vrouw thuis aan het werk

Ben je het beu om na de periode van lockdowns en het verplichte thuiswerk terug in de ratrace van het werk te stappen? Heb je geen zin meer om elke dag in de file te staan en wil je blijven genieten van de voordelen van het thuiswerk? Dan vind je in het boek ‘Een werkweek van 4 uur’ van Timothy Ferriss voldoende inspiratie om je droom waar te maken. Of is dit wat overdreven?

Welk boek over leiderschap werkt echt?

Het is toch wel wat met alle boeken over leiderschap, persoonlijke ontwikkeling en self improvement. Elk jaar verschijnen tientallen dergelijke boeken, die allemaal een magische formule hebben om je leven te veranderen. Een vreemd fenomeen hierbij is dat deze boeken maar blijven verschijnen. Als er een boek over persoonlijke ontwikkeling zou verschijnen dat écht voor iedereen werkt, dan zouden alle andere boeken toch overbodig moeten worden, nietwaar? Dit neemt niet weg dat bepaalde van deze werken echte klassiekers worden. Als je de diverse bronnen op het internet erop na slaat, lijken ze te werken ook.

Van kampioen kickboksen tot succesauteur

Het eerdergenoemde ‘Een werkweek van 4 uur’ bestaat uit een aantal herinneringen uit het persoonlijke leven van Timothy Ferriss. Het vuistdikke boek behandelt hoe hij ertoe gekomen is om het leven van vrijheid te leiden dat hij nu heeft. Zo heeft Ferriss zelf diverse bedrijven opgericht en weer verkocht om zich in diverse avonturen te kunnen storten. Puur voor de fun trok hij naar China om er in een paar maanden tijd Chinees kampioen kickboksen te worden.

Doe enkel wat nodig is!

Ferriss pleit er radicaal voor om alle overbodige taken op je werk ook daadwerkelijk links te laten liggen en je alleen te focussen op wat er echt toe doet. Daarnaast stelt hij vast dat de waarde van geld in zekere zin overschat wordt. Hij haalt daarbij het typische voorbeeld aan van rijke CEO’s die het geld op hun rekening opstapelen, maar geen tijd hebben om ervan te genieten.

Thuiswerken, ook als je er niet toe verplicht bent

Een groot deel van dit boek gaat erover hoe je je werkgever kunt overtuigen om meer vrijheid voor jezelf te creëren. Hij haalt argumenten aan om bijvoorbeeld vanuit huis te werken. Door de coronapandemie is dit stuk ietwat achterhaald, omdat veel mensen sowieso aangeraden worden om thuis te werken. Toch biedt het veel handige tips en trucs om thuiswerk een succes te maken, waardoor het boek wel de moeite waard blijft om te lezen. Ferriss leert je bijvoorbeeld om je te gekke nieuwe smartphone zo te gebruiken dat hij niet voor afleiding en verstrooiing zorgt, zodat je je kunt focussen op je werk.

Rondkomen met een laag budget, het kan!

Verder biedt het boek veel tips over hoe je kunt rondkomen met een laag budget en zelfs in dergelijke situaties kan genieten van het leven. Goede financiële voornemens maken en slim investeren, zodat je gewoonweg minder moet werken, is eveneens een ander topic uit dit boek. Dat veel mensen hier oren naar hebben, blijkt uit het feit dat het boek ruim vier jaar lang in de bestsellerlijst van The New York Times stond.