blog placeholder

Het gebeurt tegenwoordig vaker dan je misschien zou denken: je raakt ongepland zwanger en kiest ervoor het kind zelf op te voeden, alleen. Je krijgt te maken met grote verantwoordelijkheden en beslissingen.

Talloze vragen komen op je af en daarbij moet je ook nog allerlei praktische zaken regelen. Wat doe je met werk, studie, huisvesting en mogelijke opvang van je kind? En wat voor rol krijgt de vader? Kun je rekenen op zijn steun en wil hij zijn kind erkennen?

Er zijn verschillende organisaties die begeleiding en steun geven tijdens de zwangerschap en na de bevalling, zodat je zelf voor je kind kunt zorgen. Deze begeleiding is speciaal op alleenstaande moeders gericht. Ook eventuele   (ex-) partners kunnen betrokken worden bij de hulpverlening.

Fiom

Een van die organisaties is de Fiom. Zij organiseert ook gespreksgroepen voor alleenstaande moeders. Je kunt je ervaringen met elkaar delen en elkaar steunen in de omgang met emtionele en praktische zaken rond het (aanstaande) moederschap. Het kan prettig zijn om herkenning en erkenning te vinden bij andere vrouwen. Dit kan enorm helpen je eigen verhalen en problemen te verduidelijken. Er wordt onder andere gesproken over de thuissituatie, huisvesting, medische hulp, kraamzorg, de omgeving, de voorzieningen en de toekomst.

Bewust alleenstaande moeder

Sommige vrouwen kiezen heel bewust voor het alleenstaande ouderschap, waar anderen deze zorg dachten te delen met een partner. Hoe je het ook bekijkt, wanneer je alleen de verantwoording voor de opvoeding van je kindje aangaat, komen er veel vragen op je af. Je hebt niet iemand om je heen waar je je twijfels en zorgen mee kunt delen.

Ook wanneer je minder blij bent met of onzeker raakt van je zwangerschap, kun je bij een instantie terecht. De hulpverleners hier hebben ervaring en kunnen je helpen en ondersteunen tijdens de bijzondere, maar soms ook heftige kraamperiode. Probeer ook anderen in het proces te betrekken. Bijvoorbeeld je ouders, een goede vriendin of collega. Zij kunnen je ook steunen tijdens bijvoorbeeld een zwangerschapscursus.