blog placeholder

Er zijn verschillende manieren om op ongewenst gedrag van je kind te reageren. Kies de manier die past bij de situatie en bij de leeftijd en het karakter van je kind.

1. Iets duidelijk verbieden of nee zeggen

Wees duidelijk en bied eventueel alternatieven. Bijvoorbeeld. Ik wil niet dat je binnen met de bal speelt, dan kunnen er dingen stukgaan. Buiten mag je voetballen. Zeg het krachtig, zorg dat je kind je aan kijkt en houd de boodschap kort.

2. Afleiden

Vooral bij peuters voorkom je hiermee strijd en gedoe. Het vereist creativiteit en inlevingsvermogen. Op het moment dat je kind boos of dwars wordt, verzin je snel iets dat zijn nieuwsgierigheid opwekt. Je roept: kijk een poes! of maakt hem aan het lachen door iets geks te gaan doen. Bij een ouder kind zal dit niet werken en zul je met een beter verzonnen verhaal moeten komen om hem af te leiden. weet je wat ik vandaag heb meegemaakt?

3. De situatie veranderen

Is soms praktischer dan keer op keer de strijd aan gaan. Zet de snoeptrommel bijvoorbeeld op een plek waar je kind niet bij kan, net als kwetsbare spullen

4. Negeren

Als je kind zich negatief gedraagt om je aandacht te trekken, is het soms beter om er totaal niet op te reageren. Ga onverstoorbaar door met waar je mee bezig was, kijk de andere kant op of loop weg. Dit kan natuurlijk alleen bij gedrag waarmee je kind zichzelf of anderen geen kwaad doet.

5. Iets leuks tijdelijk wegnemen of een activiteit stoppen

Neem de bal bijvoorbeeld tien minuten af als je kind er na een waarschuwing toch binnen mee speelt of zet de televisie tijdelijk uit als je kinderen ruzie maken voor de tv en na een waarschuwing niet stoppen.

6. Apart zetten

Blijft je kind grenze overschrijden, luistert hij niet of is hij erg boos dan kan het helpen je kind even apart te zetten. Kies een saaie plek, zoals de gang, maar nooit een ruimte waar je kind bang is, en laat het niet te lang duren. Als regel ongeveer een minuut per levensjaar.

7. Zelf de schade herstellen

Een kind dat tegen de afspraak in met modderlaarzen door het huis loopt, kun je bijvoorbeeld zelf de vloer laten schoonmaken.

8. Straffen

Gaat een kind echt te ver, dan is straf soms/onvermijdelijk. Dat heeft zin bij kinderen die al wat verantwoordelijkheidsbesef hebben, vanaf 4 jaar ongeveer. Denk aan geen tv mogen kijken of geen boek voorlezen