Je kind is eindelijk geboren! Maar de verzorging van zo een klein kind kan erg eng maar vooral wennen zijn. Maar voordat je het weet kennen jij en je baby elkaar goed! Toch is het een grote verandering en verantwoordelijkheid en kan het even duren voordat je hieraan gewend bent. Hulp van vrienden en familie in de eerste weken is dan zeer welkom.
Een pasgeboren baby doorloopt dagelijks zes stappen. Een baby kan in een lichte of diepe slaap zijn, wakker en alert, slaperig, huilerig of druk en alert. Waneer je deze stappen herkent kun je je makkelijker aanpassen aan de behoeften van je baby en leer je begrijpen wat hem het meest troost.Het liefst kijken baby’s naar mensengezichten. Maar omdat ze nog niet ver kunnen zien, kunnen ze geen kleuren onderscheiden. Ook kijken baby’s naar felgekleurde voorwerpen. Ze kunnen nog niks vastpakken, maar staren wel vaak naar dingen. Een baby wordt vaak rustig als hij je stem hoort, je hem dichtbij je houdt, wiegt en liedjes zingt. Ook al snappen ze niet wat je zegt, het is belangrijk dat je met je baby communiceert. Bij baby’s dien je altijd hun nek te ondersteunen, ook is het erg belangrijk voorzichtig met baby’s om te gaan.
Het wordt afgeraden baby’s bij je in bed te leggen en te laten slapen. Het veiligste is je baby op zijn rug in zijn eigen bed te slapen Haal alle knuffels, beddengoed en kussens weg om te voorkomen dat je baby niet stikt. Het is goed voor het ruggetje van je baby om je baby een aantal keer per dag op de buik te leggen en te laten spelen, maar blijf er wel bij!
In het begin als je baby huilt dan weet je niet meteen wat er aan de hand kan zijn. Ze kunnen honger hebben, een natte luier hebben, het warm of koud hebben, pijn hebben of te geprikkeld zijn. Wanneer je je baby leert kennen zul je sneller door hebben hoe je baby huilt en wat het betekend. Als baby’s niet stoppen met huilen, kun je het beste je baby in zijn wiegje leggen en om de paar minuten kijken. Vaak word een baby rustig als ze in hun eigen vertrouwde wiegje liggen. Maar wat je ook doet, reageer je woede en frustratie nooit af op je baby.Een pasgeboren baby kan ongeveer om de twee tot drie uur wat eten. Baby’s die flesvoeding krijgen, kunnen meer tijd tussen de voedingen laten. Let wel op dat je je baby laat boeren na een voeding om zo buikkrampen te voorkomen.
Bij borstvoeding is het de eerste paar weken erg wennen. Als er problemen zijn kan je eventueel hulp krijgen van een lactatiedeskundige.