blog placeholder

Kun je aan je handen zien wanneer je laatste uur slaat? Of je binnenkort een nieuwe liefde vindt? Of je rijk wordt? Nee, niet echt… Maar aan je handen kun je meer zien dan je denkt! Het verraad je persoonlijkheid, verborgen talenten en zwaktes. Altijd al willen weten wat jou handen je te vertellen hebben? Lees hier een korte samenvatting over handleeskunde!

Handleeskunde of Chiromantie is het eeuwenoude vak om handpalmen te lezen. Het dateert naar schatting uit de derde eeuw v. Chr. en komt uit China. Niet lang daarna werd het beschreven in de Shastra uit India. Geschriften die ook de Veda's heetten. In de Veda's staan ook lezingen van het hoofd, de borst en voeten(gelaatkunde).

Er zijn vijf basis handtypes:

Vierkante handen. Heb je handpalmen met een vierkante vorm? En zien je vingertoppen er ook vierkant uit? Dan ben je een praktisch type. Geordend, stabiel en voorzichtig met geld. Je hebt respect voor orde en gezag maar kan niet tegen bureaucratie…

Je bent een harde werker. Waarschijnlijk buitenshuis in de natuur of binnen met computers. Een negatief punt alleen is dat je te veel regelt en organiseert en daaroor vaak terrecht komt in saaie baantjes met steeds dezelfde werkzaamheden… Je kunt veel meer dan dat.

Spatelvormige handen. Handen die smaller zijn bij de pols en vierkanter bij de vingers. Je bent realistisch met een positieve kijk op het leven. Je bent praktisch maar impulsief, vasthoudend en vernieuwend. Extrovert, zelfverzekerd en altijd bezig, met bouwen, uitvinden, doen. Is je hand ook erg flexibel? Dan ben je erg sensueel!

Je houdt van aanpakken, je bent druk in de weer en hebt eindeloze energie. Je bent een goede leider en organisator en niet bang risico's te nemen. Waarschijnlijk ben je een uitvinder op praktisch en/of theoretisch gebied. Sporters hebben vaak spatelvormige handen.

Kegelvormige handen. Deze hand is wat ronder en vrouwelijker. Heb je kegelvormige handen? Dan ben je een creatief persoon. Wispelturig, impulsief en romantisch van aard. Je verzint makkelijk nieuwe ideeen en raakt snel geintereseerd in allerlei zaken. Heb je een stevige hand? Dan heb je een actieve geest. Is je hand dik? Dan neemt je libido het over.

Je barst van de ideeen en bent enthousiast. Je kunt goed samenwerken maar gaat wel overdonderd te werk. Waarschijnlijk ben je een zanger, acteur, danser of ontwerper maar het kan ook dat je kok bent.

Spirituele handen. Dit handtype komt het minst voor en is de hand van dromers en zieners. Het zijn lange slanke handen met elegant gepunte vingers. Als je dit handtype hebt dan ben je erg gevoelig en emotioneel. Onpraktisch en onrealistisch. Heb je ook duidelijke knokkels? Dan ben je een ethisch en moreel denker.

Je bent een raadgever in de psychologie of op ander gebied van interpersoonlijke communicatie. Schrijver of kunstenaar of misschien schoonheidsspecialist.

De gemengde hand. Deze hand is de meest voorkomde en is erg gevarieerd. Je hebt kenmerken van meerdere handtypes en dus verschillende karaktertrekjes.

Welke hand moet je nou lezen?

De rechterhand staat voor de bewuste persoonlijkheid en de linker voor het onbewuste en nog niet gerealiseerde. Als je linkshandig bent is dat tegenovergesteld.

Over het algemeen wordt de hand waarmee je schrijft gelezen.

De bergen.

De vleeskussentjes op je handen worden bergen genoemd. Ze zijn vernoemd naar planeten en worden gekoppeld aan de karaktertrekken van mythologische personen en goden.

De Venusberg. De venusberg vernoemd naar de godin van de liefde ligt onder de duim. De hoofdader van de hand loopt erdoor heen. Is hij vol en doorklieft met lijntjes? Dan ben je zeer waarschijnlijk erg sportief. De venusberg is de opslagplaats van energie. Is de maanberg(zie hieronder) net zo vol? Dan verdubbelt dat het vitale uithoudingsvermogen. Aan de andere kant kan een overdreven belijnde venusberg betekenen dat je erg toegeeflijk bent. De berg moet hoger zijn dan de andere bergen, dat betekend levensvreugde en een liefdevolle geest.

De Jupiterberg. Deze berg ligt aan de basis van de wijsvinger. Het staat voor ambitie, gezelligheid, hartelijkheid, charisma, enthousiasme en een wil om te winnen. Als de berg overdreven groot is kan je last hebben van obsessies maar is je berg gecombineerd met sympathieke vingers en lijnen dan staat het voor oprecht leiderschap. Een te platte berg staat voor gebrek aan ambitie en sociale gevoelens.

De Saturnusberg. De berg ligt aan de basis van de middelvinger en wijst op een leergierige geest en behoefte aan terugtrekking. Deze berg toont de eigenwaarde en de philosofische aard. Een overontwikkelde berg betekend meestal onevenwichtigheid, onbuigzaamheid en dwangmatige bezittigheid.

De Zonberg. Het vleeskussentje onder de ringvinger heet ook de Apolloberg(zonnegod)en staat voor creativiteit en verbeelding. Is de berg normaal of middelgroot dan ben je artistiek en bewonder je schoonheid. Je drukt je uit in de schone kunsten maar dat kan ook in de kookkunst zijn of op medisch gebied. Een te grote berg betekend dat je veel behoefte hebt aan roem en vermaak. Een platte berg staat voor een luie geest, iemand die de wereld buitensluit.

De Mercuriusberg. Ligt aan de basis van de pink en staat voor communicatie. Een goede berg (niet te hoog of te plat) betekend een persoonlijkheid die luchtig en vrij is. Een grote berg wijst op nerveuze energie en behoefte aan aanmoediging. Is de berg smal? Dan betekend dat dat je weinig zelvertrouwen hebt. Ligt de mercuriusberg dicht bij de zonberg? Dan ben je een kletskous.

De Marsbergen. Meervoud want je hebt er twee. De bovenste ligt onder de mercuriusberg en heeft met vastberadenheid te maken. Is hij stevig? Dan heb je veel zelbewustzijn en moed in persoonlijke of werksituaties. Is hij erg stevig en groot? Dan kan het zijn dat je een ruziezoekende aard hebt met veel agressie. Als de berg te zacht is ben je een schuchter persoon met weinig zelfvertrouwen.

De onderste marsberg ligt tussen de jupiter- en venusberg en staat voor zelfverdediging. Een overdreven vorm staat voor seksuele lust, vooral als hij dicht bij de venusberg ligt. Een vlakke berg betekend net zoals de bovenste berg schuchterheid en onvoldoende wilskracht om uitdagingen aan te gaan.

De Maanberg. 

Ligt tegenover de venusberg, boven de pols heeft te maken met het onbewustzijn en instincten.Het laat je geestelijke aard zien en atavistische gevoelens. Hoe groter, hoe meer intuitie en verbeelding. 


De vingers.

Heb je korte vingers in verhouding met de rest van je handpalm? Dan heb je intuitieve talenten, je geest kan snel een nieuw onderwerp oppikken en een ander snel doorzien. Je kunt een situatie in één oogopslag overzien maar je kunt belangrijke details over het hoofd zien.

Lange vingers betekenen het tegenovergestelde. Aandacht voor detail is belangrijk. Intelligentie is belangrijker dan intuitie. Mensen met lange vingers kunnen erg koppig zijn.

Gladde vingers, zonder opvallende knokkels staan voor impulsiviteit. Details doen er niet toe, er wordt alleen naar het hart geluisterd.

Knokkelige vingers, duiden op een analytische geest(vaak wiskundig). Niet impulsief maar terughoudend. Feiten en logica zijn belangrijk. Deze mensen zijn zelden spontaan en dat kan het einde betekenen voor persoonlijke relaties.

Vierkante vinger. Een persoon met vierkante vingers houdt van orde en is recht door zee. Hebben weinig inzicht.

De spatelvormige vinger. Zelfvertrouwen en energie. Realistisch en trouw.

De kegelvormige vinger. Het teken van artisticiteit, met veel briljante gedachtes.

Spirituele vinger. Ontvankelijk, vriendelijk, dromerig, nadenkend.

De ronde vinger. Evenwichtigheid in inlevingsvermogen en onbetrokkenheid.

Wijs/jupitervinger. Behoefte aan succes. Moet ongeveer even lang zijn als de ringvinger en korter dan de middelvinger. Wanneer hij toch langer is dan de ringvinger kan het zijn dat je jezelf overschat of het staat voor leiderschap. Is hij veel korter dan de ringvinger dan heb je gebrek aan eigenwaarde. Je bent bezitterig als de vinger naar de middelvinger buigt.

Middel/Saturnusvinger. Een rechte middelvinger staat voor harmonie. Buigt hij naar de ringvinger? Dan kan het zijn dat je introvert en depressief bent.

Ring/zonvinger. Als de vinger lang en sierlijk is ben je zeer waarschijnlijk artistiek. Je bent lichtgelovig als de vinger richting de middelvinger buigt.

Pink/mercuriusvinger. Staat voor communicatieve vaardigheden en persoonlijke verhoudingen. Het is positief als de vinger reikt tot het derde kootje van de ringvinger. Langer betekend dat je je mening veel uitdrukt als je praat. Te kort betekent dat je moeite hebt met je uitdrukken en ideeen tot uitvoering brengen. Buigt de vinger een beetje richting de ringvinger? Dan heb je te veel invloed op anderen.

Duim. Een lange duim staat voor veel energie op geestelijk en lichamelijk gebied.

korte duimen, waarbij de toppen niet verder reiken dan de basis van de wijsvinger duiden op volledig gebrek aan zelfvertrouwen.

Een lenige duim betekend dat je het vermogen hebt je aan te passen aan verschillende situaties. Je bent vrijgevig van aard. Een heel lenige duim staat voor een praktische aard.

Een stijve duim betekend koppigheid en een introvert karakter.

De lijnen.

De hartlijn. Loopt dwars over de bovenkant van de hand. De lijn heeft te maken met zaken van het hart, emotioneel en fysiek. Een goede lijn heeft geen breuken of eilandjes. De lijn begint onder de pink en loopt door, in een lichte boog, naar het punt tussen de middel- en wijsvinger. Als dat zo is dan staat dat voor evenwicht tussen hart en geest. Gunstig is een vork op het einde van de lijn, dit betekend dat je een evenwichtig, emotioneel persoon bent. Een rechte hartlijn staat voor een fantasievolle geest, terwijl een diepe kromming betekend dat je fysieker ingesteld bent, ook op liefdesgebied. Reikt de lijn niet verder dan de middelvinger, dan is dat nog krachtiger.

De Hoofdlijn. Loopt parallel aan de hartlijn. Het staat in verband met intellect en psychologie, geestelijke problemen zijn eraan af te lezen. Ook deze lijn is het best als het weinig onderbrekingen heeft en eindigt in een vork. Dat laatste staat voor evenwicht tussen verbeelding en realiteit. Reikt de lijn slechts tot de middelvinger? Dan ben je waarschijnlijk eigenwijs, zelfs op een vervelende manier. Een lange lijn staat voor een breed intellect en gevoel. Buigt de lijn naar beneden richting de maanberg? Dan heb je een geest die prachtige maar ook vreselijke gedachtes kan oproepen.

De levenslijn. Wordt gezien als de belangrijkste lijn. de lijn begint tussen wijsvinger en uim en loopt in een boog naar beneden en eindigt bij de venusberg. een lange lijn zonder onvolkomenheden die tot de pols reikt wijst over het algemeen op een goede gezondheid en goede geestelijke wilskracht. Is de lijn sterk gekleurd? Dan heb je veel energie. Loopt de lijn in een volle boog langs de venusberg? Dan zal je leven tot het einde sensueel zijn met hechte familiebanden. Een lange maar erg zwakke lijn staat voor ziekte en narigheden. Veel eilandjes op de lijn betekend terugslag en weinig wilskracht.

Handleeskunde is een interessant vak waarin je veel kunt leren over jezelf en je medemens. Het is mogelijk een cursus te volgen of je er meer in te verdiepen door boeken te gaan lezen. In veel boeken staat meer informatie over een heleboel andere lijnen en tekens.