blog placeholder

2013-02-13 Ja hoor, morgen is het weer zo ver! Valentijnsdag staat weer voor de deur. Hoewel deze bijzondere dag al erg lang bestaat, wordt er pas enkele tientallen jaren uitgebreid aandacht aan besteed. Maar welke zot heeft deze dag van de liefde nu eigenlijk bedacht? 

In elke etalage rode harten, beertjes, chocola. Je kan het zo gek niet bedenken of de weken voor Valentijn vind je het in de winkels. Elke winkelier verdient een goudmijn aan deze traditie, want ja.. wie kan er nu achterblijven om zijn of haar grote liefde te verrassen met een grote bos rozen of lekkere chocola? En geef toe, het ziet er wel erg gezellig uit, al die rood uitslaande etalages. En al ben je vrijgezel en heb je geen zin in een nieuwe liefde, die chocola lus je zonder iemand anders ook wel! Maar goed, waar komt Valentijnsdag eigenlijk vandaan? Ik zal het je vertellen. 

Meneer Valentijn

Over het ontstaan van Valentijnsdag zijn grote vraagtekens geplaatst. Er doen namelijk meerdere verhalen de ronde die niet allemaal bij elkaar aansluiten. Maar dat ene meneer Valentinus er wat mee te maken heeft is vrijwel zeker. In de derde eeuw na Christus was er een priester of bisschop die Valentinus heette, vandaar de naam Sint Valentijn. In die tijd werden huwelijken alleen gesloten als er aan bepaalde voorwaarden werd voldaan, alles moest volgens het boekje. Het gerucht gaat dat er een heidense soldaat wilde trouwen met een christelijk meisje en dat zij naar Sint Valentijn toekwamen. Officieel mochten ze niet trouwen, maar Sint Valentijn vond liefde belangrijker dan de normen van die tijd en trouwde hen. Hierdoor werd de beste man gevangen gezet en hij stierf op 14 februari in het jaar 269 na Christus. Maar niet voordat hij verliefd was geworden op de dochter van de gevangenenbewaarder en haar een briefje toegestopt had dat ondertekend was met ‘Van je Valentijn’. Vandaar dat deze dag Valentijnsdag genoemd wordt. Of dit verhaal nu helemaal klopt of niet, het feit is dat er iemand was die liefde belangrijker vond dan de regels vanuit de maatschappij. Pas in 496 werd deze dag officieel uitgeroepen tot Valentijnsdag, namelijk door Paus Gelasius. Sindsdien staat ook de roos symbool voor liefde. Dit komt voort uit het feit dat Sint Valentijn mensen een bloem gaf als zij hem om raad kwamen vragen. Of dit altijd rozen waren is niet bekend, maar rozen zijn wel toepasselijk aangezien rood de warme kleur van de liefde is. 

Nederland

Hoewel Valentijnsdag al een paar duizend jaar oud is, werd deze dag pas veel later in Nederland bekend. In de jaren vijftig van de 20e eeuw kwam het bestaan er van pas aan het licht in Europa. Engeland en de VS kenden het al wel een paar eeuwen. Hier stuurden mensen elkaar al kaarten vanaf de 18e eeuw! In Nederland is de dag pas officieel geworden in 1949 en dat heeft wel een heel speciale reden. Zoals je weet is Nederland bekend om de bloemenhandel. Nu was het in die tijd zo dat de export naar Amerika erg goed liep, maar de binnenlandse vraag naar bloemen afnam. Daarom bedacht een bestuurslid die in Amerika was geweest om een nationale bloemendag in te voeren, zodat ook de Nederlanders weer bloemen zouden kopen. Dit werd dan natuurlijk Valentijnsdag, omdat de Amerikanen elkaar op deze dag bloemen stuurden. Zo zie je maar weer dat de dag in Nederland niet gewaardeerd werd om de liefde, maar puur uit economisch belang! Gelukkig is dat idee inmiddels lang verleden tijd en sturen elk jaar vele jonge mensen geschenken naar elkaar. En al ben je geen 20 meer maar 65… Doe eens gek en verras die lieve buurman aan de overkant!!