Na ongeveer 9 maanden zwangerschap en wachten tot het moment dat je je baby voor het eerst in je armen kunt sluiten, ben je dan toch echt de trotse ouder(s) van een nieuw persoon, je pasgeboren baby! Niemand krijgt bij zijn geboorte een gebruiksaanwijzing mee, dus het is een gloednieuwe ervaring bij iedereen. In het eerste levensjaar, leert je baby al een heleboel. In dit artikel kun je van maand 0 tot en met 12 lezen, wat je baby allemaal al kan rond die tijd. Het zijn natuurlijk allemaal gemiddelden en geen vaste richtlijnen. Het is alleen wel ontzettend leuk om elke keer als je baby een maandje ouders is geworden, de bijbehorende ontwikkelingen door te lezen en te vergelijken met de kunsten van je eigen kindje.
Je baby in maand 0
Als je baby een paar dagen oud is, kan hij waarschijnlijk zijn hoofdje korte tijd optillen als hij op zijn buikje ligt, aan beide kanten van zijn lijfje zijn armpjes en beentjes even goed bewegen en een zicht hebben van een afstand van ongeveer 25 centimer.
Als je baby net geboren is en zijn haarheel dun is, kunnen de bloedvaten en zelfs de hartslag bij de fontanel (het zachte plekje boven op het hoofd van je baby), heel duidelijk te zien zijn. Hierdoor kan je baby een bleekroze voorkomen hebben, zelfs bij donkere baby’s. De huis is bijna altijd bedekt met restanten van de vernix caseosa, dit lijkt op een kaasachtige substantie. Hiermee wordt de huid van de foetus beschermd als hij nog in het vruchtwater drijft. Bij een wat latere geboorte is het meeste hiervan al verdwenen. Veel baby’s zijn ook nog bedekt met donzig nesthaar op de schouders, rug, voorhoofd en de wangen. Dit is meestal na enkele weken verdwenen. Door een extra hormoonstoot bij de bevalling hebben de meeste baby’s, zowel jongens als meisjes, vaak opgezwollen borstjes en geslachtsdelen. Deze uiterlijke kenmerken zullen allemaal na enkele weken verdwijnen en dan ziet je baby er helemaal uit als de mooiste baby van de wereld! Dat vond je waarschijnlijk al meteen!
Je baby in maand 1
Aan het eind van de eerste maand kan je baby waarschijnlijk, wanneer hij op zijn buik op een vlakke ondergrond ligt, zijn hoofd even op tillen. Ook kan hij nu zijn oogjes gericht houden op een gezicht. Hij zal misschien reageren op toespreken of op het geluid van een bel. Hij zal misschien reageren door bijvoorbeeld te bewegen, stil te gaan liggen of te gaan huilen. Als je de aandacht hebt van je baby, kan hij als je op een afstand van ongeveer 30 cm een voorwerp langzaam heen en weer beweegt, zijn hoofd over minstens 30 graden meedraaien wanneer hij op zijn rug ligt. Hij kan zijn stem op een andere manier dan alleen huilen gebruiken, bijvoorbeeld door te kirren. Ook zal hij misschien naar je teruglachen, geweldig toch?!
Doordat de hormonen van de mama ook nog door de bloedbanen van je baby circuleren, kan uw baby last hebben van een soort acne op zijn huid, dit is heel normaal en verdwijnt vanzelf weer. Doordat je baby gewend is aan de geluiden om zich heen van toen hij nog in de buik zat, kan het zijn dat hij helemaal niet reageert wanneer de hond ineens keihard begint te blaffen of de stofzuiger plotseling met een enorm kabaal aan wordt gezet. Dit is dus geen aanwijzing voor een eventuele gehoorafwijking. Als je je een beetje zorgen maakt over het gehoor van je baby kun je de volgende test proberen: klap in jehanden achter het hoofd van je baby en kijk of hij reageert, maak je geen zorgen als dit niet meteen gebeurt, probeer het later gewoon nog eens. Als hij helemaal niet op geluiden reageert, dan kun je altijd overleggen met je arts.
Door het nog niet volgroeid zijn van de sluitspier tussen de slokdarm en de maag, kan het voorkomen dat je baby af en toe moet spugen. De ene baby doet dit na elke voeding, de andere baby nooit of vrijwel nooit. Dit lijkt altijd meer dan het in werkelijkheid is, omdat de voeding die terugkomt vermengt is met een grote hoeveelheid speeksel. Geen zorgen maken dus! Baby´s die veel huilen en moeilijk slapen, kunnen worden ingebakert. Dit is om het effect van de geborgenheid van de baarmoeder na te bootsen. Het is immers een enorme overgang in één keer naar de koude buitenwereld. Ook bij baby´s met darmkrampjes kan dit soms helpen. Lekker wandelen met je baby, wanneer je baby nog maar een paar dagen oud is? Ja hoor, dat mag zeker. Trek je niets aan van de bakerpraatjes van anderen, die zijn inmiddels gelukkig al lang uit de wereld geholpen! Wat is er nou fijner, dan als trotse ouder achter de kinderwagen een heerlijk frisse wandeling te maken? De buitenlucht is in de meeste gevallen juist gezond voor zowel jou als je baby. Zorg gewoon voor extra kleding om mee te nemen, voor het geval het buiten koud is of misschien gaat worden. Wanneer je ook nog een windscherm op de kinderwagen hebt bevestigt, ben je overal op voorbereid en klaar om te wandelen, genieten maar!
Je baby in maand 2
Als je baby op zijn rug ligt kan hij waarschijnlijk zijn hoofd tot 45 graden optillen. Misschien kan hij zelfs zijn hoofdje even op eigen kracht overeind houden, wanneer hij goed wordt ondersteund. Als je een klein voorwerp in zijn buurt houdt, zal hij deze misschien opmerken en er naar proberen te reiken. Heel misschien zou hij het zelfs kunnen pakken, maar dit is meestal pas als hij een paar maanden ouders is. Maar toch, wie weet? Zijn handjes balt hij niet meer constant tot vuistjes, maar oefent door zijn handjes steeds vaker open te doen. En weer dicht, en weer open, en weer dicht enz. Als je tegen hem praat zal hij misschien proberen wat geluidjes terug te maken. Dit zijn dan wel korte, onverstaanbare geluidjes. Met als voorkeur de klinkers a, oe, e en o. Maar als ouder ben je dan al apetrots!
Misschien herinner je het nog wel van toen je zwanger was. Zwangere vrouwen, die elkaars dikke buiken met elkaar vergelijken. Nou, zo gebeurt dat dus ook met baby’s. “Die van jou is toch ook al 3 maanden? Nou dan moet hij toch echt al wel terug kunnen brabbelen hoor. Die van mij kan dat allang!” zullen sommige moeders roepen. Laat je vooral niet van de wijs brengen door wat andere mensen beweren. Ook dit artikel bevat ontwikkelingskenmerken, die afgeleid zijn van gemiddelden en vooral leuk om te lezen en je baby te herkennen in de sprongen die elke maand worden gemaakt in de ontwikkeling van een mens in zijn eerste levensjaar. Dit betekent dus, dat het geen feiten zijn van wat je baby zou moeten kunnen na zoveel maanden. Als je dit serieus als richtlijn zou nemen, dan zou je je echt alleen maar onnodig zorgen gaan maken. Daardoor kun je je gestresst en ongelukkig gaan voelen op de lange duur, dus… niet doen!! Net zoals iedere zwangere buik, is ook iedere baby anders. Ieder mens is immers uniek en dat is nou juist zo bijzonder en dé reden om hierover te schrijven!
Je baby in maand 3
Als je je baby op zijn buikje legt, is hij waarschijnlijk in staat om zijn hoofd maar liefst 90 graden op te tillen. Als er iemand vlak langs hem loopt, zal hij proberen diegene met zijn ogen te volgen. Eventjes maar, want lang houdt hij dat natuurlijk nog niet vol. Ook een speeltje dat je op ongeveer 30 cm van zijn gezicht houdt, zal hij proberen te volgen door met zijn hoofd heen en weer te bewegen. Dit is vaak aan het eind van de derde maand en hierbij moeten ze eigenlijk nog wel op de rug liggen. Het kan zijn dat je baby reageert op een verandering in een gezichtsuitdrukking. Soms kan het zelfs al voorkomen, dat je baby spontaan, hardop begint te lachen. Geweldig natuurlijk! Probeer je baby eens op schoot te laten zitten, heel gezellig, maar dan moet je hem wel heel goed ondersteunen. Dat doe je hoogstwaarschijnlijk natuurlijk automatisch nog wel, maar voor alle officieelheid zetten we het er toch nog maar even bij. Met zijn mond kan hij het beste voelen en daarom steekt hij alles wat hij kan in zijn mond. Oppassen dus met kleine voorwerpen! Het scheelt, dat hij die nog niet op kan pakken, nu nog niet tenminste…
Je baby in maand 4
In deze maand kan je baby dan waarschijnlijk toch écht iets vast pakken met zijn handjes en heen en weer bewegen. Bijvoorbeeld een rammelaar. Als je deze losjes in je hand houdt, zal hij die waarschijnlijk af pakken en in zijn mond steken. Hij kan hierbij gaan gieren van plezier. Hij zal waarschijnlijk nu beginnen lettergrepen te zeggen, zoals dadada, papapa, mamama, baba. Als hij een bekende stem hoort, zoals die van papa en mama dan zal hij zijn hoofd naar je toe draaien. Boze en blije gezichten zal hij gaan herkennen. Dus be happy! (Als het even kan natuurlijk) Als je je baby in zithouding trekt, kan hij zijn hoofd rechtop houden. Als je hem in buikligging legt, kan hij op zijn uitgestrekte armen steunen. Als hij dan lacht lijkt het net of hij zegt:”Dit is leuk! Kijk eens wat ik al kan, sterk ben ik he?!” Met een beetje fantasie natuurlijk. Wil je baby opgetilt worden, dan zal hij misschien al zijn armen naar je uitstrekken. Handig, zulke lichaamstaal. Steeds meer en meer zul je merken, dat je baby je duidelijk kan maken wat hij wil.
Samen bezig zijn versterkt de band. Denk maar aan samen liedjes zingen, boekje kijken, knuffelen, voeden of misschien samen naar een cursus babymassage. Dit is naast dat het gewoon heel gezellig is om hier samen met je baby aan deel te nemen, ook nog eens bevorderlijk voor de groei en ontwikkeling van te vroeg geboren baby’s. Bij baby’s die de volledige 40 weken hebben doorgebracht in de baarmoeder, heeft dit geen bewezen invloed op de groei en ontwikkeling, maar gezond voor lichaam en geest zal het vast en zeker zijn. Houdt de eventuele oefenklasjes of babygymnastiek vooral informeel. Het is natuurlijk niet écht nodig voor een goede ontwikkeling, maar meer gewoon harstikke leuk om samen met je baby, actief dingen te ondernemen. Voor jezelf kan het ook nog eens heel gezellig zijn, om in zo’n klasje met andere (kersverse) moeders samen iets te doen en zonder dat iemand er zich aan zal storen, eindeloos doorpraten over jullie baby’s.
Je baby in maand 5
Wanneer je baby ongeveer 5 en een halve maand oud is, zal hij heel misschien even kunnen zitten zonder steun. Dit komt zo vroeg al echt heel weinig voor, dus maak je niet ongerust wanneer het nog máánden duurt, voordat jouw baby zelfstandig rechtop kan blijven zitten. Het komt heel vaak voor, dat baby’s dit pas zo rond de 8ste tot de 10e maand kunnen. Hij kan nu waarschijnlijk wel op eigen kracht zijn hoofd recht houden, wanneer hij in zithouding wordt neergezet/vastgehouden. Als je baby nieuwschierig is naar een stem die hij hoort, dan draait hij zich in de richting waar het geluid vandaan komt. “Dat is interessant”, denkt hij. “Kan ik dat ook?” Vervolgens zal hij wellicht proberen om terug of mee te brabbelen. Deze klanken lijken zo ongeveer op een lettergreep, maar vraag niet welke. Elke baby maakt zijn eigen unieke brabbelcreaties. Heel schattig en wat gaat die ontwikkeling toch snel, zo bijzonder toch?
Rond de vijfde maand beginnen sommige ouders met het geven van vast voedsel. Er zijn ook ouders die liever wachten tot na de 6de maand, maar in principe is je baby er al aan toe wanneer hij ‘hapbewegingen’ begint te maken. Dit is geen moeten, maar willen rond deze maand. Voor velen is dit hét moment, de nieuwe mijlpaal waar ze op gewacht hebben. De camera wordt er bijgepakt en…. smeren maar!!! Je baby kent dit natuurlijk niet. Hij spuugt het hoogstwaarschijnlijk weer uit, met een vieskijkend gezichtje. Bwééhhh! Helaas, geen ondergesmeerde muren en een tevreden, verlekkerd kijkende, smakkende baby. Heb geduld ouders. Al gaat dat eerste jaar nog zo snel voor je gevoel, toch kunnen sommige dingen echt een kwestie van wachten zijn. Tja.. wachten duurt nou eenmaal best lang af en toe.
Je baby in maand 6
Je baby kan nu waarschijnlijk zelfstandig rechtop blijven zitten. Geen ondersteuning meer nodig van papa of mama dus als hij wil zitten, maar wél wanneer hij rechtop wil staan. Als je je baby rechtop houdt, dan kunnen zijn beentjes al wel een klein beetje ondersteuning bieden aan zijn lichaam. Schuivend over de grond, op zijn rug of buik, kan hij zich voortbewegen naar een speeltje of iets anders waar hij graag naar toe wil. Bijvoorbeeld een koekje, die hij nu al zélf kan eten. Kleine voorwerpen pakt hij op met zijn vuistje. Dingen die hij in zijn handjes heeft, pakt hij over van het ene naar het andere handje. Dit is een nieuwe oefening voor alwéér een nieuwe sprong in zijn ontwikkeling.
Modieuze schoentjes staan natuurlijk super schattig, maar in dit stadium van zijn ontwikkeling zijn blote voetjes het beste. Rond deze periode kan je baby ook nog niet lopen, dus hij heeft ook nog geen beschermende schoenen hiervoor nodig. Dat komt allemaal later nog wel. Eigenlijk dus nog lekker makkelijk nu.
Je baby in maand 7
Je kunt samen met je baby ‘kiekeboe’ gaan spelen. Dit zal hij vast geweldig vinden. Hierdoor leert hij ook, dat wanneer je even weg bent, je ook weer terugkomt. Jonge kinderen kunnen namelijk behoorlijk angstig worden, wanneer hun vader of moeder vertrekt zonder hun. Je baby brabbelt gezellig met je mee en oefent ondertussen met verschillende toonhoogten en geluidssterkten. De woordjes die hij brabbelt lijken af en toe steeds meer op papa en mama. Dit valt je natuurlijk meteen op als ouder zijnde. Al voeg je als ouder meestal net een beetje extra fantasie hieraan toe, toch kun je echt al wel merken dat de woordjes steeds meer en meer hun echte betekenis beginnen te krijgen.
Als je overdag werkt en je kind dan bij de oppas verblijft, kan hij zich de hele dag goed hebben gedragen, maar zodra jij de deur binnenkomt een gigantische dirftbui krijgen. Hoe jong ook, kinderen weten vaak precies hoe ze in moeten spelen op jouw schuldgevoelens. Zo zorgen ze er zelf wel voor, dat ze een flinke portie extra aandacht en liefde krijgen, wanneer jij weer thuiskomt. Heel vleiend dus eigenlijk, maar na een hele dag werken kan het soms behoorlijk vervelend zijn. Vooral als je vermoeid bent, of je hebt een lange werkweek gemaakt en bent dus veel van huis geweest, kan je je hierdoor behoorlijk verdrietig voelen. Je kind probeert je immers het idee te geven, dat je hem in de steek hebt gelaten. Dit is een hele natuurlijke reactie van jou als ouder en bij je kind zit het er gewoon in, ze vragen immers altijd om zoveel mogelijk aandacht van jou. Voel je dus niet schuldig. Je werkt immers om je gezin te onderhouden en hierdoor wordt iedereen uiteindelijk gelukkig.
Je baby in maand 8
Je baby wordt steeds groter en groter. Hij kan zich nu misschien al optrekken tot hij staat, vanuit een zithouding. Kleine voorwerpen pakt hij al met zijn duim en wijsvinger van de grond en de woordjes papa en mama worden af en toe spontaan door de kamer geroepen. Hij is ook al een stuk mobieler nu hij zichzelf kan voortbewegen door te schuiven en op de door hem gewenste plaats op de grond, rechtop te gaan zitten.
Het geven van de eens zo enthousiast aangeboden fruit- en groentehapjes, zijn inmiddels een stuk minder aantrekkelijk geworden voor jou als ouder. De strijd die het voeren van deze smakelijke traktaties met zich mee kan brengen, van complete smeer-het-huis-er-zoveel-mogelijk-onder-spelletjes, tot extreme driftbuien van je baby, is niet altijd zo gezellig meer. De camera wordt er niet meer ruim van te voren voor klaargezet en ook je bent meestal blij, als de inhoud van het bordje of potje volledig in de maag van je baby is beland.
Je baby in maand 9
Als je baby zich aan de rand van de tafel vasthoudt, dan kan hij zelfstandig erom heen lopen. Het kan ook zijn, dat je baby dit pas over een paar maanden ontdekt. Ieder op zijn eigen tempo. Misschien liggen zijn interesses wel heel ergens anders op dit moment, logisch dat de daarbijbehorende vaardigheden eerst aan de beurt zijn om te leren. Heel leuk om te zien is, wanneer je kind lacht en klapt in zijn handjes van plezier. Je kunt je baby nu ook gaan leren om ‘dag’ te zwaaien met zijn handje. Dit doet vast en zeker menig mensenhart smelten, wanneer je kleine wondertje beleefd naar ze zwaait bij het weg- of voorbijgaan. Wat zul je weer trots zijn! Het woordje ‘nee’ komt langzaam maar zeker in beeld bij je kindje. Begrijpen doet hij het steeds meer, maar ernaar luisteren is voorlopig nog niet voor hem weggelegd. Het is een algemeen gegeven, dat veel kinderen daar lange tijd problemen mee lijken te ondervinden. Met kúnnen heeft dit op een gegeven moment alleen niets meer te maken. Ja het kúnnen ontwijken van het woordje ‘nee’ daar worden ze wel steeds beter in. Hmmm… vreemd.. of toch niet? Dat deden wij zelf vast nóóit toen we nog kind waren. Het hoort er allemaal bij en achteraf zijn de meeste dingen eigenlijk toch best wel grappig.
Je baby in maand 10
Je kunt je baby stimluren in het leren lopen, door tafels en stoelen in de kamer zó te plaatsen, dat hij zich makkelijk van het ene naar het andere meubelstuk kan verplaatsen, door zich met zijn handjes aan de randen vast te grijpen. Misschien kan je baby zelfs al lopen aan één hand en/of los staan. De woordjes papa en mama worden nou soms al tegen de juiste persoon gezegd.
Als je nog borstvoeding geeft, kan het voorkomen dat je baby ineens niet meer wil. Of misschien twijfel je zelf ook wel, of je nog door wilt gaan of niet. Borstvoeding is inderdaad het beste voor je kind, maar tegenwoordig is kunstvoeding (bij 10 maanden eet hij inmiddels ook al de ‘gewone’ verse maaltijden mee) zo zorgvuldig samengesteld en gekeurd, dat ook deze voeding gezond en toereikend is voor je baby.
Je baby in maand 11
Je baby is in deze eerste 11 maanden van zijn leven al zoveel gegroeid en ontwikkeld, dat er steeds minder aan toe te voegen is. Het kan zijn, dat je baby (inmiddels bijna dreumes) al meerdere woordjes begint te leren zeggen. Of misschien nog helemaal niet. Veel kinderen doen dit pas rond de 14e maand van hun leventje. Uit dit artikel blijkt wel, hoeveel dingen er zijn om te leren in korte tijd voor je baby. Het is dus ook heel begrijpelijk, dat niet alles in één keer eigen kan worden gemaakt. Dat zou emotioneel ook niet goed komen met je kind. Veel te veel informatie. Hij kan inmiddels waarschijnlijk eventjes los staan, iets netjes met duim en wijsvinger oppakken en rond de tafel lopen. Dit natuurlijk met het onmisbare vallen en opstaan. Hierdoor leren ze alleen maar weer meer en meer.
Je baby in maand 12
Alweer een heel jaar voorbij. Het allereerste jaar van een mensenleven. Je baby is nu geen baby meer, maar een dreumes. Daarma wordt hij een peuter en daarna een kleuter, enz. Dit artikel is maar een kleine greep uit het leven van een baby van 0 tot 12 maanden oud en dit al behoorlijk wat om te ontwikkelen in een jaar tijd. Een drukke, maar vooral hele mooie en bijzondere periode om mee te maken als ouder zijnde.