blog placeholder

Tegenwoordig willen peuters steeds meer hun zin hebben en ouders weten niet altijd hoe ze hiermee om moeten gaan. Kinderen van anderhalf tot 3 jaar proberen hun grenzen te verleggen en hun ouders uit te dagen. Maar hoe gaan we hiermee om? Moeten we strenger zijn, moeten we ze hun zin geven? Of moeten we proberen een tussenweg te vinden? Wat voor gedrag kom je allemaal tegen en wat zijn de fases? Lees hieronder meer over opvoeding van peuters en weet dat het niet alleen jouw kind is maar dat alle kinderen zo zijn.

Jouw baby is geen baby meer maar een peuter met een eigen wil. Hij kan inmiddels lopen, rennen en zelf springen! Hij wil alles weten en wil steeds meer zelf doen. Je mag hem bijna niet meer helpen. Anders wordt hij boos. Het is goed dat hij zelf zoveel wil doen en dat hij zelfstandig wordt, maar jij bent nog steeds belangrijk.

Alles leren ze van de ouders. In principe imiteren peuters alles na wat ze zien. Dus houdt daar vooral rekening mee. Soms heb je het zelf niet in de gaten.

Soms zit het even niet mee en werkt je kindje alleen maar tegen. Het lijkt of je geen vat meer op hem hebt. Hij blijft gillen en schreeuwen. Alles wat je probeert dat helpt niet. Hij stopt maar niet met krijsen. Het enige wat je op dat moment het beste kan doen is hem even laten uitrazen. Kinderen raken snel gefrustreerd. Soms proberen ze wat en het lukt niet meteen, of ze krijgen hun zin niet of noem maar op. Alle kleine dingen kunnen snel irriteren. Het belangrijkste is dat jij het hoofd koel houdt. Laat je kindje niet zien dat het invloed op je heeft. Er zijn een paar manieren om dat te doen. 1 is negeren. Schenk hem geen aandacht. Dan gaat hij zelf zien dat het allemaal niet werkt. 2. Geef hem even straf. Zet hem in een hoekje alleen en laat hem daar even z’n gang gaan. Let wel dat hij niet van die plek af mag en zeg hem dat hij straf heeft en dat hij pas weer mag spelen als hij stil is. 3. En als het echt niet werkt dan kan je hem nog altijd even in bed leggen. Maar wel erop wijzen dat hij niet lief is . Meestal gaan ze dan nog even tekeer en stoppen dan. Want ze willen alles behalve naar bed. Vaak zijn ze ook wat moe en vallen ze door het gehuil even in slaap. Blijf wel in de buurt, want als ze zo tekeer gaan kunnen ze zichzelf ook nog wel eens bezeren! Wanneer de bui over is geef je peuter dan een knuffel en zeg dat je van hem houdt en dat hij ook lief kan zijn. Kinderen willen eigenlijk alleen maar aandacht. Dus zorg ervoor dat je altijd even tijd vrij maakt om te spelen en aandacht aan je kind te geven.