blog placeholder

Een huis kopen in Belgie lijkt zeer aantrekkelijk, mede door de lage huizenprijzen. Maar is het nu wel zo voordelig om naar Belgie te verhuizen?

Belgie
Belgie is verdeeld in een Franstalig en een Nederlandstalig gebied. Het deel waar veel Nederlanders naartoe verhuizen is het Nederlandstalig deel. Ondanks dat Nederland en Belgie buurlanden zijn, zijn er toch grote verschillen tussen de twee landen. Wat direct opvalt als je over de grens heen rijdt, is dat de wegen in Belgie in slechtere staat verkeren dan in Nederland. Een tweede verschil is dat er in Belgie een stuk meer dure auto’s rondrijden. In Belgie is een auto een statussymbool. De meeste auto’s zijn na drie jaar dan ook ‘versleten’ en worden verkocht. Veelal gaan die auto’s in de handel en komen ze terecht in landen als Afrika. Een derde verschil wat kan worden opgemerkt is het verschil tussen de huizen. In Nederland wordt er veel meer aandacht besteed aan de buitenkant van de huizen en de tuin. In Belgie is dit, mits uitzonderingen, minder het geval.
Zo zijn er nog tallen van andere verschillen die beide landen kenmerken.

Wonen in Belgie
Het vinden van een betaalbaar huis zal in Belgie makkelijker zijn dan het vinden van eenzelfde soort huis in Nederland. De huizenprijzen in Belgie liggen lager dan in Nederland, maar in de grensregio is dit verschil aan het bijtrekken. Hoe verder in Belgie hoe verder de huizenprijzen dalen. Belgische banken geven over het algemeen een hogere hypotheek dan Nederlandse banken, wat nog een voordeel kan zijn om een Belgische hypotheek te nemen. Mensen die in Belgie wonen en in Nederland werken genieten nog een dubbel voordeel, omdat de hypotheekrenteaftrek voor mensen werkend in Nederland blijft gelden. Er zijn verder nog specifieke voordelen als een huis ouder is dan een paar jaar of als het huis een eerste huis is (klein beschrijf).

Leven in Belgie
Het leven in Belgie is verder te vergelijken met dat in Nederland. De taal in Vlaanderen is Nederlands. Over het algemeen zijn de supermarkten in Belgie een stuk duurder dan in Nederland. De producten die in de winkels worden verkocht zijn vergelijkbaar met deze in Nederland, mits kleine verschillen.
Het autorijden in Belgie moet je leren. Bij stoplichten gaan er verschillende richtingen tegelijk rijden en mensen rijden vlotter door.

School en studie in Belgie
Het onderwijs in Belgie staat goed aangeschreven. Kinderen zitten doorgaans wat langer op school. Over het algemeen wordt er meer verwacht van de kinderen in Belgie dan van de kinderen in Nederland. Ook de hogere studies worden goed aangeschreven. De naschoolse opvang is in Belgie goed geregeld en niet duur. Mede om deze reden zijn er veel Belgische tweeverdieners. Ook is het in Belgie meer gebruikelijk dan in Nederland dat kinderen op een internaat verblijven

Indien je twijfelt om naar Belgie te verhuizen, ga gewoon rondrijden door Belgie, winkelen, scholen bezoeken bij makelaars langs etc. Op die manier kan je een goede gefundeerde keuze maken. Wordt het Belgie of toch maar niet….