blog placeholder

Je baby is alweer een halfjaar oud! In die tijd is je baby zoveel gegroeid en heeft hij veel geleerd. Misschien kan je baby al zelfstandig zitten. Misschien probeert je baby ook te kruipen. Door speelgoed verder van hem te zetten kun je hem aanmoedigen deze te pakken. Zo leert je baby zich vooruit te bewegen en te kruipen. Weer andere baby’s slepen of rollen zich door het hele huis. Je baby kan allerlei voorwerpen goed vast
houden en van de ene naar de andere hand doorgeven.

Je baby zal misschien ook last krijgen van tandjes die doorkomen. Je baby kan zich ongemakkelijk voelen, bijten op allerlei voorwerpen en vooral veel kwijlen. Wat goed helpt zijn koude bijtringen. Dit helpt tegen het pijnlijke tandvlees. Als je baby een koude ring niet fijn vindt, dan kun je een warme proberen.

Vanaf 6 maanden neemt de angst voor vreemden ook toe. Je baby weet precies het verschil tussen vreemden en bekenden. Het is handig bij een eerste kennismaken je baby vast te houden en te vertellen wie de nieuwe mensen zijn. Zo zal je baby aanvoelen hoe jijzelf over deze persoon denkt. Laat je kind zelf het tempo bepalen en dwing je kind niet bij iemand op schoot te gaan wanneer hij niet wilt of angstig is.

Rond deze leeftijd vind je baby het erg leuk om voorgelezen te worden en naar liedjes te luisteren. Laat hem vaak kennis maken met geuren, kleuren, geluiden en texturen. Door te luisteren leert je baby het meest. Wanneer je baby vaak bij andere baby’s is dan leren ze veel van elkaar.

De baby leert je te respecteren en te vertrouwen wanneer je zachtaardig en liefdevol met hem om gaat. Als je baby iets aan het doen is wat niet mag, stuur hem dan spelenderwijs de andere kant op. Je kind weet nog niet hoe hij moet gehoorzamen. Wel leert hij te luisteren en begint hij te  leren waar hij niet mag komen? Het is belangrijk ook een compliment te geven als je baby goed geluisterd heeft. Als zijn omgeving interessant blijft, dan zal hij leren luisteren. Daarom is het handig andere leuke activiteiten achter de hand te hebben.

Ook zullen de meeste baby’s van deze leeftijd al wat vaster voedsel beginnen te eten. Als je baby iets niet lekker vindt, geef het dan vaker. Op den duur zal hij het lekker vinden en zo leert je baby allerlei smaken kennen. Wat hij nu leert, zal hem later zeker goed uitkomen. Je kind kan in de kinderstoel zitten en eventueel mee eten. Als je kind echter geen interesse heeft, dwing je kind dan niet.

Je kunt je baby ook water of sap geven in een beker, maar geef dan niet meer dan 100 ml per dag. Het is ook belangrijk dat je de tandjes en het tandvlees van je baby schoonhoudt, nu je baby meer vast voedsel gaat eten. Gebruik een washandje of een babytandenborstel en gebruik peutertandpasta. Poets dan het liefst in de avond voor het naar bed gaan.