blog placeholder

Ben je ook benieuwd hoe ze in het buitenland naar Nederland(ers) kijken. Wat valt ze op aan Nederland(ers)? wat vinden ze leuk? wat niet? Nederland wordt vergeleken met andere landen in de buurt. Hoe komen we er vanaf? In dit artikel vind je een korte impressie. Laat aub weten of dit een leuk onderwerp is, want ik heb nog meer materiaal voor een artikel.

Nederlanders worden gezien als “pro europa” en in vergelijking met fransen of Britten niet als nationalistisch. Nederlanders zien de kansen van europa zonder de eigen waarde daarvoor op te hoeven geven. Ze zien hechten wel –maar matig- aan hun eigen taal, geschiedenis en cultuur en kijken vooral naar de toekomst.

Het wegennet wordt goed gevonden en planologisch goed georganiseerd. De macht van de fietser wordt opvallend genoemd. gemiddelde bestuurder van een auto wordt rustig en kwalitatief goed gevonden. Fietsers daarentegen worden veel te machtig genoemd en een schrik op de weg. Overal moet je oppassen niet te worden aangereden (dit heeft vooral betrekking op de Randstad en grote steden)

 

Van Nederlanders wordt gevonden dat ze erg open en tolerant zijn. Eigenlijk “mag” alles zolang het maar bijdraagt aan de collectieve som van de gezelligheid. Dat er geen goede Engelse vertaling is, zou komen omdat Engelsen niet gezellig zijn en er dus ook geen woord voor nodig hebben.

Van het straatbeeld wordt gevonden dat er (te) weinig sportwagens en andere extravagante auto’s rondrijden, waarschijnlijk  te wijten aan het idee dat gewoon gek genoeg is en “waarom geld uitgeven als een goedkopere versie hetzelfde resultaat oplevert: van A naar B komen”.

 

Zijn Nederlanders gierig? Nee zo wordt dat niet gezien. Zuinig? Komt meer in de buurt maar treft het ook niet. Wel praktisch, economisch en redelijk ingesteld. Zo vinden ze dat Nederlanders makkelijk de kosten delen (uitgaan bijvoorbeeld) of een bijdrage leveren (aan bijvoorbeeld een gezamenlijk cadeau) of op hun beurt een rondje geven. Andere nationaliteiten zijn soms jaloers op die instelling en worden geremd –als ze al dezelfde ideeën zouden hebben. (want er wordt gezegd: dat zou nooit in me opkomen!)- door sociale stigma’s.

 

Ook op het uiten van emoties wordt weer gezegd dat het gematigd is –net als alles-. Niet heel boos, niet heel verdrietig, niet heel blij, niet heel uitbundig. Maar er zijn een paar uitzonderingen zoals het voetballen, schaatsen etc. Alles oranje, hossen en juichen! Ze kunnen het wel, ze doen het alleen niet veel.

 

Ook wordt gezegd dat Nederlanders handig zijn met internet en computers. In vergelijking met de landsgrootte zijn we vrij bekend op internet en zo wordt bijvoorbeeld de kwaliteit van de websited hoog gevonden. De uitleg die daaraan wordt gegeven is dat computers passen bij de insteek van logica, de praktische instelling en de brede kennis van de Engelse taal.

 

Ik heb zelf meerdere keren in het buitenland gewoond en gewerkt en er is veel over te schrijven. Laat even weten of daar behoefte aan is.