blog placeholder

In dit artikel geef ik tips over hoe je je baby kan helpen met het doorkomen van de tandjes en wat je kan doen tegen de pijn.

Jawel, het is zover. Kan je net een paar weken de hele nacht doorslapen omdat je baby geen nachtvoeding meer nodig heeft, komt het eerste tandje door…

Huilen, schreeuwen, complete drama’s voltrekken zich en kunnen de beginnende ouder tot wanhoop brengen…Maar hulp is nabij: hieronder vind je alle informatie en tips om deze periode goed door te komen:

 

Wanneer komt het eerste tandje door?

 Ergens tussen de 6e en 10e maand komt het eerste tandje door. Als je al snel begint met je baby vast voedsel te geven dan krijgt je kindje door het kauwen eerder z’n eerste tandje dan met gepureerd voedsel. Zie je na 8 maanden nog niets- geen zorgen, dat gebeurt vaker.

 

Hoe weet je dat er tandjes doorkomen?

Je baby is huilerig, moe, hij wil overal op bijten en kwijlt meer. Het tandvlees is rood en op het moment dat het tandje écht doorkomt wordt het tandvlees bleker: je ziet het tandje zitten!

 

 Hoe help je je baby met de pijn?

  • Troost: bij borstgevoedde kindjes: extra aanleggen biedt troost. Meer knuffelen troost je kindje natuurlijk ook.
  • Bijtringen: koop sowieso enkele bijtringen. Er zijn verschillende soorten in de winkel (drogisterij of babyzaak) verkrijgbaar. Je hebt “normale” bijtringen met zachtere en/of geribbelde delen die het tandvlees stimuleren maar ook geribbelde bijtringen die je in de koelkast of vriezer kan leggen. De kou helpt je baby! Een koud washandje om op te sabbelen vinden de meeste kinderen ook heerlijk.
  • Afleiding: neem wat meer tijd voor je kindje. Zing liedjes, lees een boekje voor of speel even met hem/haar. Afleiding helpt je kindje om niet aan de pijn te denken.
  • Tandenpoetsen: begin 1 keer per dag-bij voorkeur ná de laatste voeding met tandenpoetsen met een rubberen tandenborsteltje. Een tandenborstel met rubberen puntjes stimuleert het tandvlees, verlicht de pijn en helpt bij het doorkomen van de tandjes. (Voor tips over beginnen met tandenpoetsen: ik heb daarover een artikel geschreven!)
  • Slapen: pijn hebben is vermoeiend. Laat je kindje vaker slapen. Die rust heeft hij/zij echt nodig…en jij ook.

  

Wat als het allemaal niet helpt

Sommige kinderen kunnen niet omgaan met de pijn. Misschien krijgt je kindje koorts. Geef je kindje dan voor het slapen gaan een paracetamol zodat jij ook even kan slapen. Vertrouw je het niet? Wordt de koorts te hoog? Blijft je kindje krijsen van de pijn en helpen alle tips niet? Ga dan even langs je huisarts, want wellicht dat er iets anders aan de hand is.