blog placeholder

Lucide dromen zijn dromen waarin je je volledig bewust bent van het feit dat je droomt. Je kunt je dromen dan ook beïnvloeden en zelf bepalen wat je droomt. Dat is bijzonder, spannend, avontuurlijk en leerzaam. Sommige mensen hebben spontaan lucide dromen, maar degenen die dat niet hebben kunnen zichzelf aanleren om lucide te gaan dromen. Betreed je eigen fantasiewereld…

Frederik van Eeden

Schrijver Frederik van Eeden was een enthousiast lucide dromer. Hij droomde in 1913 dat hij een sigaar rookte, terwijl hij in het echt gestopt was met roken. Plotseling besefte hij dat hij droomde. Hij nam nog een paar trekjes en zei triomfantelijk tegen een vriend die in zijn droom tegenkwam: “Ik rook. En toch heb ik mij voorgenoomen niet meer te rooken. Maar nu droom ik, en nu rook ik toch in den droom, en ik heb er al het plezier van.”

Jaren bestond er twijfel of lucide dromen wel echt bestonden. In 1975 werd in een wetenschappelijk experiment overtuigend bewijs geleverd. Lucide dromen bestaat. Je kunt je, als dromer, volledig bewust zijn van het feit dat je droomt. En je kunt je eigen droom volledig sturen. De mogelijkheden zijn onbeperkt. Vlieg door de ruimte. Ontwerp en bezoek je eigen droomhuis. Ga in je lucide dromen de confrontatie met een van je angsten aan. Het kan allemaal. Droom je niet vanzelf lucide? Dan kun je lucide dromen trainen.

Je dromen onthouden

Voorwaarde voor ’t krijgen van een lucide droom is dat je je dromen onthoudt. Sommige mensen weten ’s ochtends nog precies wat ze gedroomd hebben. Anderen herinneren zich niets meer en denken dat ze helemaal niets gedroomd hebben. Het onthouden van je dromen kun je echter trainen:

  • neem je elke avond voor: “vannacht onthou ik mijn dromen. Als ik morgenochtend ontwaak, herinner ik me wat ik heb gedroomd”.
  • sta ’s ochtends niet onmiddellijk op, maar blijf nog even met gesloten ogen liggen en probeer je dromen terug te halen.
  • leg een schrift naast je bed, en schrijf daarin ’s ochtends in steekwoorden op wat je je van je dromen herinnert, ook al is het nog zo weinig.
  • wees actief met het onderwerp dromen bezig, lees er artikelen en websites over.

Na verloop van tijd zul je merken dat je je meer dromen gaat herinneren en dat ze steeds gedetailleerder worden. Dat is een goed moment om verder te gaan met de volgende stap.

Doe reality checks

Dromen kunnen erg realistisch lijken, en in je dromen ben je je doorgaans niet bewust van het feit dat je droomt. Met reality checks kun je testen of je je in de werkelijkheid of in een droom bevindt. Maak er een gewoonte van om meerdere keren per dag serieus de vraag te stellen: “is dit echt of is dit een droom?” (ook als je er zeker van bent dat je wakker bent). Voer vervolgens een reality check uit. Na verloop van tijd zul je merken dat de reality checks gaan terugkomen in je droom. Als dat gebeurt duurt het niet lang meer voordat je beseft: ik droom!

Voorbeelden van reality checks:

  • Kijk op de klok, en een paar tellen later nog een keer. In het echte leven gaat de tijd langzaam vooruit. In een droom zul je merken dat de klok ‘gek’ doet: elke keer dat je op de klok kijkt geeft hij een totaal andere tijd aan. Of de wijzers draaien hard rond, of de cijfers verspringen in een onlogische volgorde.
  • Pak een boek en probeer te lezen wat er staat. Lees dezelfde regels nog een keer terug. In een droom zul je merken dat het lezen moeilijk gaat, dat er wartaal staat, dat de tekst bij herlezen verandert of dat de letters voor je ogen dansen.
  • Kijk naar je hand en tel je vingers. In een droom zul je merken dat het tellen van je vingers moeilijk gaat, of dat je opeens meer of minder vingers hebt dan in werkelijkheid, of dat je hand er heel gek uitziet.
  • Kijk naar je spiegelbeeld. Komt dit overeen met je werkelijke spiegelbeeld? In een droom zul je merken dat er iets niet klopt. Probeer je spiegelbeeld te veranderen: in een droom kun je er vaak voor zorgen dat je opeens een ander kapsel hebt, of dat je postuur verandert.

Ik droom! Wat nu?

De eerste keer dat je beseft dat je droomt, zul je waarschijnlijk zo enthousiast worden dat je de droom al snel kwijt raakt. Probeer rustig te blijven en je zoveel mogelijk op je droom-omgeving te focussen. Neem de details van de omgeving om je heen in je op, zodat je die onthoudt als je wakker wordt. Kijk niet te lang naar één punt: daardoor kun je namelijk ook je droom verliezen. Wordt je droom plotseling heel vaag en heb je het gevoel dat je wakker gaat worden, dan kan het helpen om in je droom snel van links naar rechts te kijken of om je as te draaien. Ook hierin baart oefening kunst.

Veel mensen raken hun lucide droom kwijt als ze te lang passief blijven. Bedenk daarom van tevoren wat je in een lucide droom wilt gaan doen. De mogelijkheden zijn natuurlijk onbeperkt, maar een paar ideeën:

  • Ga voor een spiegel staan en verander je spiegelbeeld
  • Stap door een spiegel heen en kijk waar je terecht komt
  • Probeer in je droom iets te ruiken of te proeven
  • Ga vliegen
  • Bouw in gedachten je ideale woning, en bezoek deze
  • Ga de confrontatie met een angst aan, en probeer deze in je droom te overwinnen