blog placeholder

help, je bent zwanger, en nog een tiener. zo beleef je je eerste stappen van het jong zwanger zijn.

Je bent nog jong, en geniet volop van je onbezorgde leventje, dan staat je wereld even op zijn kop als je erachter komt dat je zwanger bent.

Wat moet je nu doen? Kun je je school wel afmaken? Hoe kom je aan geld om dit kindje op te voeden? Hoe reageert je omgeving erop? Wil je dit samen met je vriendje doen? En zo komen er natuurlijk nog veel meer vragen in je op. Het is belangrijk om het toch wel zo snel mogelijk te vertellen aan je ouders, verzorgers of mensen waar jij je vertrouwd bij voelt. Zo kunnen die mensen je helpen met beslissingen maken, en als jij het een plekje hebt kunnen geven, voel je je steeds beter, en kun je ook al lijkt het vooral in het begin moeilijk, gaan genieten van je zwangerschap. Het is ook beter voor je kindje als jij lekker in je vel zit.

 

Als je ongeveer 8 weken zwanger bent,kun je de verloskundige bij jou in de buurt bellen. Dan word er een echo gemaakt, zo zien ze hoe ver je zwanger bent. Die vertellen je ook wat er nu verder moet gebeuren, en met al je vragen kun je bij hun terecht.Na 10 tot 15 weken vertel je meestal aan iedereen dat je zwanger bent, maar het is natuurlijk heel normaal dat jij nog niet aan het idee gewent bent en het liever nog even voor je wil houden, en als je je ‘plan’ klaar hebt kun je het als nog vertellen.

 

Hoemoet het nu met school? Het is natuurlijk niet ideaal,maar het is te doen, en vaakwil de school je wel helpen met plannen maken, want je bent er natuurlijk een poos uit, dus je mist veel.Je kunt nog naar school tot je 36 weken zwanger bent.(als je je goed voelt) en je hebt verlof 10 weken na je bevalling. Als je in je zwangerschap er goed over na denkt, zou je oppas kunnen regelen. kinderdagverblijf of gastouder. en dan kun je na die tijd gewoon weer verder met je opleiding. Nou is het natuurlijk wel heel anders. want je mede studenten gaan lekker uit, terwijl jij snel naar huis wil om bij je kindje te zijn. en het voelt een beetje apart want je bent jong maar je bent versneld volwassen geworden. en dat duurt even tot je daar je plekje in hebt gevonden. je krijgt veel verantwoordelijkheid. en daar groei je vanzelf in. Als je je kindje in je buik voelt, krijg je daar een band mee. daar hoef je verder niks voor te doen.

 

Als je wel besluit te gaan werken,kun je eerst fulltime aan de slag en als het kindje geboren is, kun je zelf kijken hoeveel uur je blijft werken, dat ligt aan jezelf. waar je je zelf goed bij voelt.

 

Dan is het ook fijn als je alles met je vriendje hebt uitgesproken, want bij hem gebeurd er lichamelijk niks, en jou lichaam staat op zijn kop! Je bent waarschijnlijk misselijk,of erg moe. dat hoort er allemaal bij. Je vriendje blijft zijn vrienden waarschijnlijk net zo vaak zien, maar jij kan niet overal meer mee naar toe. dat is even lastig. daarom is het fijn als je vriend precies weet hoe jij je voelt, En kunnen jullie afspraken daarover maken, zodat jullie daar allebei fijn bij voelen.

 

Je kunt op veel site’s vinden hoe je je voelt en wat er allemaal gebeurd per week in je buik, en met je lichaam. Met veel steun, van je vriendje, je ouders, schoonouders of wie dan ook, kan iedereen een kindje opvoeden jij dus ook! en als je aan het idee gewent bent, en het zelfs leuk bent gaan vinden kun je spulletjes gaan kopen die je nodig hebt voor de geboorte en erna. Zoals de eerste kleertjes die je baby aan krijgt na de geboorte. En een wiegje,maxicosi. Door zulke dingen te kopen krijg je er ook steeds meer zin in, dat je baby komt.

denk er goed overna hoe je alles wil doen. en geniet ondanks het onverwachte van je zwangerschap.