoet. Je moet jouw manier van denken en doen kunnen verwerken in je muziek, graffiti, breakdance, of wat dan ook jouw talent is. Je moet je eigen ding doen en geen kopie willen zijn van een ander.

Hiphop draait om creatief en innovatief zijn. Dit is bijvoorbeeld goed terug te zien in de straattaal die veel hiphopjongeren met elkaar spreken. Woorden als ‘homies’ en ‘chillen’ zijn ontstaan door met taal te spelen. Verder is een hiphopper maatschappijkritisch en heeft een bepaalde fuck you-mentaliteit, die inhoud dat hij respect heeft voor anderen, maar zich niet zo druk maakt over wat anderen van hem denken. (Rule, 2002)

Conclusie

Na de oorsprong van de hiphop, de vier elementen die kenmerkend zijn voor deze jeugdcultuur en de hiphop als ‘way of life’ uiteengezet te hebben, kan geconcludeerd worden dat het beeld dat veel mensen hebben als ze aan hiphop denken, overeenkomt met de werkelijkheid. Het leven op straat en dingen als rap en breakdance spelen een zeer belangrijke rol binnen de hiphopcultuur.

De vier belangrijkste elementen zijn dan ook rap, breakdance, turntablism en graffiti. Hiphop is echter wel veel meer dan deze vier elementen alleen. Het is een levensstijl geworden. Deze levensstijl uit zich in hun kleding, taalgebruik en gedrag. Zo worden er veel nieuwe woorden gebruikt, wordt er wijde kleding gedragen, die lekker zit en veel bewegingsruimte geeft en zijn respect en originaliteit de belangrijkste waarden, binnen de hiphopcultuur.