blog placeholder

We hebben helder voor ogen hoe we het willen: onze kinderen moeten zelf hun speelgoed opruimen, altijd hun bord leeg eten en zelfstandig hun huiswerk maken. En dat allemaal graag zonder morren. Maar wat moet je doen om dat voor elkaar te krijgen?

Stap 1

Wees standvastig

Het is altijd weer hetzelfde liedje: de regels waar uw kinderen zich thuis aan moeten houden zijn duidelijk, maar ze naleven is er niet altijd bij. Waar gaat het fout? Wat veel ouders vergeten, is om hun zelfbedachte regels te handhaven. Gebeurt dat niet, dan trekken kinderen snel hun conclusie: kennelijk kan er toch doorgezeurd worden om je zin te krijgen. U hoeft echt geen kille ouder te zijn om als een autoriteit gezien te worden. Combineer duidelijkheid naar uw kinderen toe met aandacht en liefde. Bedenk dat een ouderschapsrelatie iets anders is dan een vriendschapsrelatie.

Stap 2

Geef aandacht

Straffen en belonen: het lijkt zo simpel en dat is het ook. Vertikt uw zoon of dochter het om zijn eigen kamer op te ruimen? Pas een treffende sanctie toe, die werkt namelijk bij alle leeftijden. Let maar op hoe snel de slaapkamer wordt opgeruimd als het favoriete speelgoed of de geliefde mobiele telefoon een dagje wordt afgenomen. Verbind dan wel een belonging aan positief gedrag. Dat hoeven echt geen cadeaus te zijn. Heeft uw kind gedaan waar u om vroeg, geef dan een compliment, een knuffel of iets lekkers. Dat motiveert uw kind om dit gedrag te herhalen.

Stap 3

Durf los te laten

Hoe kunt u erop vertrouwen dat uw kind zelfstandig zijn huiswerk maakt? Het doel van iedere ouder is om zijn of haar kinderen naar volwassenheid te leiden. er komt namelijk een moment dat ze oud genoeg zijn om hun eigen beslissingen te nemen en alle vrijheid te hebben om te doen en laten wat ze willen. Doet uw kind het goed op school, vertrouw er dan ook op dat het zijn huiswerk serieus neemt. Houd het communicatielijntje wel open en informeer dagelijks naar wat er op school speelt. Op deze manier kunt u hem of haar vanaf de zijlijn blijven stimuleren als uw kind last heeft van uitstelgedrag of ergens tegenaan loopt.

Stap 4

Manipuleer in uw voordeel

Een kind dat niet wil luisteren, kan het bloed onder je nagels vandaan halen. Begrijpelijk dat u zich dan getergd of geirriteerd voelt. Neem een time-out als dit gebeurt. Letterlijk. Tel tot tien, ga even naar de wc, stuur uw kind naar zijn of haar kamer of kondig aan dat u het er later nog over zult hebben. Boos worden, schreeuwen en vooral slaan is enorm slecht voor de onderlinge relatie. Kinderen zijn er meester in om hun ouders te manipuleren als ze hun zin willen hebben. Denk aan het kind dat zich huilend voor de voeten van een moeder werpt, midden in het gangpad van de supermarkt. Bedenk dat u uw kind even goed kunt 'manipuleren'. Trakteer het op lekkere cherrytomaatjes als het krijst om snoep. Stimuleer om het bord leeg te eten met  als vooruitzicht een toetje, en laat uw kind pas buitenspelen als de rommel is opgeruimd.

Stap 5

Geef het goed voorbeeld.

Een misverstand over opvoeden is dat het altijd makkelijk moet gaan. Het lijkt in eerste instantie heel leuk en gezellig om kinderen altijd maar hun zin te geven, maar verwacht niet dat ze naar u luisteren op de momenten waarop u dat per se wilt. Het begint met het goede voorbeeld geven. Wilt u dat uw kind groente eet? Eet zelf dan groente. Wilt u niet dat uw zoon of dochter rookt en drinkt? Doe dit zelf dan ook niet. Kinderen kijken naar hun ouders en kopieren hun gedrag. U bent het rolmodel.