In de tweede maand kan je baby al gewend raken aan routine. Jullie beiden hebben tijd gehad om elkaar te leren kennen en om bij te komen. Sommige dingen kunnen nog wel wennen zijn, maar dat is heel normaal.
Je baby maakt steeds meer bewegingen vloeiend. Ondersteuning is nog wel nodig, maar je zult merken dat je baby zijn hoofdje steeds even omhoog kan houden. Ook als je baby op zijn buik ligt, kan hij zijn hoofd even omhoog kijken. Het is belangrijk dat je je baby iedere dag een aantal keer op zijn buik legt. Dit is belangrijk omdat je baby zo de spieren kan blijven ontwikkelen.
Naarmate hun gezichtsvermogen toeneemt vinden baby’s het leuk om naar verschillende kleuren, texturen en patronen te kijken. Omdat je baby zich kan omdraaien is het zeer belangrijk dat je je kind nooit alleen laat!
Je baby vindt het leuk als je lacht naar hem en zal op een gegeven moment terug gaan lachen. In de omgang met mensen zal je baby ook steeds vaker lachen. Reageer enthousiast en geef vooral complimentjes bij het leren van nieuwe vaardigheden. Dit motiveert je kind om zich te ontwikkelen. Laat zien dat je trots bent.
Baby’s hebben een sterke zuigbehoefte en vaak is het voeden niet genoeg om deze behoefte te bevredigen. Leer je baby zuigen op een hand, speen of bijtring zodat ze zichzelf leren te kalmeren. Let er wel op dat ze niet te veel op hun speen, hand of bijtring zuigen. Een speen of bijtring is vaak makkelijker af te leren dan een hand, dus de voorkeur gaat ook uit naar een van de twee. Bind een speen of bijtring ook niet om de nek.
Dat baby’s huilen is normaal. Maar sommige baby’s krijgen koliek door het huilen. Koliek begint vaak wanneer een baby constant huilt en niet getroost kan worden. Raadpleeg een arts en probeer je baby zo goed mogelijk te troosten. Het kan ook zijn dat je baby medicatie nodig heeft. Koliek zakt bij baby’s rond de drie of vier maanden. Het kan vermoeiend zijn en je kunt er ongeduldig van worden, maar het is erg belangrijk geduldig en lief voor je baby te zijn.
Ook kan je proberen iets meer tijd tussen de voedingen te laten zitten. Baby’s die borstvoeding krijgen kunnen minder lang zonder voeding dan baby’s die de fles krijgen. Baby’s die borstvoeding krijgen kunnen drie uur zonder voeding en baby’s die de fles krijgen bijna vier uur. Misschien dat je al eens gehoord hebt van iemand om rijstebloem of vast voedsel te proberen dan wordt dit sterk afgeraden. De darmen van een baby zijn nog niet voldoende ontwikkeld en dit kan voor allergische reactie en buikkrampen zorgen.