blog placeholder

Er zijn maar weinig mensen wiens hobby het is maar het lukt de meeste mensen wel om het huis redelijk aan kant te houden.

Er zijn echter ook mensen die veel werken, die andere dingen te doen hebben en die hebben niet zo heel veel tijd en al zeker geen zin in het huishouden.Speciaal voor deze mensen en voor al die mensen die niet weten waar te beginnen is het handig als je een leidraad hebt waar je je aan op kunt trekken, en die leidraad staat hieronder

Deze week gaan we schoonmaken de gang, het pleintje voor de voordeur en de voordeur zelf.

Kapstok

Bij de meeste mensen hangt de kapstok in de gang of de hal. Bij heel veel mensen hangt en ligt er aan en rondom de kapstok een heleboel dingen die eigenlijk niet van dit seizoen zijn, die eigenlijk weinig gebruikt worden of die te klein, kapot of niet meer bruikbaar zijn.

Haal deze week de kapstok eens leeg en kijk alles eens na of het weer terug moet aan de kapstok of dat het weg kan of elders op geborgen kan worden.

Jassen die nog goed zijn maar wel te klein of jassen die nog goed zijn en weinig gedragen gaan we er van tussen halen en naar de was brengen. De spullen van dit seizoen kunnen terug aan de kapstok, maar hang voor een ieder niet meer dan 1 jas op de kapstok, als er meerdere goede jassen zijn hang die dan in de kledingkast en haal die pas te voorschijn als de andere jas in de was gaat.

Neem een plastic zak of koop een mooie tas en stop daar alle spullen in zoals sjaals, mutsen en handschoenen, zo kun je het niet kwijtraken en is het toch netjes opgeborgen.

Jassen die nog goed zijn maar te klein of te weinig gedragen worden gaan we eerst uitwassen, dan op de foto zetten en verkopen via marktplaats, even zo met alles wat nog goed is maar niet meer gebruikt wordt binnen jullie gezin. Het geld wat je daarmee “verdient” zet je op een aparte spaarrekening als leuk spaarpotje voor het hele gezin.

Schoenen

Bij schoenen is het meestal hetzelfde verhaal als bij jassen, er staan tussen de schoenen heel wat seizoensschoenen, zomerschoenen dus die je niet meer aandoet.

Haal je hele schoenenkast/la/schoenenvoorraad eruit en ga sorteren. Voor ieder een paar schoenen is voldoende, overige nette schoenen kunnen prima in de kledingkast en seizoensschoenen kunnen bij de zomerkleding opgeborgen worden. Voor kaplaarzen kun je een emmer pakken, daar zet je stokken in en je hangt de laarzen er op zijn kop op, zo kunnen ze prima buiten blijven staan en met een gezellig bloemetje erin staat het nog leuk ook.

Overige in de hal

Als alles is opgeruimd van jassen en schoenen dan gaan we de overige snuisterijen aanpakken, veel mensen verzamelen bepaalde dingen in de hal, kranten, sieraden bij een spiegel, haarspullen etc.

Dat gaan we vanaf nu ordenen. Wil je je make-up spullen en je haarspullen in de gang of hal laten staan, prima natuurlijk maar zorg dan voor een koffertje waar je ze in op kunt bergen en dat nog decoratief staat ook. Zelfde met sleutels en andere “jaszak dingen” veel mensen maken hun jaszak leeg en laten het “even” liggen. Hang voor de sleutels een leuk sleutelkastje op, zo ben je ze ook nooit meer kwijt en het heeft een leuke decoratiewaarde in de hal. Voor overige snuisterijen zet je een leuk mandje neer, dit kun je eens per week legen en je spullen slingeren niet door de hele hal.

Is de hele hal ontdaan van snuisterijtjes en dingen die er niet horen, dan kun je nu aan het gewone schoonmaakwerk beginnen.Veeg je stoepje voor de voordeur, zet er een paar mooie potten neer met een bolchrysant en je zal geneigd zijn het stoepje vaker mee te pakken. Maak je voordeur schoon aan de binnen en de buitenkant.

Klop je mat uit, haal de spinnewebben weg langs de randen van het plafond. Poets alle deuren die uitkomen op de gang of de hal met de deurposten (vergeet ook de bovenkant van de deurpost niet. Poets de spiegels, stofzuig en/of dweil de vloer en je hal en voordeur zijn klaar om mensen te ontvangen.

Je voordeur en je hal zijn de eerste indruk die de mensen van je huis krijgen, maak hem dus gezellig maar zorg dat het ook allemaal goed schoon te maken en bij te houden is. Neem een hele week de tijd om deze dingen te doen, ga dus niet als een bezetene aan de slag zodat je het aan het eind van de dag weer beu bent, zet de kookwekker en werk maximaal een kwartiertje per dag in deze area, je zult zien dat je met een kwartiertje per dag een heel eind komt.