Ieder jaar op 14 februari vieren we Valentijnsdag. Op Valentijnsdag laten geliefden, al dan niet anoniem, aan elkaar weten dat ze (nog steeds) van elkaar houden. Dit doen zij door het aan elkaar schenken van romantische cadeaus, bloemen of kaarten, daarbij geïnspireerd door de zinderende erotiserende romantische zweem die tegenwoordig om Valentijnsdag heen hangt veroorzaakt door de bijzonder aantrekkelijke en in zijn tijd zeer bekende Italiaanse acteur Rudolph Valentino*.
*Rudolph Valentino:
Rudolph Valentino was een Italiaanse acteur. Zijn echte naam was Rodolfo Alfonso Raffaello Piero Filiberto Guglielmi. Valentino wordt gezien als een van de eerste sekssymbolen, hij werd wel “The Great Lover” (De grote minnaar) genoemd. Hij werd geboren op 6 mei 1895 in Castellaneta (Italië) en stierf op 23 augustus 1926 in New York City (VS).
Valentijnsdag:
In tegenstelling tot wat over het algemeen gedacht wordt is de bijzonder aantrekkelijke Italiaanse acteur Rudolph Valentino niet de naamgever van Valentijnsdag . De werkelijke naamgever van Valentijnsdag is Paus Gelasius die in het jaar 496 de datum 14 februari uitriep tot de dag van de Heilige Valentijn. De heilige Valentijn was een martelaar uit de derde eeuw die door de Romeinen werd gemarteld en onthoofd tijdens de christenvervolgingen.
Het ontstaan van de Valentijnskaart:
De huidige manier waarop we Valentijnsdag vieren is begonnen met het anoniem versturen van een Valentijnskaart naar je geheime liefde. Deze traditie is ontstaan naar aanleiding van de legende van de Italiaanse bisschop Valentinus. Volgens deze legende kwam er in de tijd van de Romeinse christenvervolgingen een verliefd jong paar bij bisschop Valentinus met het verzoek om hen te trouwen. Volgens de toentertijd geldende wetten was dit te strengste verboden omdat de man een Romeinse soldaat was en de vrouw een christen. Bisschop Valentinus besloot echter om de twee geliefden wel in de echt te verbinden voor God omdat hij de liefde tussen de twee jonge mensen zwaarder vond wegen dan de wetten van de Romeinse keizer. Na het voltrekken van dit huwelijk kwamen er meer gemengde paren bij bisschop Valentinus die hij ook in de echt verbond tot bisschop Valentinus op een dag werd aangegeven en gearresteerd. Omdat hij toen hij voor de keizer geleid werd de keizer probeerde te bekeren tot het christendom voelde deze zich zo beledigt dat hij bisschop Valentinus op 14 februari liet martelen en onthoofden. Volgens de overlevering wist bisschop Valentinus vlak voordat het vonnis werd uitgevoerd de gevangenisbewaarder nog een briefje te geven voor zijn dochter met de tekst “Van je Valentinus”. Dit briefje was dus de eerste Valentijnskaart.
Wat deed ik vandaag met Valentijn?
Valentijnsdag is niet meer, zoals in het begin, alleen de dag waarop geheime geliefden elkaar anoniem een kaartje sturen maar een dag waarop iedereen elkaar romantische cadeaus, bloemen of kaarten geeft. Ik heb daarom vanochtend toen mijn vrouw, waar ik al 30 jaar verliefd op ben, nog lag te slapen naar de winkel gegaan en heb twee bossen rode rozen en 1 apart verpakte witte roos, met een klein rood hartje midden in de knop geplaatst, gekocht. Daarna kocht ik bij de bakker een paar verse croissants. Thuisgekomen heb ik twee grote rode kartonnen harten geknipt met daarop “Ik hou nog steeds heel veel van jou!” en “1 tint rood maakt de liefde groot”. Het ene hart plakte ik op de koker van de witte roos met het rode hartje en de ander zette ik op een stokje geplakt in de grote bos rode rozen. Ik legde de croissants in een mandje met onderin een rood servet. Dit alles plaatste ik op ontbijttafel met een glas verse jus d’orange, een vers kopje koffie. Om het geheel te completeren startte ik toen mijn vrouw naar beneden kwam een romantische cd van Enrique Eglesias. En toen, Happy valentine………..