blog placeholder

Voor velen een mysterie, voor andere iets waar ze dagelijks toegang tot hebben: Inspiratie

Een kapitein vaart alleen met zijn kleine vissersboot over een woeste, kolkende zee. Het onweert, stormt en de gevaarlijk hoge golven slaan over het dek heen.

De kapitein doet zijn grootste best om het schip de juiste koers te laten varen. Hij heeft een bepaalde locatie in gedachten waar hij naartoe op weg is maar de storm zorgt ervoor dat hij moet vechten om niet de andere kant op te varen.

 

Je denkt nu vast: Wat heeft dit met inspiratie te maken?

Het is heel simpel, laten we zeggen dat je een schrijver bent en dolgraag een goed boek wilt schrijven.

De locatie waar het bootje heen vaart is het doel dat je voor ogen hebt, je bent als de kapitein erg hardnekkig en egoistisch, het verlangen om er te komen is zo groot dat je alle andere mogelijkheden vergeet. Je moet en zal daar komen waarvan je weet dat het de juiste weg is.

De storm is de werkelijke inspiratie die zijn best doet zich aan je te tonen. De enige manier om geinspireerd te worden is door het stuur los te laten. Zet je ego aan de kant, geef je over aan de storm en je zal inspiratie vinden.

Geef je dus over. wees stil, luister, kijk om je heen. Alle ideeen bestaan al, ze zijn verweven door het universum en waaien om ons heen. Inspiratie is ook een woord voor inademen, lucht inzuigen. Zonder zuurstof kan een mens niet leven en zonder inspiratie kan een idee, een creatie niet ontstaan. 

Om geinspireerd te worden is het nodig stil te zijn, rustig adem te halen en je open te stellen.

Inspiratie komt vaak ook op momenten dat je niet bezig bent met het creatieproces, je bent stil en ontvankelijk. Je bent even bezig met iets anders zoals; muziek luisteren,een mooie film kijken of wandelen in de natuur. Maar het kan ook zijn dat je in de rij staat van een supermarkt, op de wc zit of bezig bent met koken.

Inspiratie

Praktische tips:

1. Gewoon aan de slag gaan.

Begin gewoon met het gene dat je wilt bereiken. Vraag je innerlijke critucus om zijn mond te houden en luister naar wat de muzen je influisteren. Het is niet erg als de eerste pagina's tekst niet perfect zijn, delete ze gewoon en ga verder! Denk niet te veel na maar laat je leiden. Beschilder je doek op gevoel en ga erover heen met een tweede laag als het je niet bevalt. Begin dus gewoon met tekenen, schilderen, boetseren of schrijven en wees niet bang voor mislukking. Luister naar je gevoel en niet naar je ego.

2. Laat je inspireren door anderen.

Als je een boek wilt schrijven is het verstandig eerst veel te lezen. Zo leer je hoe een boek in elkaar steekt en wat voor verschillende genres en mogelijkheden er zijn. Wil je een doek beschilderen? Bezoek een museum of schilder eerst iets na, zo krijg je technieken onder de knie. Wees niet bang dat je geen eigen ideeen kan verzinnen want bijna alle kunstenaars zijn begonnen met het natekenen van andermans werk! Laat je dus inspireren door bestaande dingen. Films, muziek, kunst, het kan vanalles zijn.

3. Houdt een dummy bij waarin je alles opschrijft en inplakt dat je inspireert.

Een inspiratiedummy is als het ware een dagboek waarin je alles opschrijft wat je te binnen valt. Je kunt er ook plaatjes uit tijdschriften, gedichten, tekeningen, foto's, textiel of kleurstaaltjes in plakken. Alles dat jouw creatieve hersenhelft kan voeden, dat de basis kan vormen voor een potentieel briljant idee. Probeer er regelmatig iets nieuws aan toe te voegen en blader erdoor heen als je inspiratie nodig hebt.

4. Verander gewoontes.

Sleur is een ware inspiratiekiller. Verander iets in je dagelijkse omgeving of routine waardoor je dingen anders gaat zien. Neem een andere route naar je werk, kook eens iets anders of ga uit eten. Stop even met televisie kijken of het nieuws volgen. Op vakantie voel je je vaak ontspannen en vernieuwd. Reizen is inspirerend omdat alles aan je omgeving anders is dan normaal, het trekt je uit je sleur. Een ommetje maken kan al helpen. Ga eens naar het bos voor een stevige wandeling en je zult merken dat je hoofd geleegt wordt. Het geeft je een nieuwe start en een boost van ideeen! 

5. Meditatie.

Als je mediteert kom je echt tot rust en stel je je gedachten open voor ideeen. Een perfecte manier om inspiratie te vinden! Ga ergens rustig zitten, concentreer je op je ademhaling, laat je gedachtes varen en laat het allemaal binnen stromen.

Wil je dus een bestseller schrijven of een prachtig schilderij maken?

Sluit je ogen, haal diep adem, zet je ego aan de kant en begin!

Succes!