blog placeholder

Mam, Pap…ik ben homo!

De puberteit, is een tijd vol veranderingen, waarin de jongere op zoek gaat naar zichzelf. In deze tijd ontwikkelen zich ook de eerste seksuele gevoelens en relaties. Over het algemeen ontdekken mensen in deze periode dat ze homoseksueel zijn. Het kan ook u overkomen dat u bovenstaande zin op een dag te horen krijgt, maar wat houdt dit in?

Ontdekken en experimenteren

De puberteit is een tijd van ontdekken en experimenteren.
Het is ook een tijd van twij
fels en onzekerheden.
Zo ook op het gebied van seksualiteit. Sommige jongeren twijfelen nooit en proberen ook nooit iets met iemand van het eigen geslacht. Het komt echter ook steeds vaker voor dat men ook experimenteert met jongeren van het eigen geslacht.
Dit hoeft echter nog niet te betekenen dat uw zoon of dochter homoseksueel is. Het ontdekken is eigenlijk heel normaal voor deze leeftijd, ze zijn nieuwsgierig en willen dingen uitproberen.

Seksuele geaardheid

Seksuele geaardheid, wat is dat eigenlijk? Over het algemeen worden 3 vormen onderscheiden, binnen die vormen zijn weer allerlei variaties. De 3 vormen zijn:

  • Heteroseksualiteit: zich emotioneel en seksueel aangetrokken voelen tot iemand van het andere geslacht.
  • Biseksualiteit: zich emotioneel en seksueel aangetrokken voelen tot iemand van het andere geslacht en iemand van hetzelfde geslacht.
  • Homoseksualiteit: zich emotioneel en seksueel aangetrokken voelen tot iemand van hetzelfde geslacht.

Wanneer er sprake is van homoseksualiteit dan zijn er verschillende benamingen voor meisjes en jongens:

  • Een meisje dat homoseksueel is wordt over het algemeen lesbisch of lesbo genoemd.
  • Een jongen die homoseksueel is wordt over het algemeen homo of gay genoemd.

Twijfels

Over het algemeen wordt aangenomen dat men heteroseksueel is, dit is echter niet altijd het geval. Een jongere kan om allerlei redenen gaan twijfelen aan de eigen seksuele geaardheid, hieronder enkele redenen:

  • Gevoel
  • Vermoeden
  • Opgewonden raken door een persoon of alleen door een bepaald geslacht
  • Seksuele ervaring
  • Alleen kunnen denken aan een persoon of personen van een bepaald geslacht
  • Verliefd op iemand
  • Dromen van iemand
  • Anderen zeggen dat hij/zij homoseksueel is

Als een jongere twijfelt door één van bovenstaande redenen, betekent dit niet direct dat hij/zij
homoseksueel is. De jongere zal echter niet zomaar gaan twijfelen en het is dan ook belangrijk dat deze twijfels serieus genomen worden. De jongere zal deze twijfels niet zomaar gaan delen, maar het zal deze wegstoppen of zelf gaan onderzoeken. Het is daarbij belangrijk dat de jongere eerlijk is naar zichzelf en nog niet teveel geremd wordt door wat anderen denken of vinden. Het beste kan de jongere kijken waarom hij/zij een vermoeden heeft. Het heeft daarnaast tijd nodig om erachter te komen of het iets tijdelijks is, of dat de jongere echt homoseksueel is.

Alleen het hebben van deze twijfels kan al erg confronterend zijn voor de jongere, vaak komen hierbij veel gevoelens kijken, zoals angst, onzekerheid en schaamte.

Fasen

Volgens Troiden zijn er binnen de ontwikkeling van een homoseksuele identiteit verschillende fasen te onderscheiden:

  • Sensitisatie: een vaag gevoel van ‘anders’ zijn.
  • Dissociatie: de jongere is bekend met het begrip ‘homoseksualiteit’ en twijfelt of hij/zij hiertoe behoort.
  • Identiteitsaanname: zichzelf homoseksueel noemen.
  • Commitment: aannemen van een homoseksuele leefstijl.

Niet alleen homoseksuelen doorlopen deze fasen, maar deze kunnen gedeeltelijk ook doorlopen worden door heteroseksuelen die twijfelen aan hun geaardheid, zij zullen echter blijven hangen bij dissociatie en niet doorgaan naar identiteitsaanname.
Ook voor de meeste homoseksuele jongeren zal de stap naar identiteitsaanname een grote en moeilijke stap zijn.

Coming out

Wanneer de jongere zelf eenmaal geaccepteerd heeft dat hij of zij homoseksueel of eventueel biseksueel is, komt de volgende stap: hier voor uit komen. Dit kan ondanks zelfacceptatie toch nog een moeilijke en zware stap zijn. Het uit komen voor de homoseksualiteit wordt ook wel de coming out genoemd of uit de kast komen.

Hier komen jullie als ouders vaak om de hoek kijken, ondanks dat de jongeren het ook regelmatig eerst aan anderen vertellen, voordat de ouders het te horen krijgen. Dit omdat zij het toch vaak moeilijker vinden om aan hun ouders te vertellen, dan aan vrienden of kennissen.
Voordat we daar komen, moet de jongere echter nog eerst over de drempel heen, want tsja het is toch iets raars om te moeten vertellen waar je seksuele voorkeur naar uitgaat. Daarnaast is de jongere vaak ook bang voor de reacties uit de omgeving en door personen die hij/zij belangrijk vind. Wanneer en hoe zeg je zoiets? De jongeren zoeken vaak naar een geschikt moment en een bepaalde manier om het ter sprake te brengen.

De hoge woorden zijn er uit: ik ben homo/lesbisch/biseksueel. En dan?

Voor sommige ouders zal dit als een schok komen en anderen hadden het misschien al wel aan zien komen. Het is begrijpelijk als u dit niet meteen 100% kan accepteren en even aan het idee moet wennen. U heeft nu eenmaal als ouders een bepaald toekomstbeeld voor uw jongere voor ogen, vaak al vanaf het moment dat het geboren werd.
Deze beelden zullen aangepast moeten worden en dat kan tijd nodig hebben. Daarnaast bent u misschien ongerust en krijgt u te maken met onzekerheden als: hoe ziet de toekomst van mijn kind er nu uit? Of: Kan mijn kind nog wel gelukkig worden?

Deze onzekerheden zijn begrijpelijk, maar vaak niet nodig, u kind kan net zo gelukkig worden als ieder ander en er hoeft niet veel in zijn/haar toekomst te veranderen.

En seks dan?

Veel ouders kunnen zich moeilijk voorstellen hoe dit er dan uitziet en willen dit ook liever niet. Diep van binnen weten zij echter, dat ook hun zoon of dochter op één dag hiermee te maken krijgt, alleen dan in de vorm van homoseksuele seks. Is dit zo anders dan?

Er zijn veel vooroordelen, zeker op het gebied van homoseks, bij lesbische seks is dit al minder. Zo vermoed men dat alle homo’s zeer losbandig zijn en veel losse seksuele contacten hebben. Dit kan zo zijn, maar dit kan ook bij heteroseksuelen voorkomen, net als dat hetereseksuelen regelmatig een relatie hebben voordat ze aan seks doen, is dit bij homo’s net zo. Seks kan dus ook bij homo’s of lesbiennes draaien om meer dan dat, namelijk intimiteit.
Homo’s praten over het algemeen wel makkelijker over seks, dit omdat zij ook vaak aan anderen uit moeten leggen hoe dit is. Net als bij iedereen zijn er verschillende vormen van seks en is er het risico op SOA’s of ongewilde seks. De jongere moet aan leren ge
ven wat hij of zij wel wil of fijn vindt en wat niet. Dit geldt echter ook voor heteroseksuele jongeren.
Ook al denkt men anders, geen enkele vorm van seks is uitsluitend weggelegd voor homo’s of lesbo’s. Wel is anale seks iets dat meer bij homo’s voorkomt en wat een hoog risico voor SOA’s mee draagt. Dit kan echter gewoon voorkomen worden door gebruik te maken van condooms, net als bij heteroseksuelen.
Oftewel eigenlijk is seks helemaal niet zo anders bij homoseksuelen in vergelijking met heteroseksuelen!

Tot slot


Wat u als ouder moet weten is dat het voor uw zoon of dochter belangrijk is om te weten dat u achter hem of haar staat. Net als ieder ander kind hebben zij een veilige basis nodig waarbinnen zij steun ervaren en altijd terecht kunnen, misschien zelf nog wel meer dan andere kinderen. U mag uw kind best laten merken dat u het er soms moeilijk mee heeft en dat er ook voor u dingen veranderen. Probeer echter te voorkomen dat uw kind een schuldgevoel krijgt of heeft, want hij/zij kan niks aan de situatie veranderen.
Als u vragen heeft over homoseksualiteit algemeen of met betrekking tot uw kind, dan kunt u hier gewoon met hen over praten. Uw kind kan dan vertellen wat hij of zij weet, wat dingen voor hem/haar betekenen en u raakt steeds meer bekend met het onderwerp. Door er over te praten met uw kind of anderen, kunt u ook steeds beter wennen aan het idee en het gaan accepteren.
Belangrijk voor u om te weten is dat uw zoon of dochter, gewoon uw zoon of dochter blijft, hij/zij is dezelfde persoon en kan een mooie toekomst tegemoet gaan.