blog placeholder

In de afgelopen maanden heeft je baby zich behoorlijk ontwikkeld. Hij kan zich misschien al draaien en zich verplaatsen op de grond. Het is dus belangrijk om je huis nu veilig te maken. Ook is het belangrijk dat je tijd ervoor neemt je huis goed op te ruimen zodat je baby nergens aan kan komen wat gevaarlijk is. Traphekjes kunnen geplaatst worden bij trappen en hekjes bij deuropeningen. Zorg ervoor dat alle kasten op slot kunnen. Als je baby ergens niet aan mag komen, maak dit duidelijk dat dat niet mag en breng of stuur hem naar een veilig of andere plek waar hij wel mag spelen. Een tik op zijn handen geven en schreeuwen is niet toegestaan want je baby weet nog lang niet wat hij doet en wat wel of niet mag.

Mocht je baby niet naar de kinderopvang gaan, laat hem dan vaak met andere baby’s en kleine kinderen spelen. Het is leerzaam en leuk voor jullie allebei. Wissel ervaringen uit met andere vaders en moeders, daar kan je veel van leren. Samen zullen baby en kleine kinderen nog niet spelen, ze zullen wel naast elkaar spelen. Wanneer je kindje twee jaar is kan hij een paar dagdelen per week naar de peuterspeelzaal om te spelen. Er zijn wel wachtlijsten, dus schrijf je kind op tijd in.

Je baby kan nu angstig voor vreemden beginnen te worden rond deze leeftijd. Als hij bang is voor een persoon, dwing hem dan niet bij die persoon te zijn en laat hem zelf gewend raken aan nieuwe mensen in zijn eigen tempo. Baby’s rond deze leeftijd kunnen ook verlatingsangst ontwikkelen en dit is heel normaal. Leg je baby uit dat je even weg gaat en weer terug komt. Ga nooit stiekem weg, hierdoor raakt je baby het vertrouwen in je kwijt.

Baby’s van rond de 5 maanden maken lekker veel lawaai. Baby’s beginnen te leren om op handjes en knietjes te gaan zitten. Ze kunnen zo bij dingen waar ze niet aan mogen komen. Het is daarom belangrijk dat je de box en ledikant alvast omlaag zet. Ook is je baby geinteresseerd in speelgoed wat hij tegen elkaar kan slaan of waar hij op kan bijten of zuigen. Dagelijks spelen met hem zal zijn ontwikkeling bevorderen. Motiveer je baby door met hem te spelen en geef complimentjes wanneer hij iets nieuws leert. Wanneer je baby 5 maanden oud is, vind hij het leuk om op zijn handen en voeten te zuigen. Ook vind hij het leuk als je praat, zingt en danst. Hij kijkt naar je lippen en zal ook proberen om je na te doen.

Elke baby is anders. Ook verschillen alle baby’s van karakter. Sommige baby’s vermaken zichzelf langer dan andere baby’s. Andere baby’s moeten vermaakt worden. Wanneer een baby 5 maanden oud is kan je proberen wat drinken te geven in een tuitbeker. Hierdoor oefent hij zijn mondmotoriek. Baby’s hebben nog wel genoeg melkvoeding nodig, ook als hij andere voedsel gaat eten. Probeer zoveel mogelijk smaken uit zodat je baby kan wennen aan allerlei smaken. Dwing je baby niet om te eten, zo kan dan averechts werken!